brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Oostvaardersplassen
Koos Dijksterhuis beschrijft perfect het drama van de Oostvaardersplassen (Opinie, 19 oktober). Toen ik in februari met de trein door het gebied reed, ben ik ontzettend geschrokken. De vlakte leek een slagveld, veel dode dieren, nergens iets te eten. Is het de beheerders van dit terrein wel bekend hoe een dier lijdt dat langdurig honger heeft? Omdat Dijksterhuis de vergelijking maakt met de veebezetting bij een boerenbedrijf, wil ik nog een andere vergelijking maken. Als een boer met zijn vee omgaat zoals Staatsbosbeheer dat doet met de dieren in de Oostvaardersplassen, dan komt de Algemene Inspectiedienst om het vee op te halen.

Geert Klaassen Westerbork

De huisarts heeft haast
Huisarts Kees Ruissen schetst de delicate balans waarbinnen het huisartsenvak zich afspeelt en vraagt terecht om enig begrip voor de risico's die hieraan kleven (Opinie, 19 oktober). Een belangrijke opmerking is dat het handelen van de huisarts stoelt op anamnese en lichamelijk onderzoek. Dat idee ondersteun ik van harte, maar ervaar in de praktijk dat er binnen het huidige productie-/consumptiemodel helaas te weinig tijd voor wordt ingeruimd. Tien minuten is in veel gevallen waarin ook nog begroeting en eventueel aan- en uitkleden moet plaatsvinden te kort. De gangbare opsplitsing in meerdere consulten van vaak samenhangende problematiek werkt belemmerend voor de patiënt en voor de vorming van goede diagnostiek. De veelal door de patiënt ervaren tijdsdruk werkt onrust en onvrede in de hand met onnodig herhaling van huisartsbezoek als gevolg. Het zou in alle opzichten goed zijn als de beroepsgroep hier wat meer aandacht voor zou hebben.

D. Berends, arts Burgum

Oud stokpaardje van de VVD
Harder rijden is volgens minister Schultz nodig omwille van de vrijheid van het verkeer en de doorstroming (Trouw, 17 oktober). Waar is Het Nieuwe Werken (HNW) gebleven, dat enkele jaren geleden met veel elan werd gepresenteerd en aanbevolen? De minister grijpt liever terug op de aloude stokpaardjes. De VVD anno 2013: Vrijheid, Verkeer en Doorstroming. Wat een armoedig beleid.

Erik van der Heijden Ede

Eerlijk T-shirt?
Paginagroot wordt ons meegedeeld dat in de wereld van de textiel het in ieder geval misgaat ten aanzien van de prijs van het shirt en degene die het gemaakt heeft. Trouw vermeldt de wanverhouding: shirt 30 euro, de maakster 0,18 eurocent. Het shirt dat Trouw aanbiedt zou geheel op verantwoorde wijze tot stand gekomen zijn. Er gaat zelfs nog 2 euro naar een goed doel. Maar achterwege is gebleven hoeveel de maakster van dit shirt als loon heeft ontvangen. Journalistiek gezien een misser!

Henk Kollen Krommenie

Zielenherder Klaas Vos
Dominee Klaas Vos in 'Tien geboden' van Arjan Visser (Verdieping, 19 oktober). Wat zullen ze in Woensdrecht blij zijn met zo'n zielenherder! Vol op het orgel en van Gods hart geen moordkuil makend. Het beeld van een dansende David met de Thora-rol in zijn armen kwam bij mij op. Ontroerend mooi tweeluik in door het leven getekende beeldtaal in combinatie met een stijlvolle foto van Mark Kohn. Dank voor dit opademend artikel van en over 'losers' die beseffen dat God van ze houdt zoals ze zijn.

Hans Hofenk Rheden

Oud-bankier zonder spijt
Het toneelstuk 'De Prooi', uitgezonden op de televisie, toont naar de woorden van het Nationale Toneel hoe 'trots wordt tot blinde trots': "De prooi, het duistere verhaal over de ondergang van ABN Amro, dé bank van Nederland, laat zien hoe arrogantie, narcisme, besluiteloosheid en roekeloze ambitie een Nederlands instituut vernietigden".

Datzelfde Nationale Toneel benoemde enige tijd geleden de heer Rijkman Groenink tot bestuurslid. De man die in hoge mate verantwoordelijk was voor de ondergang van de bank en ons land opzadelde met een extra schuld van 30 miljard euro, houdt nog steeds vol dat de bank door fouten van anderen ten onder ging. Hem treft geen blaam. En dus kan hij, via het 'old boys network' weer gewoon bestuurslid worden van een prestigieuze culturele instelling die juist als rol heeft de samenleving een spiegel voor te houden. Met deze oud-bankier zonder spijt laat het Nationale Toneel zien zijn eigen toneelstuk niet begrepen te hebben.

Jan van der Kolk Voorburg

Abortuswet kan strenger
In al het strijdgewoel rondom euthanasie en zelfbeschikking is misschien een compromis mogelijk. Want waar de regels voor euthanasie wat mij betreft soepeler mogen, zou dat bij abortus anders moeten. De overlevingskans van vroeggeborenen neemt enorm toe (gemiddeld in Nederlandse ziekenhuizen al meer dan 50 procent) en toch kan in Nederland nog tot 24 weken een abortus uitgevoerd worden. Wellicht staan zowel progressieve als behoudende politici open voor een ruil: soepeler wetgeving voor euthanasie en strenger bij abortus.

Albert-Jan Schol Utrecht

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden