Brieven

Onvoorstelbaar kleine kans
Het is indrukwekkend hoe bioloog Koos Dijksterhuis het wonder van het bestaan van iedere mens probeert te onderbouwen met enige statistiek (Trouw, 25 augustus). Toch getuigt het rekenmodel van Dijksterhuis van een grove versimpeling, omdat hij slechts uitgaat van één factor, namelijk een schatting van de gemiddelde productie aan zaadcellen van een mannelijk individu. De kans dat een bepaald mannelijk en een vrouwelijk individu (met in aanleg gemiddeld 300.00 eicellen) elkaar treffen, is echter onvoorstelbaar klein. Zo kan men stellen dat de kans op verwekking niet één op 175 miljard is maar zo onmetelijk klein, dat ieder mens bevangen raakt door de huiver van het oneindige getal in tijd en ruimte. Zo kan men opteren voor de grootheid of de nietigheid van de mens. Beter is het, om in navolging van Pascal, beide momenten samen te denken.

Harry Raap Veldhoven

Hersenbank
Petje af voor de journalisten die op bezoek zijn bij de hersenbank (Trouw, 26 augustus). Zij gaan geen van allen in op de uitnodiging van directeur Inge Huitinga om de hersens van een man 'even vast te houden'. Zij begrijpt blijkbaar wel dat mensen het als een probleem kunnen ervaren 'in een emmer te eindigen', maar vindt dat het moet kunnen om een brein van hand tot hand te laten gaan. Als ik al bereid was mijn - gelukkig gezonde - hersens na te laten aan de hersenbank, dan zie ik daar nu toch echt van af. Laat mevrouw Huitinga eerst nog maar eens nadenken over een ethisch meer verantwoorde aanpak.

Ton Heels Berkel en Rodenrijs

Waar is Robin Haase?
Al de hele week kijk ik vol interesse op de sportpagina's om te zien of er wordt bericht over Robin Haase, die inmiddels de laatste acht van het ATP-toernooi in Winston Salem heeft bereikt. Maar helaas, zelfs bij de uitslagen is er niets te vinden! Heeft de sportredactie niet in de gaten dat Nederlands beste tennisser van dit moment weer op weg is naar een goed resultaat?

Marijke Hildering Nijkerk

Onwellevend
Volgens advocaat Wybenga handelt de Nederlandse overheid 'onbehoorlijk, onrechtmatig en onwellevend' omdat zijn client die in koelen bloede zes mensen doodschoot en daarvoor levenslang kreeg geen onbegeleid verlof krijgt (Trouw, 25 augustus). Als de overheid voor deze wijze van handelen al deze kwalificaties krijgt hoe zou deze strafpleiter het gedrag van zijn client dan willen bestempelen?

Jaap Cornelissen Ermelo

Thijssen heeft haast
Bij de reisetappes langs de grens van Jeroen Thijssen in de zaterdagkrant had ik me iets anders voorgesteld. Thijssen lees ik doorgaans met plezier, maar de serie is vooral oppervlakkig. Twee voorbeelden: Emmerich doet hij af als een plek met enkele oninteressante restaurants, terwijl hij met geen woord rept over de Rijnboulevard. Op 20 augustus is er wel een foto van de watermolen Singraven, maar niets over het ernaast liggende pannenkoekenrestaurant dat gespecialiseerd is in het bakken met boekweitmeel. Hij lijkt alleen maar haast te hebben.

B. Brethouwer Laag-Keppel

Uitgeloot
Naast de boete voor langstuderen (3000 euro per jaar) heeft onze regering bepaald dat een tweede studie voor eigen rekening komt. Geldcolumniste Ineke Bijnagte gaat op 20 augustus voorbij aan het feit dat er voor geneeskunde en tandheelkunde geloot moet worden. De sukkels, die het presteren in die 'verloren' jaren een bachelor binnen te halen, zullen, wanneer zij bij de derde keer worden ingeloot, moeten constateren dat ze hun droomstudie fijn zelf mogen gaan betalen. Collegegeld voor één jaar geneeskunde bedraagt: 15.000 euro!

Rian Boshuis-Oskamp Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden