Brieven

Paaikabinet
Het kabinet werkt hard, en overlegt met alle partijen om datgene te bereiken wat voor Nederland goed is. Dat is een zeer goed streven. Met de kop 'tracht te paaien' (Trouw, 28 februari) wordt dat in mijn optiek negatief benoemd. Het is toch fantastisch dat partijen mee kunnen praten om tot een goed werkbare oplossing te komen?

Annemieke Kerkhof Vriescheloo

Gehandicaptenzorg
Ik ben blij met het artikel 'Veel gehandicapten redden het thuis niet' (Trouw, 27 februari). Mijn 53-jarige dochter woont met tien medebewoners in een 'gezinsvervangendtehuis' in Oegstgeest. Ze heeft het daar erg naar haar zin en wordt goed begeleid.

Door de bezuinigingen op de zorg heeft de Gemiva, waar het huis onder valt, besloten het in de loop van dit jaar te sluiten en de bewoners elders onder te brengen. Einde aan de rust en zekerheid die deze 'cliënten' zo hard nodig hebben om te kunnen functioneren.

Het is kennelijk eenvoudig om te bezuinigen binnen een groep van zeer kwetsbare mensen. Daarbovenop komt nog de bezuiniging op de taxi, die nodig is om overdag een activiteitencentrum te bezoeken. Klaar ben je als 80-jarige vader, die dacht zijn dochter verzorgd achter te laten.

Arie van der Ree Voorhout

Regels voor alcohol
Brievenschrijven Hans Vullers wil ouders op opvoedcursus sturen (Podium, 28 februari). Onnodig: de drie eenvoudige regels betreffende alcohol zijn door Nico van der Lely, oprichter van de eerste alcoholpolikliniek voor jongeren, al gegeven.

1 Verbied je kind alcohol vóór 16 c.q. 18 jaar.

2 Zeur er verder niet over.

En vooral:

3 Geef zelf het goede voorbeeld.

De overheid hoeft daarvoor dus geen cursus aan te bieden en kan zich concentreren op het gebeuren buitenshuis. Ik ben trots op mijn gemeente, die onder andere een alcoholmatigingsbeleid heeft ingevoerd in de subsidievoorwaarden voor bijvoorbeeld sportverenigingen, alsmede convenanten heeft gesloten met de supermarkten. Dit beleid is ingevoerd nadat een daartoe strekkend initiatiefvoorstel van een raadslid, als enige voorstel in de vorige raadsperiode, door de voltallige raad werd aangenomen.

Rolf Clason, ex-raadslid Delft

Voedseldebat
De Tweede Kamer wil een groot voedseldebat houden (Trouw, 27 februari). Een goede zaak: geen beleidssector is zo gebaat bij maatschappelijke discussies als de 'groene' sector. Zo'n debat levert input voor het nieuw te vormen beleid en door de discussies ontstaat draagvlak voor dat beleid. Overheden moeten soms letterlijk de boer op en het land in.

Voor die ontmoeting en debat is dertig jaar geleden door het ministerie van landbouw Kasteel Groeneveld in Baarn uitgerust. Verschillende ministers maakten regelmatig gebruik van Groeneveld om met het bedrijfsleven, zoals de voedingsindustrie, landbouw- en natuurorganisaties in gesprek te gaan over actuele beleidsvraagstukken.

Zo is voeding de laatste jaren veel aan de orde gekomen. Onder staatssecretaris Bleker is daar de klad in gekomen. Het ministerie van economische zaken, waaronder tegenwoordig de sector valt, heeft te kennen gegeven de functie van Groeneveld niet te willen continueren.

Een te betreuren beslissing: want zonder discussie, geen draagvlak voor het beleid.

Wim van Gelder Amsterdam

Oplossingen van Shell
Mooi dat na tientallen jaren de CEO van Shell nu eindelijk ook erkent dat de problemen met CO2-uitstoot, uitputting van grondstoffen etc. gigantisch zijn. Hij moest ook wel: met de kennis die Shell nu heeft zou het potsierlijk worden om dit nog langer te ontkennen of dit stil te houden. Jammer alleen dat de belangrijkste oplossingen die Voser voorstelt precies die zijn die niet alleen het marktaandeel van Shell de komende decennia aanzienlijk vergroten, maar ook de benoemde milieu-, energie- en grondstofproblemen zelf.

Ook is het jammer dat hij de echte oplossingen onbenoemd laat: zoals werkelijk substantiële terugdringing van fossiele brandstoffen- en energieverbruik, en het 180 graden bijsturen van het Shellbeleid richting innovaties in hernieuwbare energie.

Frank van West Doorn

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden