brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Rupsje-nooit-genoeg-Pijbes

Met instemming heb ik de discussie van uw filosofisch tweetal gelezen over de investering van 120 miljoen belastinggeld (80 miljoen direct plus 40 miljoen aan belastingaftrek van particulieren) in twee schilderijen van Rembrandt (de Verdieping, 25 september). Er is inmiddels meer dan genoeg in topsport (lees: het Rijksmuseum) geïnvesteerd, nu is de lang verwaarloosde breedtesport (lees: culturele activiteiten dicht bij de mensen) aan de beurt. Ik hoop dat de politiek zich realiseert dat ze er voor alle Nederlanders is en dat ze daarom nu Rupsje-nooit-genoeg-Pijbes een halt toeroept.

F. Klok Groenekan

undefined

Elkaar begrijpen

Fadi (Trouw, 26 september) begrijpt niet dat hij in Nederland wekelijks geld krijgt terwijl de kans groot is dat hij terug moet naar Hongarije. Het illustreert het verschil tussen Syrië, het land van zijn familie, en Nederland. Humanitaire motieven zijn de reden dat Fadi wekelijks geld krijgt om eten te kopen en te overleven. In Syrië, een land in oorlog, heeft geld een andere betekenis. Twee werelden bij elkaar brengen, dat is de uitdaging waar de vele vrijwilligers voor staan. Dit is een proces dat beweging en inzet behoeft van beide groepen, de Nederlanders én de vluchtelingen.

Marrie Stoffer Elspeet

undefined

Capuchon onveilig

Het advies dat u gaf met betrekking tot de stoere regenjas, waarin werd aanbevolen vooral een capuchon te nemen (Tijd, 26 september), is mijns inziens helemaal niet vanzelfsprekend. Fietsen met een capuchon is helemaal niet handig, zelfs onveilig. Je kan veel beter een regenmuts of regenhoed opzetten, maar wel eentje die niet afwaait. Ik spreek uit jarenlange fietservaring.

Hilde Rustema Apeldoorn

undefined

Minder auto's, minder vlees

Hoogleraar Willem Vermeend is optimistisch over de komende klimaattop in Parijs en verwacht dat de ommekeer in de uitstoot van CO2 vooral van de grote bedrijven en niet van de overheid zal komen (Trouw, 25 september). Dat neemt niet weg dat juist de consument zijn gedrag moet aanpassen. Concreet betekent dat minder vliegen, minder auto's en een lagere vleesconsumptie.

Dit is een heel ander verhaal dan de boodschap die het huidige kabinet uitdraagt: méér consumeren, omdat dat goed voor de haperende economie is.

Vermeend pleit voor heffing op fossiele brandstof. Werk dat verder uit in een fundamentele vergroening van het belastingstelsel en daar kan de regering mee aan de slag!

P. Dobbelaar Houten

undefined

Sherry-moeders

De column van Nelleke Noordervliet (Opinie, 26 september) waarin ze reageert op een moederschaps-debat in de Volkskrant, is typisch babyboom en weinig steunend en loyaal. Zelf heeft ze kinderen grootgebracht in een tijd waarin je met één inkomen een huis met een tuin in de grote stad kon kopen. Een tijd waarin vrouwen elkaar niet gek maakten met zelfgemaakte biologische smoothies voor de peuter. Een tijd zonder smartphones van de baas. Een tijd ook van oma's die zelf niet werkten, dus konden bijspringen. Beetje makkelijk praten dus, Nelleke. Helemaal omdat ook in díe tijd moeders het niet makkelijk hadden. Om tien uur 's ochtends aan de sherry zaten uit pure verveling en ellendigheid om het huisvrouwenbestaan. We hebben niks te klagen vergeleken met vrouwen in Darfur, Syrië of Congo. Maar moederschap, een kind krijgen, is een life-event dat alles op z'n grondvesten doet schudden. Het is winst dat vrouwen dat hardop zeggen.

Marloes Telle, werkende moeder van twee dochters, Den Haag

undefined

Zuinig, zo zuinig

Bij ons 60-jarig huwelijk schreef onze schoonzoon over mijn vrouw en mij: 'ze zijn zo zuinig, zo zuinig....dat je wel eens denkt, .....dat gaat geld kosten'. Ditzelfde geldt voor het huidige kabinet, zo zuinig, zo zuinig, dat het nu geld gaat kosten, voor de thuiszorg, voor de verpleeghuizen, voor de ziekenhuizen, voor de scholen en voor de gemeenten, die alles op hun bordje geschoven kregen zonder voldoende geldelijke middelen.

A. Hoogeveen Rotterdam

undefined

VW in groene top-100

Het aan het licht komen van het gesjoemel met de emissietest zou best nog de aanleiding kunnen worden om VW een hoge notering in de groene top-100 te geven. Het schandaal toont pijnlijk duidelijk aan dat de politici veel te gevoelig zijn voor lobbyisten. De emissienormen zijn daardoor tot nu toe veel te makkelijk haalbaar opgesteld in plaats van te fungeren als echte uitdaging aan het innovatief vermogen van de industrie. Hopelijk komen er nu wel uitdagende normen, die wereldwijd gelden en die men controleert met onafhankelijke tests, onder realistische omstandigheden met random gekozen voertuigen. Als dat zo is; hulde aan VW als geheel of misschien slechts aan de ingenieur die dit voorgesteld heeft met als verborgen agenda dit schandaal te ontketenen ten dienste van het milieu.

dr.ir. L.J. Lekkerkerk senior docent bedrijfskunde, Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden