Brieven

Om een relatie te laten slagen moet je relatie-intelligent zijn (Religie & Filosofie, zaterdag). Het is een zegen om relatie-intelligent te zijn zolang je partner dat ook is. Ik denk aan een vriendin van mij, die naast kunstzinnig ook heel mensknap is: zij heeft een natuurlijke radar voor de behoeften en gevoelens van anderen. Helaas iets te veel voor die van haar eigen man. Hij is een egoïst. Mijn vriendin loopt zich de benen uit het lijf om de ondertussen reeds twintig jaar slabakkende relatie staande te houden. Terwijl al haar energie opgaat in het geworstel met haar uitzichtloze huwelijk, is het iedereen en ook haarzelf ontgaan dat zij ook visueel-ruimtelijk intelligent of beeldknap is -zij maakte vroeger heel mooie schilderijen. Jammer, twintig jaar talent in de diepvriezer. Krijg dat nog ontdooid.

Relatie-intelligentie

Was ze maar niet zo behept geweest met relatie-intelligentie, dan had ze vast al lang haar koffers gepakt en hingen haar kunstwerken misschien ondertussen al aan de muur van het Rijksmuseum.

Bea Ryckaert Breskens

Bleker

Op de wat sombere zaterdagochtend een verademing: de reeds weken geleden aangekondigde dvd Fiets & Wandel valt op de mat. Van elke provincie een parel. Mens en natuur in historisch perspectief gebracht. Steeds moest ik denken aan prinses Irene en haar band met bomen en natuur. Maar ook aan minister Bleeker. Zijn beleid 'verbleekt' met dit document.

Joop Goes Blaricum

Lang leve Harun

In één adem, naar lucht happend, heb ik zaterdag het artikel van en over Harun Yildirim uit zitten lezen. Geweldig, een mens naar mijn hart. Hier past op zijn Turks: cok yasa Harun, asina sag ol! Oftewel: lang leve Harun en dank voor je mooie woorden. Zulke mensen hebben wij hard nodig in het politieke, religieuze en maatschappelijk debat in Nederland.

Anneke Ülgüt-Bakker Assen

Linkse kijkers

'Vooral linkse kijkers bij tv-debat' kopt Trouw op de voorpagina (17 februari). Het politieke debat over de Eerste Kamerverkiezingen bij Pauw en Witteman was een 'thuiswedstrijd' voor linkse partijen. Waar zouden de rechtse kijkers naar hebben gekeken? Naar de voetbalwedstrijd Arsenal-Barcelona natuurlijk. Want wie gaat er nu naar politiek gehakketak luisteren als je naar zo'n hoogstaand duel kunt kijken? Voor mij, als linkse kijker, geen moeilijke keus.

Hans van Iterson Geldermalsen

Sjiitische prooi

In het artikel 'Saoediërs staan betogers Bahrein geen revolutie toe' (Trouw, 18 februari) wordt geschreven dat sjiieten de meerderheid van de bevolking uitmaken van Bahrein en dat zij jarenlang onderdrukt zijn door de soennitische machthebbers. En dan staat er vervolgens de zin 'Bahrein kan, in deze theorie, het volgende land zijn dat aan sjiieten ten prooi valt'. Ik snap niet dat er op deze manier wordt gesproken over de bevolking van dit land dat al jaren in een dergelijke toestand verkeert. De meerderheid van demonstranten in Iran is ook sjiitisch; Als het regime valt, valt Iran dan ten prooi aan sjiieten?

Maryam Al-Ughaili Amsterdam

Meer dan scoren

Een mooi initiatief van de protestantse kerk in Oosternijkerk om de plaatselijke voetbalclub te sponsoren met een reclamebord langs de velden van Ropta Boys (Trouw, 19 februari)! Bij ons in Oldenzaal hangt al dertien jaar een bord met de tekst: ¿Er is méér dan scoren...! Welkom in de Hofkerk, zondagmorgen 10 uur!¿ Scoren is leuk maar als je als mens niet oppast wordt dat je enige drijfveer. De kerk is er om te laten zien dat er méér is.

Jan Bos Oldenzaal

postbus 859, 1000 AW Amsterdam, lezers@trouw.nl

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden