brieven
Satanisme
In de serie over het Kwaad in de Verdieping van zaterdag 11 juli, een artikel over satanisme. De twee geïnterviewde aanhangers verdedigen een soort ethisch egoïsme (goed is datgene wat voor mij het meeste plezier oplevert) in combinatie met een ethisch relativisme (goed en kwaad zijn voor eenieder anders en het verschil bepaal ik zelf). Met andere woorden: het welzijn van de ander is ondergeschikt en niemand kan me van mijn ongelijk overtuigen. In wezen is dit het ware gelaat van het kwaad, ondanks de dekmantel van beide heren als speels en taboedoorbrekend.
Jos Janssen Nunspeet
undefined
Zwakste schakel
De negentien regeringsleiders die moeten beslissen over het lot van Griekenland zijn blijkens hun uitlatingen meer met zichzelf dan met de monetaire unie bezig. Iedereen weet toch dat een keten (lees de Unie) zo sterk is als de zwakste schakel. Door de Grieken zodanig te ketenen dat hun economie nog zwakker wordt, verzwakken zij de Unie als geheel. Helpen zij de Grieken een handje, dan wordt weliswaar hun eigen schakeltje (tijdelijk) iets dunner, maar blijft de keten in stand en kan op termijn zelfs sterker worden.
Krijn Coppoolse Wijhe
undefined
Griekse schuldsanering
Dominee Kouwijzer durft het (in Opinie 11 juli) aan het licht van de moraal over de sanering van de Griekse schuld te laten schijnen. Hij ziet deze sanering als een plicht voor Christenen. Als ex-gelovige heb ik daar twee problemen mee. De eerste is dat de parabel van de arbeiders in de wijngaard (Mattheüs 20:1-6) valt onder de categorie gelijkenissen, waarmee de Jezus uit de bijbel het door hem gepredikte koninkrijk Gods vergelijkt. Het gaat dus helemaal niet over aardse schulden, maar over het verband tussen onze verhouding tot God en de medemens. Als God ons vergeeft, horen we ook liefdevol op te treden tegenover de medemens. Het tweede bezwaar is dat het artikel de indruk wekt dat de plicht om de Griekse schuld te saneren alleen voor christenen geldt, terwijl het doodgewoon een morele plicht is, die voor iedereen geldt, gelovigen zowel als ongelovigen. Strikte rechtvaardigheid eisen waar die tot onmenselijke toestanden leidt, is niet billijk. Behandel anderen zoals je behandeld zou willen worden. Dat geldt niet alleen voor individuen maar ook voor staten.
Paul Mercken Bunnik
undefined
Lezen
Het is bedroevend in deze komkommertijd weer te moeten lezen hoe slecht het gesteld is met de Nederlandse taal. En hoe slecht het onderwijs daarvan georganiseerd is. Zelf werkzaam in het hoger onderwijs merk ik elke dag weer dat de moderne student niet leest en in de vooropleiding er niet toe gedwongen werd. Begrip en woordenschat zijn op een verschrikkelijk niveau beland. Alles moet op tablet en via de mobiel. De ene domme afkorting volgt de andere op. Laat jonge mensen weer gewoon verplicht een fiks aantal boeken lezen voor hun eindexamen.
Frank Hendriks Nijmegen
undefined
Fietsen op Tourafval
Wat een prachtige ontwikkeling beschreven in Trouw (11 juli): wegen gemaakt van plastic afval. Goed idee voor de Tour de France: eigen Tour-straatafval wordt de Tourproloog-straat. Redactie Duurzaamheid van Trouw, breng de ASO in contact met VolkerWessels.
Rob Troostheide Grou
undefined