Brieven

Gastoptreden Henk Bleker
Mijn krant maakt reclame voor het eerste Trouw Lezersfestival! Met als extra attractie een 'gastoptreden' van Henk Bleker, staatssecretaris Landbouw. Wat heeft de politiek, wat heeft Henk Bleker te zoeken op dit festival? En wat heeft hij te maken met 'het tot leven brengen van de krant'? Voor mij absoluut een reden om niet naar dit festival te komen, hoe nieuwsgierig ik ook ben naar het werken op de redactie!

Ada Jansen Vianen

Emotiejournalistiek

Volgens koppen over de volle breedte van de voorpagina's van NRC en de Volkskrant was België in shock na de busramp, volgens Trouw waren België en Nederland zelfs in rouw gedompeld. Die ramp was vreselijk, zoals er dagelijks vreselijke rampen gebeuren. Maar behalve voor de direct betrokkenen gaat het leven gewoon door, nu en dan opgeluisterd door de emotiejournalistiek waaraan ook de kwaliteitskranten zich weer eens te buiten gingen. Niets geleerd van de kritiek op de 'verslaggeving' van Friso's ongeluk.

Onno Bosma Utrecht

Black box op bus
Wat een vreselijk busongeluk met die schoolkinderen in Zwitserland. Waarom rusten ze die touringcars niet uit met black boxes, net zoals vliegtuigen? Dan konden ze meer helderheid krijgen over de toedracht van het ongeluk in die tunnel.

Aafke Klopman Leeuwarden

Zwitsers aantal slachtoffers
Grote droefheid bij velen vanwege het verschrikkelijke busongeluk in Zwitserland. Maar hoeveel mensen beseffen dat het kabinetsbesluit om 130 kilometer per uur te mogen rijden op de meeste snelwegen vergelijkbare aantallen extra slachtoffers per jaar zal veroorzaken? Niet in één keer, maar wel in één jaar.

Jan van der Kolk Voorburg

Links activisme
Volgens lezer Rob Dijkstra uit Nijmegen is, refererend aan het boek van VVD-senator Sybe Schaap, de boosheid van Nederland juist terug te voeren op met name uitingen van links activisme uit de jaren tachtig (Trouw, 19 maart). Echter, de buitenparlementaire acties van destijds, zoals relatief kleine en radicale bewegingen als RaRa en de kraakbeweging zijn niet te vergelijken met een geïnstitutionaliseerde (en steeds groter wordende) politieke ressentimentsbeweging als de PVV.

P. Schuitemaker Hoorn

Bundel Dingeman
Wanneer komt er een verzameling strips van Anton Dingeman, zoals die ook bestaan van krantenstrips als 'Sigmund', 'Fokke en Sukke', en van Dingemans' voorganger 'Zusje'? De strips scoren bij mij, op een schaal van 1 tot 10, gemiddeld zeker een 8 qua verfijning, actualiteit, mildheid, geestigheid en spitsvondigheid. Ook de andere leden van mijn gezin kijken altijd naar Dingemans commentaar op het nieuws. Ga zo door!

Coert Bremmers Zwolle

Kenner en liefhebber
Ger Groot schrijft (Letter&Geest, 17 maart) over zijn moeite een mooi boek enkel langs de afstandelijke lat van de literatuurkritiek te mogen beoordelen. Alsof je als kenner niet ook een liefhebber kunt zijn en niet ook geëmotioneerd mag raken door een boek. Als musicus maak ik dan de parallel met mijn eigen terrein. Zo kan ik ondersteboven zijn van de genialiteit van Bachs Matthäus Passion als compositie-arbeid én tot tranen toe erdoor geraakt worden. Daar schaam ik me helemaal niet voor, dat is wat kunst teweegbrengt.

Wouter van Belle Utrecht

Castreren
'Kerk verbiedt castreren al eeuwen', bericht Trouw op de voorpagina (19 maart). Dus als de kerk het goedvindt, mag het wel?

Lijnie Verboom Klundert

Vogel en machine
Race-auto's brengen broedvogels naast het TT-circuit in Assen niet van de leg, blijkt uit onderzoek (Trouw, 16 maart). Mijn vader vertelde indertijd dat hij tijdens het ploegen van zijn akker een meeuw uit de lucht had kunnen pakken. Hij werkte op een trekker, toen nog zonder cabine. De vogels zwermden om zijn oren, op zoek naar omhoog geploegde regenwormen. Terwijl er geen vogel bij hem in de buurt durfde te komen als hij op het land liep. Kennelijk beschouwen de dieren een machine niet als vijand of gevaar.

Berd Westerveld Sinderen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden