Brieven

Professioneel vuurwerk
Onbegrijpelijk dat het afsteken van vuurwerk door consumenten gewoon mag doorgaan, zoals staatssecretaris Atsma heeft besloten (13 juli). In mijn onmiddellijke woonomgeving zie je nu nóg de gevolgen van Oud en Nieuw: resten vuurwerk, vuilnisbak kapot (nog niet vernieuwd), houten bank vernield (niet hersteld). De prijs die een stad als Rotterdam moet betalen is elk jaar weer hoger. Waarom kan niet worden volstaan met professioneel vuurwerk bij de Erasmusbrug? De overheid geeft geen antwoord.

Bert Jan Jonker Rotterdam

Dibi voorpaginanieuws
Andermaal vliegt Tofik Dibi uit de bocht. Nu weer met zijn oproep om voorlopig geen asielkinderen uit te zetten. Dibi heeft blijkbaar moeite met het democratische besluitvormingsproces dat eerder leidde tot de mogelijkheid minderjarige vreemdelingen uit te zetten. Zijn partij heeft nota bene de kans zich te uiten tijdens de komende behandeling van het 'wortelingswetsvoorstel'. Het is ronduit een affront dat een parlementariër oproept tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ergerlijk is ook dat de krant zo'n man voorpaginanieuws laat zijn.

Jan in 't Veld Oss

Straatje schoonvegen
Het wachten was op foto's van de vuile koloniale oorlog die Nederland in Nederlands-Indië/Indonesië heeft gevoerd. Inmiddels zijn ze er. En voor mij, die niet bij die oorlog was, is het heel duidelijk wat er op staat. Daar heb ik geen 'Indonesische propaganda' voor nodig. Het stoort me daarom dat gelijk de oud-Indiëveteramen in een opiniestuk (16 juli) suggereren dat wie de foto's interpreteert zoals ik, bevangen is geraakt door Indonesische oorlogspropaganda. En vervolgens gelijk weer proberen hun eigen straatje schoon te vegen. Lichtelijk belachelijk. Geef toch toe dat Nederland in toenmalig Nederlands-Indië een vuile koloniale oorlog heeft gevoerd. Net als de andere koloniale grootmachten op hun beurt deden in Afrika en Azië. Dat heeft niets te maken met 'oud-militairen weer de schuld geven'.

Peter Ybeles Smit Ubbergen

(Nog) geen bewijs
In een commentaar (14 juli) onderstreept de redactie het gebrek aan onafhankelijk wetenschappelijk laboratoriumbewijs voor de werking van homeopathische geneesmiddelen. De fabrikanten zouden dit bewijs moeten leveren of, in de woorden van het ministerie, moeten aangeven dat de werkzaamheid 'niet met wetenschappelijke criteria is beoordeeld'. Een derde mogelijkheid lijkt mij juister: de mededeling dat onafhankelijk laboratoriumonderzoek er met de tot dusver gehanteerde onderzoeksmethoden (nog) niet in is geslaagd de werking te bewijzen. Deze mededeling doet zowel recht aan de competentie van het "reguliere" onderzoek als aan datgene, wat homeopaten zelf inderdaad al sinds jaar en dag beweren (dat het bewijs er nog niet is).

Jan Geursen Haarlem

Ook alternatief kost miljarden
Voorstanders van homeopathie bekritiseren vaak de gangbare geneeskunde, ook al omdat er zoveel geld in omgaat. Soms is kritiek terecht, maar in het alternatieve circuit gaan eveneens vele miljarden om.

J. Krop Sneek

Marktwerking
Na het gedoe rond de tandartsentarieven, luiden nu de ziekenhuizen de noodklok (de Verdieping, 16 juli). De verzekeraars zouden te weinig aandacht hebben voor de kwaliteit van de zorg. Voor de patiënt is er geen touw meer aan vast te knopen. Door de marktwerking hebben ziekenhuizen, artsen en zorgaanbieders er geen enkel belang bij om zuinig om te springen met zorggelden. Groei van technische mogelijkheden en onderzoeken is bij hen topprioriteit. Omzetverhoging is kerndoel. Professor Heertje noemde dat onlangs 'perverse prikkels'. De patiënt is een winstobject. Wanneer pakt de politiek de koe nou eens bij de horens door de marktwerking in de zorg een halt toe te roepen?

Tieme Meints Assen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden