brieven

'Verplichte' mantelzorg
Een zorginstelling in Gouda gaat mantelzorg 'verplichten', schrijft Trouw (19 augustus). Het is misschien te triest voor woorden dat het nodig is, maar helaas het is niet anders. Ik wilde dat deze regel ook gold in het verpleeghuis waar mijn moeder woont, want wat ik daar zie, is te schrijnend voor woorden. De verpleging is de hele dag bezig met mensen schoon in een stoel en weer schoon in bed te krijgen. Aandacht voor de mens achter de bewoner is er niet. Hoewel in het huis voldoende bezigheden te vinden zijn, is de afdeling treurig. Mensen hangen alleen in een huiskamer, of in hun eigen kamer. Verpleging heeft geen tijd voor een praatje, maar is bezig met de individuele zorg. Ik ben naast mijn gezin en werk gemiddeld vier keer per week in het verpleeghuis te vinden, maar zie heel veel bewoners die nauwelijks aandacht van familie krijgen. Terwijl het zo simpel is om, zoals in het artikel staat 'de blosjes op de wangen van de bewoners te krijgen'. Het is gewoon een beetje aandacht voor je medemens hebben.

Cobi den Otter Delft

Godsdienstwaanzin
Egyptische Moslimbroeders provoceren leger en politie. Ze offeren 'hun ziel en hun bloed' zoals ze hadden aangekondigd. Ook steken ze kerken in brand. Hun godsdienstwaanzin kan alleen bestreden worden met massaal protest, wereldwijd, van vredelievende moslims. Dat zie ik niet gebeuren. En dat pleit helaas niet voor de islam.

Jan Wedeven Groningen

Aandacht voor leren
Leerkracht is opvallende stijger onder werklozen, meldt het UWV (Trouw, 17 augustus). Bijna vijftienduizend leraren zitten in de WW (waaronder ikzelf, gelukkig maar tijdelijk). Van een kennis begreep ik dat in de klas van diens kind volgend jaar veertig kinderen zitten met één leerkracht. Dat terwijl bij de naschoolse opvang de verplichte verhouding minstens één docent per tien kinderen is. Dus voor spelende kinderen moeten er minstens vier leiders aanwezig zijn bij veertig oudere kinderen, maar lerende kinderen moeten het blijkbaar met één persoon doen. Let wel, als we het over die klas van veertig kinderen hebben: dat is inclusief alle zorgkinderen (ADHD, vormen van autisme, dyslexie, oppositioneel of clownesk gedrag, kinderen met lager IQ etcetera). Ik snap niet dat alle ouders en leraren niet eens massaal in opstand komen. Als ik zou moeten kiezen tussen vermindering van de hypotheekrente van een paar miljard per jaar of meer aandacht voor mijn lerende kind, dan wist ik het wel.

Brigitte Brinkel Soest

Jodenvervolging
In de meest recente aflevering van de interessante rubriek 'Twee eeuwen Nederland' (de Verdieping, 14 augustus) las ik dat tijdens de Tweede Wereldoorlog 75 procent van de Nederlandse joden werd omgebracht en dat dit percentage in geen enkel ander land zo hoog ligt. Alleen het eerste is waar, de meeste bronnen gaan uit van 70 tot 75 procent van de Nederlandse joden.

Ondanks dat het een schrikbarend hoog cijfer betreft, is het niet zo dat op dit punt geen ander land Nederland overtreft. In Griekenland, Litouwen en Polen ligt het percentage op respectievelijk 82, 83 en 89 (bron: 'Grijs Verleden' van Chris van der Heijden). Het blijft een hardnekkig misverstand dat het percentage omgebrachte joden in Nederland het hoogste is.

Florian de Roder Nijmegen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden