Brieven

Spreekrecht voor de ouders
Uiteraard heeft iedere verdachte recht op bijstand van een advocaat, die hem/haar zo goed mogelijk tijdens de strafzaak bijstaat. Maar in het geval van Robert M. vind ik toch wel, dat de advocaten niet tot het uiterste kunnen gaan. Niet na alles, wat deze man zoveel kinderen heeft aangedaan. Als de wraking van de rechtbank, aangevraagd door Robert M. en zijn advocaten, doorgaat, zitten de ouders wéér lange tijd in onzekerheid. Logisch dat zij spreekrecht krijgen; hun kinderen kunnen nog maar nauwelijks of helemaal niet getuigen. Hun ouders zijn hun vertegenwoordigers.

Aafke Klopman Leeuwarden

Respecteer het testament
Een lezeres schrijft Beatrijs over de nalatenschap van haar peettante aan haar dochtertje (Trouw, zaterdag). Beatrijs oppert deze erfenis te delen met een later geboren, tweede kind. Dat kan zomaar niet. Als een minderjarige een erfenis krijgt, dan is deze de enige rechthebbende van dit vermogen dat wordt beheerd door de ouders. Zij mogen hier echter niet mee doen wat hen goeddunkt. Mensen maken in hun testament keuzes en deze hoeven niet altijd redelijk te zijn maar dienen wel te worden gerespecteerd. De ouders hebben (tenzij het testament dit uitsluit) wel recht op het ouderlijk vruchtgenot. Alle rente van het geld is dus - totdat het kind 18 jaar is - voor de ouders. Daarmee kunnen ze een kapitaaltje voor het andere kind opbouwen.

Jasper Nobel kandidaat-notaris, Amsterdam

Banken nemen geen verlies
Aardig idee van VVD'er Rob de Jong om ook banken aan te spreken bij het gezond maken van de woningmarkt (Trouw, gisteren). Maar de banken nemen geen verlies, dat betalen de andere klanten. Ik voel er niets voor het verlies van andere 'hebzuchtige' eigenaren met een te hoge hypotheek onder een regeling te compenseren. Ik heb tweemaal een aanbod van de bank om maar een hypotheek te nemen op twee inkomens of de aankoop te baseren op te behalen winst in aandelen, afgewezen. Dan maar een ander huis gekocht met een minder hoge hypotheekschuld. Je kunt nu eenmaal niet verder springen dan je polsstok lang is, zeker niet als de bodem van de sloot niet stevig is.

Nick Hoogerbrug Nieuwegein

Dijksterhuis en de jagers
Dat Koos Dijksterhuis iets tegen jagers heeft was mij wel duidelijk (Leugens over reeën; Trouw, gisteren). Maar waarom zo generaliseren? Kennelijk is er in Drenthe geknoeid, maar niet in Twente. Te veel reeën afschieten leidt tot vermindering van het aantal dieren, dus het volgend jaar minder reeën. De praktijk is dat het aantal eerder toeneemt. De praktijk is ook dat de provincie voor ondermeer verkeersveiligheid meer wil laten afschieten dan de jagers zelf indiceren.

Hans Brinkhorst Goor

Sussende teksten over Odfjell
Uit technische onderzoeken blijken delen van de installaties bij Odfjell in de Rotterdams haven onbetrouwbaar (Trouw, 9 maart). Onbegrijpelijk is dat vanuit de politieke hoek sussende woorden als 'beheersbaar' en 'bij acuut gevaar sluiten we gelijk' worden gesproken. Rik Janssen, milieugedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, probeert zo de burgemeesters van de omliggende plaatsen gerust te stellen. Uit zijn cv blijkt geen ingenieursopleiding. Zulk optreden vanuit de politiek hebben we ook in Japan meegemaakt.

R.M.Warnaar Rhoon

Mooie kunst uit de kelder
Is het een goed idee om een boek samen te stellen met de afbeeldingen plus tekst van de beeldende kunst uit de serie Kunst uit de Kelder? Verbazingwekkend mooie en verrassende werken heeft Trouw uit de kelders omhoog gehaald.

Marianne Meester Alphen a/d Rijn

Schoonmaakdag
Wat een geweldige reacties van lezers op het zwerfafval. Ook ik wandel iedere week een rondje van

ongeveer 10 kilometer en haal gemiddeld 60 blikjes, 45 drinkbakjes, 25 plastic flesjes en sigarettenpakjes op. Iedere twee weken schrijf ik daarover in het wijkblad. Verschrikkelijk, wat zijn sommige mensen achteloos over het milieu. Bij ons hebben we afgelopen zaterdag een schoonmaakdag gehouden, maar waar blijft de staatssecretaris? Hij laat het aan het bedrijfsleven over.

Gerrit van der Krol Heerhugowaard-De Noord

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden