brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Vrouwelijke woorden s.v.p.

Waarom heeft Trouw het in de personalia wél over de fotografe Mary Ellen Mark en over de politica Femke Halsema, maar niet over de journaliste Margo Smit (Trouw, 28 mei)? Het Nederlands kent gelukkig nog veel vrouwelijke woorden die na het nogal radicale feminisme zijn overgebleven, zoals directrice, rectrix, speelster, leerlinge en docente. Gebruik die dan ook alstublieft, vooral ook omdat de steeds vreemdere voornamen niet direct het geslacht van de genoemde persoon aangeven en je pas vele regels later ontdekt dat het een zij betreft. Dat het woord 'manager' bijvoorbeeld geen vrouwelijke vorm kent, ligt voor de hand: het is een geslachtloze, mensloze figuur die alleen maar met algoritmen weet om te gaan.

Hans Hesseling Amsterdam

Uitkering verlagen

Het idee van mevrouw Scheurkogel (Brieven, 29 mei) dat de ontslagen belastingmedewerkers een geschenk zijn aan de samenleving, is prima. Jammer is alleen dat het UWV de uitkering van deze mensen verlaagt of zelfs afneemt als ze vrijwilligerswerk gaan doen, zoals reeds twee van mijn vrijwillige budgetmaatjes is overkomen.

Robert Wilschut Hoogvliet

Uitvoeringstoets

Leren van fouten uit het verleden is niet de sterkste kant van de politiek. Het mislukken van de overdracht van de pgb-betalingen aan de SVB doet denken aan de puinhoop bij de studiefinanciering in 1988. Er is toen een nieuwe uitvoeringsorganisatie opgericht, de IBG (tegenwoordig DUO) die bij alle wetswijzigingen een uitvoeringstoets maakt. Als een maatregel volgens de IBG niet uitvoerbaar is, wordt de wetswijziging niet ingediend, of uitgesteld, soms tot ergernis van de beleidsmakers, maar de uitvoerbaarheid is primair. Deze nuttige praktijk is bij de pgb-budgetten blijkbaar niet gevolgd. "Wij hadden het gevoel dat het zou kunnen lukken", aldus bestuurder Van de Louw (Trouw, 29 mei). Met deze 'uitvoeringstoets' nam de politiek anno 2014 genoegen.

Frans Dijkstra Ommen

Graag nuance

Ook ik vind dat collega geestelijk verzorger Jean Jacques Suurmond dementie idealiseert (Trouw, 26 mei). Maar Bert Keizer doet aan bangmakerij met zijn schets van een dementieverloop. Zo komt het voor, zeker. Maar lang niet alle dementerenden verliezen hun gevoel voor humor of muziek, lopen dolend hun ouders te zoeken of veranderen in een scheldende persoon die in alle opzichten onttakelt. Er zijn ook mensen die zachtaardiger worden dan zij waren en mensen die na de eerste moeilijke tijd onbekommerd hun leven leven. Nuance komt het gesprek over alzheimer ten goede en, niet te vergeten, is zorgvuldiger voor mensen die aan beginnende alzheimer lijden en Trouw nog lezen - net als hun naasten.

Marieke Ridder Weesp

Weg uit de slaapkamer!

Dominee Greving legt uit hoe heteroseks in beginsel is bedoeld: gericht op een groter doel dan wederzijds genot, namelijk op het grootbrengen van kinderen (Opinie, 28 mei). Beste dominee, ik wist niet dat u er nog stond, maar zou u heel snel onze slaapkamer willen verlaten?

Pieter Barnhoorn Leiden

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden