brieven

Investeerder zonder durf

En weer komt het woord 'durfinvesteerder' voorbij, nu in het artikel over V&D (Trouw, 21 januari). Sun Capital en Lion Capital durven helemaal niet. Ze voeren de aankoopsom (en andere leningen voor het bedrijf) direct op als schuld van het aangekochte bedrijf, saneren en proberen met winst te verkopen. En niemand die er een stokje voor steekt. Nee, durfinvesteerders zijn mensen die durven. Bijvoorbeeld deelnemers aan crowdfund-projecten die maar moeten afwachten of zo'n project iets oplevert.

Ans Ettema Nijkerk

Niet alleen moslims

In de artikelen over 'Religie brengt meer kwaad dan goed' veronderstelt Trouw (21 januari) dat de meeste mensen die daar ja op hebben geantwoord in het onderzoek wel de moslims zullen bedoelen. Ook al heb ik niet meegedaan aan het onderzoek, kan ik wel zeggen dat dat in mijn geval zeker niet klopt. Als oudere, van origine gereformeerd opgevoed, zeg ik al tientallen jaren, dat het geloof veel kwaad gedaan heeft.

Ik zie namelijk dat kwaad veel breder dan alleen fysiek geweld, maar denk ook aan geestelijk/psychisch kwaad dat mensen is aangedaan door de dogmatiek, de indoctrinaties van veel religies, waardoor veel mensen geestelijk in de knoei zijn geraakt, zodat ze niet meer in staat zijn maatschappelijk te functioneren en aan de rand van de maatschappij leven, daardoor terecht komen in de GGZ of zelfs crimineel worden.

Het kwaad door religies veroorzaakt zo bekijkend kun je je afvragen of het geloof vaak niet meer kwaad dan goed doet.

Jitske van der Meer Voorburg

Bron van alle kwaad

Stelling in Trouw-onderzoek: Religie brengt meer kwaad dan goed teweeg (Trouw, 21 januari). Bron van alle kwaad? 63 procent van de Nederlanders is het met deze opvatting eens. We verwachten dat wij Nederlanders eerder kiezen voor minder dan meer kwaad, en dus voor minder religie, dus minder katholieken, minder protestanten, minder joden, minder islam. Dus minder verstokte roomsen, minder bible-belters en minder Marokkanen zou je zeggen. En dan zijn we via een omweg toch bij Wilders op de thee. Wat is de waarde van dit onderzoek?

A. Remmelzwaal Katwijk

Bonhoeffer

Professor Hellema beweert dat de christelijke religie waarschijnlijk de meest gewelddadige is en wijst dan op de Eerste Wereldoorlog (Trouw, 21 januari). Alsof die een soort godsdienstoorlog zou zijn geweest. Het ging hier om de macht. Bonter maakt hij het nog door zelfs de Holocaust aan de christelijke religie toe te schrijven. Alsof deze grootste wandaad van de nazi's christelijk geïnspireerd zou zijn geweest. Hellema heeft zeker nooit van de Bekennende Kirche en Bonhoeffer gehoord.

Hoogstens kan men de leiders van de christelijke kerken verwijten dat ze te weinig of zelfs helemaal niet stelling genomen hebben tegen het geweld dat in de vorige eeuw door Europa raasde. Maar dat alles op conto van de christelijke religie te schrijven is pure onzin en een bevestiging van de vooroordelen tegenover het christelijk geloof.

Henk Koetsier, predikant PKN Heemstede

Recepten zo houden

Naar aanleiding van de reactie van mevrouw Janny Hartman-Jansen uit Putten (Trouw 20 januari) wil ik ervoor pleiten de rubriek Recepten zoals die nu is vooral te handhaven. De eenvoudige recepten kun je in ieder kookboek terugvinden, maar het gaat er hier juist om de bekende ingrediënten weer eens op een geheel andere wijze te verwerken. Ik heb al vele malen mijn vrienden en kennissen met deze, soms heel bijzondere, maaltijden verrast. Vaak vraagt men mij zelfs om het recept. Dus ga vooral zo door.

Thea van der Stap Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden