brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Rustiger rijden

Minister Schultz wil het aantal gewonden in het verkeer verminderen (Trouw, 11 december). De SWOV heeft allerlei voorstellen om de verkeersveiligheid te verbeteren. Er mist één ding in het lijstje: beperking van de maximumsnelheden, vooral tijdens de spitsuren op de toegangs- en rondwegen bij stedelijke agglomeraties. Iedere dag melden de radiozenders weer lange files door aanrijdingen of omgevallen vrachtwagens. En toch zijn 80 km zones onbespreekbaar tenzij de minister - zoals bij Rotterdam - gedwongen wordt door de normen voor luchtkwaliteit en lawaai. Voeg daar eens de milieunorm 'verkeersongevallen' aan toe.

G.F. Lörtzer Rijswijk

Kleine kudde

Het argument van aartsbisschop Eijk (Trouw, 12 december) dat kerken met liberale opvattingen zeker niet voller zitten dan traditionele kerken snijdt hout. Probleem is alleen dat de doorsnee parochiaan nogal liberaal van geloof is en traditionele katholieken veruit in de minderheid. Door vast te houden aan de leer en liturgie van de rk kerk zorgt Eijk ervoor dat zijn parochies nog sneller leeglopen dan ze zouden doen met meer liberale opvattingen. Met deze koers zou de gevreesde kaalslag van parochies in het aartsbisdom Utrecht in 2029 helaas wel eens werkelijkheid kunnen worden. Of is dat soms zijn (onuitgesproken) bedoeling? Liever een kleine gezagsgetrouwe kudde dan een vrijgevochten massa?

Harold Oechies Uithoorn

Geld op

Waar ik me zo over verbaas is dat ik niks meer lees in de krant na het bericht dat het geld van de VN op is en de hongerigen niet meer worden gevoed. Alleen nog een tekening van Len Munnik (Opinie, 9 december). Wij gaan gezellig aan onze kerstdiners, en elders verhongeren mensen omdat het geld op is, omdat landen hun beloften niet nakomen.

Joke Quaak Amsterdam

Hoes met meisje

Voormalig minister Henk Bleker kon zich de relatie met Barbara Rijlaarsdam, NRC-journaliste, veroorloven. Het journaille zag het glimlachend aan. Als de heer Hoes heteroseksueel was geweest, zou dan een ontmoeting met een 'meisjesvrouw van 21' in plaats van 'een jonge jongen' geaccepteerd zijn?

In dat geval had de gemeenteraad van Maastricht enkel hoeven oordelen over de loslippigheid en laatdunkendheid van Hoes in de door 'PowNed' geënsceneerde en voor Hoes compromitterende situatie buiten diensttijd.

Wichert van Dijk Utrecht

Koons fileren

Ik zou willen dat iemand met een Nietsche-aanse scherpte de humbug van Koons kunst (Trouw, 10 december), waar miljoenen voor betaald wordt, kan fileren.

Ed van Doornmalen Zaltbommel

Lastposten

In de grote clubsandwich van de Nederlandse samenleving (Trouw, 12 december) reken ik mezelf tot de gele groep: de werkende middengroep. En ik ben inderdaad gelukkig. Een grote bijdrage aan mijn geluk leveren mijn kinderen. Het schokt mij dan ook diep, dat op het plaatje de kinderen zijn afgebeeld als dreinende lastposten.

Joke Geelhoed-Oosterhuis Den Haag

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden