Brieven

Award van de Vernieling
Wat bezielt toch het CDA om Balkenende te eren met de instelling van een naar hem vernoemde award van de Vernieuwing? (Trouw, 4 april). De man die met zijn dictatoriale trekjes geen tegenspraak duldde en die de partij naar de politieke afgrond leidde! De Award van de Vernieling was een passender naam geweest.

J. van den Akker Harkstede

Wil de SP die mensen wel?
Een voormalig SP-raadslid is het niet eens met Jan Marijnissen wat betreft de afdracht van de raadsvergoeding aan de partij (Trouw, 4 april). Het is inderdaad makkelijker om mensen te vinden die in de gemeenteraad willen als het een behoorlijke zak geld oplevert. Maar wil de SP die mensen hebben? Natuurlijk zijn er idealisten die werkelijk minder betaald werk zouden gaan doen om meer voor de SP te kunnen doen. Echter, de afdrachtregeling is de enige manier om ervoor te zorgen dat de SP niet wordt als de andere partijen, waar eigenbelang een grote motivatie is. Voor de SP werken mensen die hun beloning zien in een betere wereld.

Of er binnen de SP meer mensen afbranden dan in andere partijen zou onderzocht kunnen worden. Dat zou ik zo niet durven stellen.

Bianca de Vos (SP) Hoogeveen

Hedwige-polder
In Trouw van 1 april wordt vermeld dat onderzoek heeft aangetoond dat het ontpolderen van de Hedwige-polder de enige optie is voor natuurherstel van de typische Westerschelde-natuur. Deze uitspraak is gebaseerd op een advies van de commissie-Nijpels. Het onderzoek waarop die commissie zich beroept, leidde echter tot een volstrekt andere conclusie. Het onderzoek is samengevat in een memorandum van het bureau Deltares waarin staat: 'De Hedwige-polder is de meest ongunstige plek om een ontpoldering te situeren. De initiële voordelen zijn kleiner, en de langetermijnnadelen groter en treden eerder op, dan bij een meer zeewaarts gesitueerde ontpoldering' En vervolgens: 'De langetermijneffecten van ontpoldering van de Hedwigepolder op de natuurwaarde van de Westerschelde als geheel zijn hoogstwaarschijnlijk per saldo negatief.' De strijd rond de Hedwige-polder zou dus inderdaad beslecht moeten zijn.

Jaap Schijve Pijnacker

Column uit Japan

Wat een geweldig plezier doet

Trouw mij met de bijdrage afgelopen zaterdag en de nog voorgenomen bijdragen van schrijver Detlev van Heest over Japan. Het onderwerp is natuurlijk heel erg verschrikkelijk, maar ik bewonder diens stijl zeer. Zijn boeken heb ik al diverse malen herlezen. Zelf heb ik enkele jaren geleden Japan ook bezocht. Als er iemand is die de gevoelens van de Japanners over de rampen op een goede en geserreerde manier kan weergeven, dan is hij het wel.

Cornelis Veen Spijkenisse

Kernenergie te zwaarwichtig?
GroenLinks-leden De Gelder en Kos vinden kernenergie ongeschikt voor een referendum (Trouw, 2 april). Als kernenergie een te zwaarwichtig onderwerp is voor een referendum, wat is dat dan niet? De inhoud van de plantenbakken voor het gemeentehuis, een lampionoptocht op zondag? Ach ja, het houden van een volksraadpleging is ook een heikele zaak. De uitslag kan zomaar tegenvallen, denk aan de stemming over de Europese grondwet. Het is weinig verrassend dat linkse idealisten de burgerij buitenspel willen zetten, wie de massa wantrouwt kijkt wel twee keer uit.

André de Bruijn Hoevelaken

Afgedankte reddingsvesten

Naar aanleiding van de zaterdagse Tuinierbijlage bij Trouw: de kussens om op je knieën op te liggen in detuin zijn slecht van kwaliteit. In de watersport zijn veel afgedankte reddingsvesten die uitstekend voor dat doel te gebruiken zijn. Ze zijn zacht, hebben massa, en wat belangrijker is: ze zijn bestand tegen vocht.

Harry Oudshoorn Noordwijk

Liever per spoor naar Wenen
Het artikel over Wenen in de Weekendgids (2 april) smaakt naar meer. Maar dan graag met de trein. Wist u dat Wenen in een dagreis te bereiken is vanuit Nederland? Ik stel het op prijs als Trouw alternatieven voor het vliegtuig geeft. Het is duurzamer, en je ziet onderweg nog eens wat. Het verschil in reistijd is minder groot als je meerekent dat je op weg naar - en op - vliegvelden ook de nodige tijd kwijt bent.

Gera Stuurwold Groningen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden