brieven

Zuid-Tirol

Hartelijk dank voor het artikel van Pauline Valkenet over Zuid-Tirol (Verdieping, 19 november). Als dochter van een Zuid-Tiroolse vader en een Nederlandse moeder moet ik vaak uitleggen waarom ik Italiaans staatsburger ben en een Duitse achternaam heb. Dit artikel zou iedereen die mij kent moeten lezen. Het geeft mooi de sfeer weer van een prachtig land met een bijzondere geschiedenis. Om te bewaren!

Saskia Kleewein Nootdorp

Boerderij der Dieren

Bij het lezen van het artikel over een wetsvoorstel dat nadrukkelijk vastlegt dat Israël de 'natiestaat is voor het joodse volk' (Trouw, 25 november) kan ik niet anders concluderen dan dat binnenkort in Israël ook de uitspraak geldt dat 'alle mensen gelijk zijn, maar sommige meer gelijk dan anderen'. Het zal 1997 geweest zijn dat in Zimbabwe, waar ik toen werkte, in de Daily News in afleveringen het boek Animal Farm van George Orwell werd gepubliceerd. In een land waar in toenemende mate de vrijheid van meningsuiting werd onderdrukt was dit een perfect verhaal. Droevig dat nu Israël en Zimbabwe in één adem genoemd kunnen worden.

Willem de Boer Waddinxveen

Sinterklaasversiering

Ik vint het belagelijk dat er aleen maar kerst versiering hangt en geen sinterklaas versiering. Sinterklaas is er immers vroeger deden ze dat wel. Dus wil ik heel graag dat er sinterklaas versiering komt.

Imma van Klaveren, 8 jaar, Amstelveen

Respect voor de paus

Paus Franciscus brengt een bezoek aan de EU, is kritisch en bepleit dat de mens centraal moet staan (Trouw, 26 november). Volgens D66 is er geen plek voor geestelijke leiders in het Europese Parlement. Europarlementariër Sophie in 't Veld schitterde dus door afwezigheid. Wat mij betreft is het een goede zaak dat religieuze leiders hun visie over de Europese samenleving en de wereld met het EP delen. En zoals de paus anderen respecteert, zouden de niet- en andersgelovigen ook hem kunnen respecteren.

De komst van paus Franciscus kan politici er op wijzen dat vrede, naastenliefde en de goede zorg voor de aarde elke dag op de agenda moeten staan. Inzet voor wanhopige Afrikanen, de ebola-bestrijding, vrede in Oekraïne: dat zijn prioriteiten in dit streven. Het zijn immers niet geld en macht die ons leven waardevol maken.

Willem Kruithof Rheden

Schuim

Wel 'apart' dat de lezer uit Dedemsvaart de uitspraak van Van Koppen: ('de rechter heeft andere doelen dan het schuim op de bek van de samenleving te vertalen in gevangenisstraf'.) leest als: 'Voor meneer Van Koppen zijn deze mensen echter het schuim van der natie.'

Ik vat 'het schuim op de bek van de samenleving' op als de verontwaardiging van de samenleving. En het 'schuim der natie' vat ik (zie ook Wikipedia) op als: dat deel der natie waarvan men liever zag dat deze geen deel uitmaakten van de bevolking (criminelen, asocialen). Ik lees nergens dat Van Koppen het onder punt 2 genoemde tot uitdrukking heeft gebracht.

An Packbiers Gulpen

Vogelgriep

De dieren hebben ons flink in de houdgreep. Belangengroepen vrezen de toekomst. Terecht. Eindelijk hebben de dieren een stok (knuppel?) in hun poten om wraak te nemen op de mens. De dieren ervaren het als een groot onrecht zo massaal vermoord te worden terwijl ze de mens geen enkel onrecht aandeden. Als de koeien bijvoorbeeld eens mochten weten waar hun melk voor wordt gebruikt, zouden ze zich als dolle stieren gedragen.

Ik wens de dieren veel wijsheid toe in het bestrijden van 's mensens grootschalige waanzin en dierenmishandeling (plofkip, dikbilkoe en (weg-)werpzeugen).

I. Wolters Ede

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden