Brieven

Broddelwerk
Wie niet beseft, hoe fundamenteel de jongensbesnijdenis is voor de identiteit van joden en islamieten; schrijft over 'operanichten in zijden jasjes die genieten en rillen van de rooms-katholieke kerk' en hen daarbij in één adem noemt 'met islamisten die de democratie gebruiken om de sharia in te voeren' om zijn mening kracht bij te zetten, die schrijft geen opiniestuk over het recht van de seculiere samenleving om alle mogelijke vragen te stellen, maar kiepert zijn prullenbak leeg in de veronderstelling dat het een samenhangend betoog is. Thierry Chervell leverde in Zomertijd (25 augustus) broddelwerk af,

Sybrand van Dijk Sauwerd

Erfelijk
Wat ik mis in het debat over besnijdenis, is de ermee verbonden aanname dat religie erfelijk zou zijn.

Adriaan Krabbendam Den Hoorn (Tx)

Religieuze onkunde
Anne Lindboe, de Noorse ombudsman voor kinderrechten, heeft joden en moslims opgeroepen een 'symbolisch, niet-chirurgisch ritueel' te bedenken ter vervanging van de besnijdenis van jongens (Trouw, 25 augustus). Ik was verbijsterd door zoveel onkunde over het verschijnsel religie. Rituelen vormen de oudste laag van elke religie en gaan duizenden jaren terug. Natuurlijk evolueren rituelen, maar ze worden niet gemaakt, noch van de ene op de andere dag aangepast.

Frank G. Bosman Vlijmen

Kinderverjaardag
Met verbazing las ik de vraag van een ouderpaar aan Beatrijs (Trouw, 25 augustus) of je aan kinderen jaarlijks een cadeau van blijvende waarde moet geven. Wij zien nu bij onze kinderen hoe ze de kinderverjaardagen vieren met onze kleinkinderen. Eerst een gezellige middag voor de opa's en oma's en vervolgens een middag voor de vriendjes en vriendinnetjes. Er wordt geknutseld, er worden brandweerauto's gemaakt van kartonnen dozen, er worden speurtochten gehouden enzovoort. De kinderen zullen zich deze verjaardagen herinneren als momenten, waarop hun ouders tíjd hadden voor het organiseren van hún feest. Dat is het meest waardevolle cadeau.

Jikky Grashuis Oldekerk

VVD niet conservatief
Ik ben het niet eens met het Verdiepingsstuk in de zaterdagkrant dat de stromingen van het liberalisme en conservatisme in de VVD verenigd zijn. Er is maar een echte conservatieve partij in Nederland en dat is de SGP. De VVD is net als de PVV en D66 een overwegend liberale partij. Van enig conservatisme is bij de VVD op het punt van tal van ethische vraagstukken (bijvoorbeeld abortus, homohuwelijk, weiger-ambtenaren) geen sprake. Het conservatieve karakter van de VVD komt alleen alleen naar voren als het gaat om het behoud van de belangen van de eigen achterban.

Peter Krouwel Melissant

Overbodige luxe
Ik vind een toilet in een trein waar je maar kort in zit (Trouw, 25 augustus) zeker in deze tijd van bezuinigingen, een overbodige luxe. Er zijn tientallen bus- en tramverbindingen waar je nog veel langer in zit dan in de Sprinter. En daar hoor je de mensen ook nooit over een toilet klagen.

Evert van Dijken Duiven

Huishoudelijke zorg
Het plan van minister Schippers om te bezuinigen op de huishoudelijke hulp bij ouderen is net zo dwaas als de foto bij het bijbehorende artikel (Trouw, 24 augustus). Graffiti spuiten is ongezond en het resultaat vaak lelijk. Van de minister moeten de kinderen, buren, of vrienden gaan soppen bij de oudjes. Gaat ze zelf het goede voorbeeld geven? Een onrealistisch plan. Bovendien wordt voor alle zorg, dus ook de huishoudelijke, een inkomensafhankelijke eigen bijdrage gevraagd.

Nellie Ploeger-Rus Schagen

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden