Brieven

Vuile auto's
In de discussie over de mate waarin auto's vervuilen (Trouw commentaar, zaterdag), moeten niet alleen brandstofgebruik en vervuiling bij verbranding worden meegenomen, maar ook de gebruiksduur van de auto. De productie van een auto veroorzaakt - voordat hij zijn eerste kilometer gereden heeft - ruwweg evenveel vervuiling als alle kilometers die erna komen samen. Wie dus zuinig met auto's omspringt door er vele jaren en kilometers mee te doen, helpt vervuiling te beperken.

Arnold van Heusden Driebergen- Rijsenburg

Genieten van sport
Wat een treurige reactie van mevrouw Roenhorst (Trouw, zaterdag), die geen enkel plezier beleeft aan de sportverslaggeving. In de eerste plaats stond de reactie in een zaterdagkrant met een uitstekende inhoud. Gevarieerd en uiterst leesbaar. En dat in de komkommertijd. Maar wat nog veel belangrijker is: mevrouw Roenhorst zou toch enkele sportberichten moeten doornemen. Het is hartverwarmend om te lezen over de passie, het doorzettingsvermogen, de emotie en de positieve kijk van jonge mensen in deze in veler ogen vaak zo sombere wereld. Geniet ervan! Het gaat niet altijd over commercie in de sport.

Will Mossink Houten

Homo's en verkiezingen(1)
Eens met uw commentaar (Trouw, gisteren) over de strijd van de VVD met 'de confessionelen' over de 'weigerambtenaren'. In de praktijk vormen ze geen enkel probleem. Inderdaad: 'leven en laten leven'. De VVD maakt zich schuldig aan sektarisch dogmatisme door over de rug van homo's te proberen andersdenkenden te dwingen om VVD-proof te denken. De VVD maakt hooghartig uit welke vrijheid de burger wel en niet toekomt. Dat geldt ook voor het door de strot duwen van het homohuwelijk bij de drie Antilliaanse BES-eilanden. In een volstrekt andere cultuur moest dat holderdebolder worden ingevoerd. Vreemd overigens dat GroenLinks vaak vooroploopt met dit soort maatregelen. Onverstandig, omdat juist veel christenen zich aangetrokken voelen tot deze partij. Bij sommigen zal de liefde bekoelen, wat de verkiezingsuitslag nadelig zal beïnvloeden.

Tieme Meints Assen

Homo's en verkiezingen (2)
De meerderheid van de Tweede Kamer, en ook het CDA, zou voorstander zijn om geaardheid op te nemen in de grondwet (Trouw, 3 augustus). Maar wat, naast hetero- en homoseksualiteit, te doen met bi-, a-, pedo- efebo- en alle andere mogelijke vormen van seksuele geaardheid? Discrimineren mag niet en voor de wet is iedereen gelijk maar sommige praktijken, niet de geaardheden zelf, zijn terecht strafbaar. Iedere politicus weet dat het wijzigen van de grondwet heel veel tijd en moeite kost en de uitkomst vaak zeer onzeker is. Het is verkiezingstijd, roze is politiek gezien kennelijk aantrekkelijk en het voorstel lijkt dus verdacht veel op een ordinair politiek trucje om stemmen te trekken.

W. Maarschalkerweerd Veenendaal

Radeloze mantelzorger
De berichten over verplichte zorg in een verzorgings- of verpleeghuis door mantelzorgers maken mij boos. Mijn vraag is: is er dan ook eerder plaats voor de zieke zodat de mantelzorger niet compleet radeloos en leeggezogen is bij opname? Ik heb jarenlang voor mijn zieke man gezorgd naast een full-time baan. Toen hij vorig jaar juli opgenomen werd, was ik kapot van alle zorg en emoties. Ik heb daar nu nog steeds last van terwijl mijn man na zes weken opname is overleden.

M. Hoogervorst Maasland

Herman Paul
In het interview van Wilfred van de Poll met Herman Paul (Trouw, 2 augustus) wordt Hans Hoekendijk geen recht gedaan. Prof. Dr. J.C. Hoekendijk wordt als exemplarisch voor theologen en missiologen voorgesteld die na de Tweede Wereloorlog 'één op één en ongenuanceerd overnamen' wat sociologen te melden hadden over de secularisatie. De stelling lijkt me een farce. De kritiek komt overeen met de strekking van een boekje uit 1966. Dit lijkt mij wat overjarige kost. Paul geeft niet aan hoe Hoekendijk gebruik maakte van sociologische inzichten. Het verwondert mij dat Paul bij het aanvaarden van een bijzonder hoogleraarschap secularisatiestudies in Groningen ten aanzien van één van de grootste missiologen van de 20ste eeuw zo'n plat en vilein disrespect ten toon spreidt.

Lise van de Molen Winsum

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden