Brieven

Verwende studente

Wat een stevige reactie voor een 18-jarige studente (Trouw, 21 januari), als zij schrijft dat ze het oneerlijk vindt dat ze vanwege het afschaffen van de basisbeurs geen jaar weg kan. "Doe iets aan die mensen die op hun luie reet thuis op de bank zitten met een uitkering (...) Zodat ik in een tussenjaar mijn Engels verder kan verbeteren, waar ik in het bedrijfsleven veel aan heb." Misschien moeten ook studenten leren dat het crisis is, de bomen niet meer tot in de hemel groeien en dat de verantwoordelijkheid voor je eigen leven bij jezelf ligt, juist als je kansrijk bent.

Griëtte Sinnige Aduard

Vissers en piraten

Somalische vissers zagen hun broodwinning verdampen toen grote vissersschepen uit Europa en Azië hun zee leegvisten. Wat deden ze toen? Helaas, sommigen werden piraat. Wat deden wij? De keus wat en wie er bestreden moest worden, was gauw gemaakt. Zo nu en dan meldt Trouw hoe dat uitpakt voor de piraten. Ik lees dat wij met nieuwe helikopters die slechteriken ook aan land kunnen aanpakken (Trouw, 21 januari). Ik word hier niet vrolijk van.

Leen den Boer Vlaardingen

Bonkevaart

Graag wil ik aan de brief van Abr. Blaak over de finishplaats van de Elfstedentocht (Podium, 22 januari) toevoegen dat ook om veiligheidsredenen een finish niet op het ijs van een stadsgracht kan plaatsvinden. Het ijs op grachten is lang niet zo betrouwbaar als het ijs op het buitenwater van de Bonkevaart. In 1963 was de finish nog op de Grote Wielen, waar tienduizenden mensen de rijders stonden op te wachten. Deze feestelijke bijeenkomst, waar ook koningin Juliana en prins Bernhard aanwezig waren, werd echter bijna een ramp toen het ijs door de grote mensenmassa begon te kraken. Om die reden besloot de organisatie om start en finish te verplaatsen naar de Bonkevaart waar meer ruimte is om dranghekken te plaatsen die een mensenmassa kunnen tegenhouden. Het is een goede keus gebleken want bij een eerstvolgende tocht worden er aanzienlijk meer toeschouwers verwacht dan in 1963.

Siepy Zijlstra-De Roos Drachten

Pak SGP aan

Elma Drayer wijdt haar column (Podium, 17 januari) aan het vrouwenstandpunt van de SGP. Er zou schande van worden gesproken als een partij zwarte mensen het passief kiesrecht zou onthouden, maar bij de SGP - die vrouwen discrimineert - kijken we weg. Een verklaring is wellicht dat de SGP verder een nette partij is en SGP'ers doorgaans aardige mensen zijn. Dat is geen reden de SGP met fluwelen handschoenen aan te pakken. Zij heeft nu haar reglement aangepast, maar haar beginselprogramma is onveranderd gebleven: vrouwen komt het regeerambt niet toe. Er zal bij de SGP dus geen vrouw op de kieslijst komen. Ronald Plasterk, nu minister van binnenlandse zaken, omschreef het vrouwenstandpunt van de SGP ooit als 'van de ratten besnuffeld'. Mogen we van hem dan stappen verwachten? De Hoge Raad oordeelde in 2010 dat de Staat maatregelen moet nemen die er daadwerkelijk toe leiden dat de SGP passief kiesrecht aan vrouwen toekent.

Jan Roelfsema Voorschoten

Oordeel mild over renners

Het is bijna een wetmatigheid dat geruchten over dopinggebruik door wielrenners uiteindelijk waar blijken te zijn. Ik hoop dat wielericonen Erik Breukink, Erik Dekker en Michael Boogerd de moed hebben om hun verhaal te vertellen, want alleen de waarheid maakt vrij. Tegen iedereen die nu z'n mond vol heeft over het bedrog, zou ik willen zeggen dat de pers en fans door hun naïviteit en hoge verwachtingen net zo verantwoordelijk zijn voor de dopingcultuur als de renners zelf. Wij wilden winnaars en die kregen we. Een mild oordeel voor die renners van toen is daarom op z'n plaats.

Jan Westland Elburg

Aandacht voor de organist

Geen geringe zaak, die organist Gerrit Kraa aankaart (Religie & filosofie, 21 januari). Organisten krijgen in kerkdiensten zelden aandachtig gehoor, zeker niet voor of na de dienst. Wordt het niet de hoogste tijd om de sfeer te verbreden? Dichter bij mensen. Met sowieso een piano of vleugel, dwarsfluit, hobo en dergelijke. Althans, als we met name jongere mensen niet willen wegjagen; de sfeer is heus belangrijker en kwetsbaarder dan we vaak denken.

Joke van der Zee-Zaadnoordijk Zwolle

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden