brieven

Hartverscheurend

Ik ben het geheel oneens met boerin Mariette Nooijens (Trouw, pag 9, 'Kalf is veiliger zonder koe'). De draagtijd van de koe is negen maanden. Het kalfje wordt geboren en het is volgens de natuur normaal dat een jong bij de moeder blijft tot het over kan gaan op vast voedsel. Zo ook bij het kalf. Heb eens een hartverscheurend filmpje gezien hoe de reactie was van de moeder toen het kalfje werd weggehaald. Wij zijn het enige zoogdier dat blijkbaar nog steeds melk nodig heeft ten koste van het kalfje. Kom op voor de rechten van het dier!

Els Jansen Hellevoetsluis

undefined

Zieltjeswinnerij

Hetgeen lezer Jan van der Bunt (Opinie, 15 maart) stelt zal misschien waar zijn: D66 strijdt tegen het geloof. Er is mogelijk nog een reden voor haar opstelling: een groeiende nieuwe doelgroep aanspreken, zieltjeswinnerij zou je het kunnen noemen. Kerkverlating is vaak een slepend proces tot het moment dat men ontdekt dat de band met de kerk en daarmee vaak ook het geloof verdwenen is. Soms leidt dat tot omzien in wrok vanwege alle ge- en verboden, regels en beperkingen waarmee men als kerklid van jongs af aan te maken had. Lang niet iedereen koestert goede herinneringen aan het kerkelijk verleden. Een partij die vindt dat 'de kerk' best een toontje lager mag zingen, kan dan een voor de hand liggende keuze zijn.

Klaas van der Veen Hoofddorp

undefined

Verontrust

Ik ben het volkomen eens met het stuk van Van der Bunt. Ook ik ben verontrust en het ergert me hoe D66 sluipenderwijs onze christelijke cultuur en waarden ondermijnt. Helaas is er weinig weerstand in de Kamer. Gelukkig dat CU-leider Segers het gevaar onderkent en tegengas gaat geven.

M.H. Krekt Oostvoorne

undefined

Baan op eigen niveau

Naar aanleiding van de bijdragen van hoog opgeleide en getalenteerde Syriërs in Letter&Geest van afgelopen zaterdag lees ik nu een paar dagen reacties die ons vragen al dan niet schuldbewust de hand in eigen boezem te steken. In de jaren negentig hebben mijn partner en ik ons georiënteerd op emigratie naar Noorwegen. Oké, geen gedwongen vlucht. De Noorse realiteit leerde ons snel dat we wel aan de bak zouden kunnen als bordenwasser of iets dergelijks. Een baan op ons niveau? In geen velden of wegen te bekennen.

Margreet van Persie Elspeet

undefined

Dubbelzinnig

Op de vraag van Tinkebell (column van 15 maart) of de 'ja, maars' beter of gelukkiger maken is het antwoord vanuit de pedagogiek een stellig 'nee'. De 'ja, maar'-uitspraak bevat een dubbelzinnigheid waar niet alleen kinderen verward door raken.

Daniël Mok Amsterdam

undefined

'Ja, en'

Alweer een goed stukje van Tinkebell deze week. Het 'ja, maar' is inderdaad killing. Als we 'ja, maar' zouden vervangen door 'ja, en' kon er wel eens een verrijkend gesprek ontstaan!

Marleen van der Haar Woerden

undefined

Moreel leiderschap

Wat een prachtig verhaal over het vluchtelingenbeleid in Canada (de Verdieping, 16 maart). Dit jaar worden 305.000 vluchtelingen verwacht. Vooral kansarme gezinnen en ook homo's zijn welkom. Geen gedoe met mensensmokkelaars en gammele rubberboten. Nee, de mensen worden opgehaald en krijgen een warm welkom. Samen de schouders eronder. Premier Justin Trudeau van Canada doet in zijn onverstoorbaarheid en gevoel voor moreel leiderschap denken aan Angela Merkel. In ons land wordt onder leiding van Zijlstra, Buma en Wilders asielzoekers het leven zo zuur mogelijk gemaakt. Ze mogen niks. Dat wordt dus doelloos rondhangen. Met alle gevolgen.

Tieme Meints Assen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden