brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Christelijk-conservatief
Waarom moet die ene christelijke partij van Bart Jan Spruyt toch conservatief zijn (Opinie, 28 september)? In zowel het Oude als Nieuwe Testament lees ik vooral argumenten ten gunste van sociale en progressieve politiek. Als ik afgelopen halve eeuw soms op christelijke partijen stemde, was dat vanwege vooruitstrevende elementen in hun programma. Vooral de ChristenUnie gedroeg zich wat mij betreft vaak heerlijk links. Kijk ik naar de historie van de christen-democratische partijen in Nederland dan denk ik aan mensen als Jaap Boersma, Willem Aantjes, Jan Nico Scholten en langer geleden Trouw-hoofdredacteur Sieuwert Bruins Slot. Mensen die ik nooit zoals Spruyt in één en dezelfde zin zou kunnen koppelen aan PVV of VVD. Van Spruyt begrijp ik niets, een conservatieve christen is op grond van mijn Bijbel een contradictio in terminis.

Nico Koolsbergen Budel-Schoot

Advertenties borstkanker
De laatste dagen staan er in Trouw 'advertenties' met fictieve (?) artikelen over aantallen sterfgevallen ten gevolge van borstkanker. Wie deze 'advertenties' plaatst is niet duidelijk. Trouw heeft sinds kort zelf de gewoonte om de artikelen met bronvermelding te plaatsen. En anonieme reacties wil de krant niet plaatsen. Waarom moeten borstkankerpatiënten dan wel dag in dag uit met dit soort 'advertenties' geconfronteerd worden?

Olga Kok Zoetermeer

Rijke ouders, kleine klassen?
Filosoof Sebastien Valkenberg betoogt dat het mogelijk moet zijn dat rijke ouders door een hogere eigen bijdrage hun kinderen kunnen plaatsen in minder drukke schoolklassen (letter&geest, 28 september). Daardoor denkt Valkenberg dat er beter onderwijs gegeven kan worden en leerlingen boven de middelmaat kunnen uitgroeien. Kinderen van minder financieel draagkrachtige ouders moeten maar naar mammoetklassen.

Dit betoog doet denken aan de discussie die jaren geleden gevoerd werd over de economische schade van files. Ook toen werd geopperd dat het zakelijk verkeer door eigen bekostiging een filevrije strook zou moeten kunnen krijgen op de snelweg. De rest van Nederland mocht dan in de file.

Sociale ongelijkheid is niet uit te bannen uit de samenleving, maar blijft acceptabel zolang de basale kansen voor toegang tot die samenleving voor eenieder gelijk blijven. Wordt aan die basale kansen getornd dan wordt sociale ongelijkheid onverteerbaar en dreigt verlies aan sociale cohesie.

Jos Janssen Nunspeet

Andere levensverwachting
De helft van de pasgeboren meisjesbaby's wordt naar verwachting honderd jaar of ouder (Trouw, 26 september). Hetzelfde geldt voor een op de drie pasgeboren jongens. Ook Unicef kwam onlangs met cijfers. Elke dag sterven 18.000 kinderen onder vijf jaar door oorzaken die te voorkomen zijn. Anders gezegd: ieder jaar sterven ruim zes miljoen kinderen onder de vijf jaar. Dat kunnen we voorkomen.

Wil Cordes Enkhuizen

Oud, maar ongezond
Elke keer verbaas ik mij over de berichtgeving, dat 'we' straks allemaal ongeveer honderd jaar zullen worden. Tegelijk hoor je bijna niet anders en zie je om je heen: we bewegen te weinig, patatgeneratie, obesitas, hart- en vaatziekten, kanker en ga zo maar door. En dan heb ik het nog niet eens over de geestelijke belasting waar de moderne mens aan blootstaat: het ongebreidelde 'moeten' met als gevolg stress, werkdruk, overspannenheid en burn-outs. Dat deze generatie ouder wordt, is louter te danken aan medische hulp die ons ten dienste staat. Als het aan leef- en werkgewoonten ligt, geloof ik er niet zo in, dat we allemaal honderd worden.

Tim Kroes Amsterdam

Oneindig kinderpardon
Staatssecretaris Teeven wil geen nieuwe regeling voor een kinderpardon: "Anders blijven we aan het pardonneren" (Trouw, 28 september). Dat is nu juist wat hij wél moet blijven doen. Er zullen in de toekomst altijd kinderen blijven die tussen wal en schip (dreigen te) vallen en voor wie een oplossing moet gevonden worden. Wat een kwalijke mentaliteit: we moeten af van het gezeur over die lastige asielzoekers.

Bas de Haas Driebergen

Fietsend naar de Azoren?
Azoren en Bonaire meest duurzame vakantiebestemming (Trouw, 27 september)? Ik denk niet dat de toeristen er zwemmend, roeiend of fietsend naar zijn toegegaan.

Volkert Groothoff Houten

Trouwen met de oppositie
Rinus van der Molen heeft het goed gezien: elkaar dingen gunnen, dat is het geheim van een goed huwelijk (In de knip, 28 september). Wat zou het fijn zijn als het kabinet en het welwillende deel van de oppositie diezelfde filosofie zouden aanhangen bij het zoeken naar een uitweg uit de huidige politieke impasse.

Ik hoop dat minister Dijsselbloem partijen weet te verleiden tot een verbond, een herfstakkoord zonder 'huwelijkse voorwaarden'. Ik ben er graag getuige van.

Henk Warmer Lelystad

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden