brieven

Rabobank speelt rechter

Een opmerkelijk bericht van de redactie religie & filosofie op de voorpagina (Trouw, 1 april). De Rabobank sluit een rekening van iemand met, in de ogen van de Rabobank, verkeerde opvattingen. De bank gaat dus zelf rechtspreken: zonder dat iemand veroordeeld is door een echte rechtbank stoot men iemand af als klant. Ik ben erg benieuwd wat er allemaal zal volgen op dit hellend vlak van 'straf op meningen'. Ik denk overigens wel dat, áls de Rabobank serieus alle aanhangers van gewapende strijd wil weren, het binnen de kortste keren de kleinste bank van Nederland is: er zijn immers in de afgelopen twintig jaar door Nederland heel wat gewapende interventies met politieke ondersteuning van het merendeel van de Nederlandse politici, en dus de meerderheid van de bevolking, uitgevoerd.

Harry Slegh Utrecht

Hervormen op z'n Grieks

Dat de Europese argwaan (Trouw, 31 maart) ten opzichte van Griekse bezuinigingsplannen niet op ongefundeerde vooroordelen berust, blijkt wel uit het Griekse lijstje met hervormingsvoorstellen. Om de Griekse burgers aan te sporen om bij de boodschappen een kassabon te vragen, gaat de Griekse regering ervoor zorgen dat bij de lottotrekkingen ook prijzen zijn te winnen met nummers van aankoopbonnen. Met die maatregel hoopt men extra btw binnen te kunnen halen. Griekenland doet er echt alles aan om vooral maar niet serieus genomen te worden.

Bernhard Wendt Sellingen

Lege Kamer? Terecht!

Letter&Geest van 28 maart bespreekt de biografie van Marcus Bakker. In het midden van bladzijde 34 lezen we: "Toen Marcus Bakker in 1956 net na het neerslaan van de Hongaarse Opstand door de Sowjet-Unie werd geïnstalleerd als Kamerlid, stroomde de vergaderzaal demonstratief leeg." En dat laatste is wel het minste dat je kunt doen als een buitenlandse mogendheid hier Kamerleden komt benoemen!

Henk Giesing Ermelo

Voor abortus kies je zelf

Abortus is niet iets dat je 'overkomt', zoals in het artikel 'Belgen zijn toe aan nieuwe aborusregels' (Trouw, 1 april) wordt gesuggereerd. Het onheil of ongeluk waardoor je kiest voor abortus overkomt je, de keus om een abortus te laten verrichten maak je zelf. De woordkeus in dit artikel doet vermoeden dat vrouwen geen andere keus hebben dan een abortus en dat de keus om een zwangerschap uit te dragen uitgesloten is. Ik begrijp dat het taboe op abortus zo kleiner wordt, maar het is geen eerlijke boodschap.

Steven Giesbers 's-Hertogenbosch

Geen letter over 7 medailles

Donderdag 26 maart tot en met zondag 29 maart zijn in Apeldoorn de paralympische wereldkampioenschappen baanwielrennen gereden. De opbrengst voor Nederland was geweldig: 4 gouden, 3 zilveren en 1 bronzen medailles. Tijdens deze dagen sloeg ik telkens de krant open en vroeg me af of er misschien iets over geschreven zou worden. Helaas, geen woord.

Beppego van Wijk Ens

Blokfluitmuziek ontroert

Gerwin van der Werf (Trouw, 1 april) geneert zich er niet voor om zijn gebrek aan goede smaak breed uit te meten. Zijn ervaring met de blokfluit komt niet verder dan 'Mieke hou je vast', gespeeld door beginnende muzikantjes. Alsof de 'Vlooienmars' op de piano een belofte is, of een paar brakke akkoorden van 'House of the Rising Sun' op de gitaar grootse verwachtingen wekken! Sinds Frans Brüggen weet oplettend Nederland dat de (blok)fluit een van de meest ontroerende instrumenten is die door de grote componisten van de Renaissance en Barok steeds opnieuw gebruikt zijn. Wellicht is er een rector die zich geroepen voelt een goed gesprek te voeren met zijn muziekdocent?

Karel Demoet Utrecht

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden