Brieven

Stomp op de neus (1)
Nuweira Youskine zegt in haar column (Religie & filosofie, 20 september) dat "iemand die doelbewust diegenen beschimpt en vernedert waar ik met mijn hele hart van hou: mijn vader, mijn moeder, mijn geliefde, mijn dierbaren en ja, ook mijn profeet en mijn God" van haar "met liefde een stomp op de neus" krijgt. Waarom daarbij geen duidelijke veroordeling van de 'demonstranten' en een woord van mededogen voor de vele onschuldige slachtoffers die deze 'stomp op de neus' met hun leven moesten bekopen? Dat geeft haar column een heel wrange lading. Misschien dat Nuweira die andere grote profeet uit de islam wat meer in haar religiositeit zou kunnen betrekken, die spreekt van vergeving en van het toekeren van de andere wang. Zou het niet zo kunnen zijn dat op die wijze spotfilmpjes en prenten irrelevant worden, wat ze feitelijk immers zijn? Ik hoop het van harte.

Alje Tillema Baflo

Stomp op de neus (2)
Nuweira Youskine gaat in haar verdediging van de islam en de wijze waarop dat geloof in het publieke domein geuit wordt nu zelfs zo ver dat ze (ook) oproept tot geweld. Een 'stomp op de neus' is haar beschaafde vorm van geweld, waarmee ze het feit maskeert en negeert dat er vanuit hetzelfde motief ook doden vallen.

Redactie van Trouw, weersta de roep om deze columniste te ontslaan. Youskine's columns zijn een bewijs van de vrijheid van meningsuiting in Nederland en daarmee in zichzelf aanklachten tegen haar eigen betogen.

Bert Westerink Groningen

Huis Doorn (1)
Dat de dreigende sluiting van Huis Doorn nog zoveel oude sentimenten kan losmaken! De heer Den Dulk spreekt over een soort verwerpelijk monument voor keizer Wilhelm II (Brieven, 20 september). Veel meer dan dat is Huis Doorn een monument voor de verdwenen negentiende eeuwse vorstelijke levensstijl en daarmee in zijn compleetheid uniek voor Nederland. Daarnaast bevat het huis een keur aan unieke kunstwerken die de keizer uit zijn Duitse paleizen meebracht. Na de Tweede Wereldoorlog heeft de Nederlandse Staat huis en inboedel in beslag genomen in het kader van de (discutabele) Wet op Vijandelijk Vermogen en daarmee de verantwoordelijkheid voor de collectie op zich genomen. Mocht Huis Doorn sluiten omdat wij het niet meer willen openhouden, laten we dan consequent zijn en huis en inboedel teruggeven aan de oorspronkelijk eigenaren: de familie Von Hohenzollern.

M. Lindeman Beverwijk

Huis Doorn (2)
Diep triest om te lezen hoe G. den Dulk zijn oordeel velt over het met sluiting bedreigde Huis Doorn. Wat een totaal gebrek aan historisch besef. De schuldvraag aan de Eerste Wereldoorlog en de rol van de Duitse keizer, Wilhelm II, daarin is uiterst complex. Maar wat hij ons naliet op de Utrechtse Heuvelrug is een uniek monument van de Europese geschiedenis met een prachtige kunstcollectie, een intact historisch interieur en een schat aan boeiende verhalen. Met welk een kortzichtigheid gooit de huidige politiek ons cultureel erfgoed te grabbel.

Hans van den Berg Hoevelaken

Preken met perspectief
Mijn ervaring met preken is tegengesteld aan wat Trouw hierover meldt (18 september). In mijn eigen Jacobuskerk-gemeente te Rolde schroomt onze predikant niet ethische, morele en maatschappelijke kwesties aan de orde te stellen. Tegelijk wijzend op een wenkend perspectief, Gods koninkrijk, waarvoor wij mede verantwoordelijk zijn. En dat is ook mijn ervaring met het overgrote deel van de gastpredikanten. Fré Westra-Koopmans Nijlande

Koninklijke bijdrage
Bijna alle Nederlanders gaan er volgend jaar op achteruit, maar tot mijn ergernis stijgen de inkomens van koningin Beatrix, Willem- Alexander en Máxima samen met 61.000 euro. Netto uiteraard, want de blauwe aangifte-enveloppen gaan hun oprijlanen nog steeds voorbij. De koningin had zich dinsdag mateloos populair kunnen maken door spontaan een 'PS' aan de Troonrede toe te voegen: "Uit solidariteit zullen mijn familie en ik, een koninklijke bijdrage leveren door 10 procent van ons salaris in te leveren en voortaan belastingaangifte te doen." Leuker had ze het niet kunnen maken! Arianne Laning-Koeman Alkmaar

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden