brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Afwachten is onnozel

Na de barbaarse aanslagen van IS op onschuldige burgers in Parijs zouden wij Europeanen ons moeten verenigen en de oorlog verklaren aan IS. Afwachten tot de volgende aanslag is onnozel.

Met een grote Europese troepenmacht zouden we in Syrië IS moeten uitschakelen. Dit heeft als bijkomend voordeel dat voor een groot deel het vluchtelingenprobleem ook wordt opgelost.

De bron van het kwaad moet worden aangepakt. Anders zal dit probleem blijven dooretteren.

C.W.v.Dugteren Bergen

undefined

Stof voor Ephimenco

Iedereen die zijn islamitische landgenoten het goede wenst, zal het hart in de schoenen zijn gezonken bij het bericht over de gruwelijke slachtpartij in Parijs. Want laten we eerlijk zijn: wie moslims haat en wantrouwt, zal het nieuws met een satanisch genoegen hebben ontvangen: "Zie je nou wel..."

Weer maanden stof voor columnist Ephimenco, die bijna geen ander onderwerp lijkt te hebben. Ik zal Trouw voorlopig maar mijden.

Elisabeth de Boer Arnhem

undefined

Ja, we zijn in oorlog

Het is logisch dat de aanslagen in Parijs een grote impact hebben op mens en media. Toch verbaast mij de toon. Ik proef een verbaasde verontwaardiging. Men lijkt verrast. Terwijl we toch al geruime tijd in oorlog zijn. Frankrijk bombardeert IS-stellingen en ook Nederland doet daar aan mee. Maar Europa lijkt geschokt nu de vijand terugslaat.

De vraag of deze oorlog gerechtvaardigd en verstandig is, laat ik hier in het midden. Maar blijkbaar begint het besef dat we in oorlog zijn nu pas door te dringen. Zelfs de vluchtelingenstromen van de afgelopen maanden hebben dat effect niet gehad.

Ik hoop dat deze oorlog het leven in Europa niet totaal zal ontwrichten, zoals sommige politici vrezen. Dat hoeft ook niet.

Je leest vaak in boeken over de Tweede Wereldoorlog over de onverstoorbare houding van de Britten destijds. Het leven ging daar gewoon door. De houding van de Engelsen was zelfs laconiek te noemen, geheel tegen de verwachting van Hitler in. Hitler ging er vanuit dat de Britse samenleving door de aanhoudende oorlogsterreur zou instorten. Maar het tegendeel gebeurde. Het land werd één grote eenheid. Het zou mooi zijn als we in Europa nu iets van diezelfde houding zouden kunnen laten zien.

Arie Theisens Zeist

undefined

Nee, we zijn niet in oorlog

De door IS-aanhangers gepleegde aanslagen in Parijs zijn geen oorlogshandelingen, maar lafhartige slachtpartijen. Geen enkele zichzelf respecterende militair zal lukraak aan het moorden slaan en de eliminatie van tegenstrevers en sympathisanten op de koop toenemen. President Hollande en premier Rutte moeten de terroristen geen andere status verlenen dan die van criminelen van het laagste allooi. Het Avondland verkeert niet in staat van oorlog met deze terroristen en zal ook niet met hen in staat van oorlog gaan verkeren. Deze laaghartige bandieten krijgen geen oorlogsrechten en dus legitimatie, maar zullen worden vervolgd als ordinaire misdadigers.

André de Bruijn Hoevelaken

undefined

Het probleem is de Sint

In de discussie over Zwarte Piet en slavernij gaat het steeds over Piet. Maar volgens mij ligt het probleem bij de witte Sinterklaas. Zo lang degene die de macht heeft wit is, maakt het niet uit welke kleur zijn ondergeschikten hebben. Regenboog-pieten zijn en blijven ondergeschikt. Er verandert pas echt iets in het machtsevenwicht als sinterklaas zwart wordt.

Sylvia Birnie Baarn

undefined

Geneuzel over Zwarte Piet

Van mij mogen al die onzinnige discussies over het toekomstige uiterlijk van Zwarte Piet, waar ook Trouw dapper aan meedoet, per direct stoppen. Het komt mij de neusgaten uit zo onderhand en volgens mij boeit het niemand meer. Als dit geneuzel een jaarlijkse traditie wordt, en daar begint het op te lijken, laten we dan alsjeblieft helemaal stoppen met dit van oorsprong leuk bedoelde kinderfeest. Dan hebben alle tegenstanders hun zin. Het kruis op de mijter en de mantel wordt gegarandeerd de volgende ergernis, want anderen voelen zich daardoor absoluut ook gekwetst. En een paard op de daken laten lopen, is trouwens ook pure dierenmishandeling. Het heeft iets weg van ritueel slachten als je de mogelijke gevolgen van deze levensgevaarlijke nachtelijke expedities goed inschat.

Hans van Rossum Dordrecht

undefined

Protestantse bisschop

In uw bericht 'Protestantse bisschop krijgt geen mijter' van 14 november lees ik: 'Dat de bisschop nooit eerder is doorgedrongen tot het Nederlandse protestante erf...' Maar de Evangelische Broedergemeente, waarvan de leden Hernhutters worden genoemd, is al eeuwen aanwezig op dit erf en kent sinds jaar en dag het bisschopsambt. De taak van deze bisschop is niet zo zeer bestuurlijk, als wel pastoraal. Inderdaad zonder mijter en staf - maar toch echt een bisschop.

Barend Drewes Oegstgeest

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden