Brieven

Groene catechismus
Hartstikke mooi dat we nu ook een 'groene geloofsbelijdenis' hebben (Letter&Geest, 12 januari). Maar als Trouw die 'wetenschap' voor zichzelf houdt, kan het nog (veel te) lang duren voordat grotere groepen in onze Nederlandse samenleving zich tot het praktisch duurzaam handelen 'bekeren'. Daarom is het zaak dat de media hier hun verantwoordelijkheid nemen. Het zou de redactie van Trouw sieren als ze voor de bevordering van duurzaamheid - en wat mensen daar zelf aan kunnen bijdragen - bij collega-dagbladen aandringt op (meer) aandacht voor dit onderwerp. Als dat lukt (en de velden worden steeds 'witter' om te oogsten) blijft denken en schrijven daarover niet beperkt tot lezers die zich al bewust waren van de noodzaak tot transitie, maar komt er wellicht een bredere volksbeweging op gang en moet de politiek op dit terrein eindelijk in meerderheid leiderschap demonstreren.

Gerard Floor Appelscha

Hightech in landbouw
Filosoof Jaffe Vink verdedigt het gebruik van chemische middelen in de landbouw (Letter&Geest, 12 januari). Als biologisch boer kan ik dat nuanceren. Duurzaamheid en vooruitgang kunnen samengaan. Op onze boerderij in de Hoeksche Waard telen we op grote schaal wintergroenten en gebruiken wij al jaren geen kunstmest en chemie meer. Ik toon hem graag de biologische versie van de glorie van het menselijk vernuft: de door satellieten gestuurde trekker met zes meter brede schoffelmachine stuurt rakelings langs het gewas om het onkruid af te snijden. Dus waarom een zwaar bodemherbicide gebruiken als het niet nodig is? In een veld met een miljoen natuurlijk geurende knolselderijplantjes is het goed filosoferen. Ik nodig de heer Vink van harte uit.

Ard van Gaalen Zuid-Beijerland

Angst
Jaffe Vink verwijst naar de Amerikaanse landbouwdeskundige Norman Borlaug die het bestrijden van angst als de belangrijkste opdracht van de wetenschap in de 21ste eeuw beschouwt. Daarmee slaat de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 1970 de plank mis. Het bestrijden van angst is de belangrijkste taak van de politiek. Die zal daar echter nooit in slagen zolang niet wordt ingezien dat de creatie van angst juist de kurk is waarop het partijpolitieke systeem drijft. Vandaar dat vooruitgang pas mogelijk is nadat die kurk met een daverende knal is geïmplodeerd. De moeilijkheid is alleen dat de politiek daarvoor zelf het initiatief zal moeten nemen. De stembus schiet voor die broodnodige implosie ten enenmale tekort.

Wouter ter Heide Zwolle

Misbruik
Het artikel over seksueel misbruik in de Poolse kerk (Verdieping, 14 januari) werd ernstig ontsierd door de twee foto's van communicantjes, waarvan één paginagroot, met het opschrift 'Misbruikt' op haar jurk. Het artikel zelf verschafte voor een dergelijk specifiek verband geen enkele grondslag en betwijfeld mag worden of de betrokken kinderen of hun ouders toestemming hebben gegeven voor plaatsing in een buitenlandse krant in deze voor de betrokkenen zeer grievende context. Een vorm van onbehoorlijke journalistiek die ik van Trouw niet had verwacht.

Paul Meijknecht Den Haag

Veilig vrijen
Wat een belachelijke constatering dat autochtone jongeren "thuis leren dat ze mogen doen wat ze willen, als ze maar veilig vrijen en geen risico lopen op seksuele dwang" (Trouw, 15 januari). Volgens mij is dat totaal onjuist. Graag een percentage voor wie dat dan zou gelden!

Paul Westerdijk Vlaardingen

Tante Woes
In Tijd van 12 januari beschrijft Kalien Blonden haar 'zoektocht naar een onbekende dode', Jettie Quast. De voornaam Jettie herkende ik niet. Als kinderen van haar werkgever Aad van der Gaag noemden we haar tante Woes omdat ze wel bij ons thuis kwam in Le Vésinet, vlakbij Parijs. Twee dingen herinner ik mij levendig: in 1963 kon je ook in de buurt van Parijs schaatsen, wat een uitzondering was. Tante Woes kon de prachtigste figuren schaatsen! Verder vonden we het stoer dat ze in een weekend op en neer ging naar de Alpen om te skieën. In 1965 vertrok ik voor mijn studie naar Nederland. Daarna heb ik tante Woes nog maar heel sporadisch gezien.

Ruth Koornneef-van der Gaag Laren

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden