brieven

Onverbeterlijk Europa

Jan Jaap de Ruiter, arabist, waarschuwt voor verborgen vreemdelingenhaat in Europa gezien de geschiedenis van religieus fanatisme en totalitarisme in dit werelddeel (Opinie, 21 september). Vluchtelingen die hiernaartoe willen komen, zouden zich daarvan bewust van moeten zijn. Alle ondeugden van het oude continent passeren in zijn betoog de revue, van de middeleeuwse inquisitie tot het communisme en fascisme in de twintigste eeuw. Blijkbaar kan Europa het nooit goed doen. De werkelijkheid is echter dat Europa geleerd heeft. De regio waar momenteel het genoemde religieuze fanatisme en totalitarisme domineren is het Midden-Oosten.

Jos Janssen Nunspeet

Hypocriet

Terwijl minister Koenders likkebaardend en met dollartekens in de ogen de Iraanse leiders begroet op jacht naar lucratieve contracten voor het Nederlandse bedrijfsleven, wordt elders in Iran op datzelfde moment weer door ophanging een doodsvonnis voltrokken; een van de vele honderden per jaar. De vrijheid van meningsuiting is behoorlijk beperkt in dit land. Vrouwen hebben weinig of geen rechten, voor homo's en andersdenkenden is geen plaats. Zou Koenders (PvdA) met Rohani hierover spreken én over diens diepe wens Israël binnen 25 jaar van de kaart te vegen. Nederland hypocriet? Hoezo? Iran is volgens onze regering een dictatuur waarmee je prima kunt samenwerken, omdat geld nu eenmaal recht maakt wat krom is. En zowel de PvdA als VVD is het hier van harte mee eens. Kritiek uiten? Dat mag alleen op de enige democratie in het Midden-Oosten.

Hans van Rossum Dordrecht

Niet meer anoniem

Al een jaar lang probeer ik in groepsverband een Syrische mevrouw Nederlands te leren. Soms ga ik 'buiten het boekje' en probeer ik een gewoon gesprekje met de deelnemers aan te knopen. Toen ik haar vroeg naar haar kinderen barstte ze in snikken uit en vertelde dat haar man en zoon nog in Syrië zaten. Afgelopen vrijdag kwam ze weer in de les met een smile van oor tot oor en ze vertelde dat haar man en zoon in Maastricht waren gearriveerd. Zo wordt een anoniem vluchtelingenverhaal opeens heel reëel.

Jenny Pot Maastricht

UWV-sprookjesbos

Veel pagina's afgelopen zaterdag in Trouw over werk, en vooral over het zoeken naar werk: 'De opmars van de flexwerker niet meer te keren'. En daarnaast de persoonlijke ervaringen van vijftigplusser Sieneke de Rooij in het Grote UWV-Sprookjesbos. Gelukkig gaf Jesse Klaver elders in Trouw woorden aan mijn verwarring die deze sprookjesverhalen uit de politiek en het UWV bij mij oproepen. Omgetaald naar deze werk-context zegt hij: 'Al die zzp'ers die je om je heen ziet, dat systeem hebben we zelf bedacht, zelf gebouwd. Dus kunnen we het zelf ook weer veranderen!'

Henk Nijhoff Utrecht

Realiteit

'Tsipras verbrak alle beloftes, en wint' leest de kop op de voorpagina (Trouw, 21 september). Griekenland, de bakermat van de democratie heeft het begrepen, evenals onze premier onlangs in de debatten over Griekenland. De realiteit maakt dat we, door actuele omstandigheden, onze oude beloftes niet altijd kunnen nakomen.

Hank Meldrum Dordrecht

Nieuwe kansen

Jammer dat iemand als kardinaal Eijk zo'n belangrijke functie bekleedt binnen de kerk. Hoewel ik zelf niet rooms-katholiek ben, denk ik toch dat er iets fundamenteel mis is als de kerkelijke wet verheven wordt boven de goddelijke wet van liefde en gelijkwaardigheid voor alle mensen. Was het niet Jezus zelf die niet veroordeelde maar maatschappelijk verstotenen nieuwe kansen gaf?

Reine Lanning Gieten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden