Brieven

Kwaad daglicht
De afgelopen dagen zijn er drie bijdragen over Cuba in de krant verschenen. Dit naar aanleiding van het Zesde Partijcongres. In twee daarvan werd gesproken met uitgesproken tegenstanders: met de directeur van de Cuba Study Group uit Washington en met een dissident. Ik vraag mij af of de Communistische Partij nog de kans krijgt om haar woordje te doen. Dit lijkt mij niet meer dan logisch wanneer de krant neutraliteit en volledigheid hoog in het vaandel heeft. Maar ik vrees dat de journalist allang uit Cuba vertrokken is. Het laat duidelijk zien dat krant een eenzijdige benadering kiest, juist die om het Zesde Partijcongres en de Cubaanse maatschappij in een zo kwaad mogelijk daglicht te stellen.

Mark Jan Smit Nijverdal

Welvaart
Met het commentaar in Trouw van 18 april ben ik het op één letter na geheel eens. In mijn visie had de kop moeten luiden: Nu welvaart breed is verdeeld, is hogere btw op consumptie een slecht idee. Beter is om echte luxeproducten die het millieu extra belasten en waar alleen drie maal modaal geld voor uittrekt extra te belasten. Mogelijk levert het minder op voor de schatkist, maar dat kan gecompenseerd worden door de hoogste belasting- schijf minder te verlagen. Op deze manier groeien de inkomens weer wat naar elkaar toe en blijft de welvaart breder en iets beter verdeeld.

Krijn Coppoolse Wijhe

Hydepark (1)
Opnieuw rolt een lijk uit de finan- ciële kast van de Protestantse Kerk Nederland (Trouw, 16 april). Na de te grote jas van het Dienstencentrum in Utrecht en de verloren tien miljoen bij de ledenregistratie, staan wij nu weer aan de vooravond van een nieuw financieel debacle: de restauratie van een verloederd Koetshuis, gekraakt, op het landgoed Hydepark in Doorn. Noodzakelijk als conferentiecentrum en als plaats voor nascholingscursussen voor theologen. Kampen, dat over voortreffelijke gebouwen beschikt, wordt afgewezen. De omgeving aldaar is niet rustiek en Kampen ligt niet in het centrum. De synode mag niet bezwijken voor zulke gelegenheidsargumenten.

Jan de Vries Hilversum

Hydepark (2)
Wat een luxe wil het bestuur van de PKN op kosten van de gemeenteleden. Misschien zouden die ook wel rustiek willen wonen, maar wonen ze in een grote stad op 3 hoog of in een niet zo fijn huis waar ze graag uit weg willen. Volgens mij wordt vaak vergeten wie er voor de luxe van het bestuur op moeten draaien. Het Hydepark in Doorn verkeert in slechte staat. En nu blijkt dat velen het landgoed nog nooit gezien hebben. Hoe nodig is het dan nog?

J.B. Keersemaker-Maene Vlissingen

Heesto san
Wat een feest, de literaire column van Detlev van Heest. Heesto san, ik ben een fan. Was ik al na de Verzopen katten en Pleun. Ik kijk verlangend uit naar een vervolg.

Elsbeth Valkhoff Nijensleek

Beste leerkracht
Ik erger me een beetje aan de negatieve lezersreacties op het interview met de docente Nederlands (Trouw, 16 april), die is uitgeroepen tot Beste leerkracht van het jaar. Ik ben zelf 35 jaar docente Nederlands geweest en nu een jaar of vijf gepensioneerd. Als ik zo'n interview lees krijg ik acuut heimwee naar het werken met tieners. De docente doet het precies goed.

Ik denk dat mensen die zelf niet dagelijks met tieners werken (allochtoon of autochtoon dat maakt niets uit) moeilijk kunnen begrijpen hoe je omgaat met leerlingen in een liefdevolle maar ook respectvolle onderwijssituatie. Het leuke van tieners is nu juist dat je ze alles kunt zeggen op voorwaarde dat ze je graag mogen en het idee hebben dat je er voor ze bent.

Ella Veenstra-Monteban Leiden

Kookrubriek
De klacht van Annelou Oorthuys (Brieven, 20 april) over de kookrubriek is me uit het hart gegrepen. Koken met Karin op zaterdag is hartstikke leuk, maar die andere dames verdenk ik ervan dat ze nog steeds hard aan het macrameeën zijn en het liefst alles in de römertopf zouden willen klaarmaken. Trefwoorden: gedateerd, omslachtig en niet zo aansprekend. Mogen zij naar een opfriscursusje op kosten van de krant?

Tara Visser Rotterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden