brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Ikke, ikke, ikke

Ik maak me ontzettend boos over over 10 topmannen en -vrouwen van het UWV, die veel en veel te veel verdienen (Trouw, 23 april). En dan gaat het nog wel over een instituut waar ontzettend veel niet in orde is. Hoe is dat in vredesnaam met zo'n top te rijmen? Personeel wordt naar believen boventallig genoemd en velen ingeruild voor goedkopere krachten.

In een dergelijke instantie zou je empathie en moraal verwachten. Maar ikke, ikke, ikke lijkt daar de boventoon te voeren. Wat voor mensen zijn dat toch in die toppen?

M.C.Borst van Lier Den Haag

undefined

Bijzonder team

Net gestopt als wijkverpleegkundige bij Buurtzorg. Jarenlang 's nachts mijn bed uit voor een onverwachte oproep personenalarmering. Morfine- en andere pompen ingebracht en de bijbehorende zorg geleverd. Voor terminale en demente cliënten op ieder (on)gewenst moment van de dag even op pad gegaan, vaak buiten de geplande werktijden om. Maar wel in de wetenschap dat juist door die extra zorg- en controlemomenten de cliënt thuis kon blijven wonen. Heb bij een heel bijzonder Buurtzorgteam gewerkt, heb ik net gelezen.

Jolanda Muthert Ansen

undefined

Feitelijk onjuist

Het toeval wil dat op de dag dat Buurtzorg voorpaginanieuws was (Trouw, 23 april), mijn vrouw is overleden na zes maanden te zijn verzorgd door het lokale team wijkverpleegkundigen van de Buurtzorg. Als ervaringsdeskundige kan ik in alle objectiviteit stellen dat enkele feitelijke beweringen in de artikelen onjuist zijn. Het aanbrengen van een morfinepompje wordt dus wel gedaan, familie en vrienden worden betrokken, maar niet om de zorg over te nemen, nachtzorg wordt aangeboden indien gewenst, bij alle overdrachten in de terminale situatie is Buurtzorg aanwezig geweest, of één keer zorg per dag nodig is of meerdere keren, deze wordt steevast geleverd, het gemiddelde aantal uren zorg in de laatste fase was 15 uur per week, en dat aantal uren was geheel afgestemd op onze zorgvraag en niet op de planning van Buurtzorg. Het gevaar van generalisaties is dat deze in individuele omstandigheden niet blijken te kloppen.

W. Arts Waalre

Dieren niet naar de mavo

Leeuwen zijn intelligenter dan tijgers, schrijft Koos Dijksterhuis (Verdieping, 21 april). Dat is 'bewezen' in dierproeven. Ik vraag me af wie op deze informatie zit te wachten en ook wat dit met 'natuur' te maken heeft. Als ze met rust gelaten worden, redden leeuwen en tijgers zich prima. Daarvoor hoeven ze echt niet eerst naar de mavo.

Ed Destré Hoofddorp

undefined

Verkleinwoord

De kop 'Website beboet voor schadelijk pornofilmpje' (Trouw, 20 april) geeft een eerste indruk dat het een boete is die wel heel snel is opgelegd. Pas na lezing van het artikel kom je erachter dat het om een zeer ernstige zaak gaat waarbij terecht een boete is opgelegd. Het gebruik van een verkleinwoord voor het geboden materiaal zet de lezer dus op het verkeerde been. Graag dus het verzoek: geen verkleinwoorden als het groot is.

H.G.Noordman Lisse

undefined

Nederlands waar het kan

Van de beste krant van Nederland verwacht ik goed Nederlands. Hoewel ik erg van de Engelse taal houd, vind ik het irritant als er Engelse woorden in het Nederlands worden gebruikt, vooral als er goede Nederlandse woorden voor bestaan. Omdat ik ook van het Nederlands houd. In het foto-onderschrift van 'Naast het Nieuws' (de Verdieping, 23 april) wordt het woord millet gebruikt. Dit is gewoon gierst. Ik vermoed trouwens dat veel lezers het woord millet niet zullen kennen. Een beetje slordig.

Margreet Tillema Amsterdam

undefined

Meer wijsheid graag

Het interview met hoogleraar journalistiek Jeroen Smit, over de Panama Papers en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van bedrijven, (Trouw, 23 april) eindigt met een optimistische opmerking van Smit over 'delen' en 'verbinding'. Zijn deze afgestofte idealen nodig om weggesluisd en opgepot geld weer vrij te krijgen en zo te investeren in een samenleving waar dit geld is verdiend? Samenlevingen kunnen het onttrokken geld investeren om onze aarde weer gezond te maken. Zo verrijken we niet alleen onze moraal maar bovenal onze wereld. 'Legale belastingontwijking' is niet alleen een verarming van de samenleving maar ook een verarming van de aarde. Er is geen behoefte aan nog meer rijken maar aan wijsheid.

Carina van den Dongen Lelystad

undefined

Gasnet

Anne Jansen (Opinie, 23 april) vraagt zich af waarom we nog nieuwe woningen op een gasnet aansluiten. Kennelijk is zij sterk beïnvloed door de all electric- en warmtelobby, net als onze minister in zijn energierapport. De reden om voor gas te kiezen is simpel. Van de drie energie-infrastructuren gas, elektriciteit en warmte is gas de goedkoopste, efficiëntste en duurzaamste.

Ir E. Israëls Delft

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden