brieven

Waar zit palmolie in?

Ik las gisteren het opinie-artikel van biologiestudent Tom Roth over de bosbranden in Indonesië. Vreselijk. Graag draag ik een steentje bij aan verbetering van de situatie door betere boodschappen te kopen. Ik weet heel globaal dat er in een aantal producten palmolie zit, maar zit het bijvoorbeeld ook in anti-roos-shampoo? Het moet dan wel duidelijk worden wat ik beter wel of niet kan kopen. Echt niet iedereen weet dat palmolie blijkbaar zover is doorgedrongen in onze boodschappen. Dus student biologie: maak er een thema van binnen je studie. Zorg dat er een top-10 komt van artikelen die je niet moet kopen en kom met alternatieven. Zo concreet mogelijk graag, want anders kan niemand er wat mee. Deel de lijstjes via Facebook. Het zou nog mooier zijn als ik met een link naar een internetpagina te weten kom welke producten naast de top-10 ik nog meer moet mijden.

Ria Oosting Naarden

undefined

Klimaat is 'links'

In China speel je met je leven als je niet met een mondkapje of masker de straat opgaat: de atmosfeer is dodelijk vervuild. De World Health Organization (WHO) becijferde in een rapport uit 2012 dat wereldwijd ongeveer 7 miljoen mensen sterven als gevolg van vervuilde lucht. De opwarming van de aarde en de daarmee gepaard gaande verandering in het klimaat worden ondersteund door tal van geleerden en wetenschappelijk onderzoeken.

Ephimenco wil er nog altijd niet aan, getuige zijn PowNed-achtige column over de klimaattop in Parijs (Trouw, 10 november). Hij kan zichzelf ook niet verloochenen: klimaatverandering is een 'links' item en dit 'politiek correcte denken' mag natuurlijk nooit onweersproken blijven.

Per Schuitemaker Hoorn

undefined

Wel geld voor gemeenten

De noodkreet van de wethouders van financiën van de Nederlandse gemeentes vindt (Trouw, 11 november) bij de verantwoordelijk minister en coalitie geen gehoor. Maar Agnes Wolbert (PvdA) maakt het wel heel erg bont. Ze verwijt de wethouders geen dekking te leveren bij het verzoek 1 miljard bezuinigingen terug te draaien. Dat roept twee vragen op. De eerste vraag: sinds wanneer zitten er wethouders in het kabinet. Heb ik een grondwetswijziging gemist?

De tweede: is dit Kamerlid wel op de hoogte van het feit dat het kabinet 5 miljard over heeft? In plaats van teruggeven aan ons, kan dat geld beter worden gebruikt om de maatschappelijke problemen te verlichten. Natuurlijk is dit een politieke keus, maar beweren dat het geld er niet is, is ronduit flauwekul.

Luuk van Duijn Abbega

undefined

Geld voor pausbezoek

Als rooms-katholiek die in verschillende kerken van verschillende parochies komt, valt het mij op dat jaarlijks de inkomsten via Kerkbalans (nogal) teruglopen. Mogelijk weerhoudt dit de bisschoppen om paus Franciscus uit te nodigen.

Dat is echter op te lossen. Het zou me niet verbazen dat, als er een rekeningnummer wordt geopend voor de komst van paus Franciscus naar Nederland, daar dan veel geld op wordt overgemaakt. Misschien juist vooral door veel niet-kerkgaande katholieken, anders gelovigen en niet-gelovigen. De kleine groep trouwe, kerkgaande katholieken geeft vaak al aardig wat omdat ze met de (financiële) realiteit van hun plaatselijke kerk te maken hebben en de met hun kerk verbonden goede doelen.

Margriet Kleine Leusden

undefined

Geef taalles op tv

Er is discussie over het leren van de Nederlandse taal aan vluchtelingen en hoe dat moet. Maar er zijn drie publieke tv-kanalen. Maak een studio leeg, zet daar een paar leraren Nederlands in en zendt de hele dag cursussen uit op één van die netten. Verdeel de lessen in verschillende niveaus en iedereen kan aan de slag. Alle anderen in Nederland met een taalachterstand mogen meedoen.

Jaap Molenaar Amsterdam

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden