brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Allochtonen zijn slimmer

In het interview met Machteld de Jong (Trouw, 6 juni) lees ik dat inmiddels 40 procent van de studenten op Nederlandse hogescholen en universiteiten van allochtone afkomst is. Ik heb het nog even bij het CBS nagekeken en het percentage allochtonen is ongeveer 21 procent van de Nederlandse bevolking. Kan ik nu concluderen dat allochtone jongeren vele malen beter presteren op het gebied van studie dan hun autochtone leeftijdgenoten?

Ria Baas Renkum

undefined

Tips

Leraren worstelen met de omgang met hun allochtone studenten. Of: allochtone studenten worstelen met de omgang met hun docenten (Trouw, 6 juni)? Tips voor allochtone studenten:

Neem een actieve geïnteresseerde houding aan tijdens de les.

Houd je emoties onder controle bij het argumenteren over maatschappelijke of religieuze thema's. Probeer begrip te hebben voor de mening van de docent.

Wees beleefd en toon respect.

Wees geïnteresseerd in de achtergrond van de docent.

Nodig de docent uit voor een etentje.

Dan komt het vast wel goed.

Marjan van den Berg Zoetermeer

undefined

Alpe d'HuZes en benzine

KWF en Alpe d'HuZes worden in een lezersbrief (Opinie, 5 juni) opgeroepen om meer aandacht en geld te besteden aan de strijd tegen milieuvervuiling. Hoe milieuvriendelijk is het echter om eerst honderden kilometers met de auto naar Frankrijk te rijden om vervolgens daar een berg op te gaan fietsen? Kan er niet gewoon in Nederland gefietst worden? Ik weet niet hoeveel geld er aan de strijkstok blijft hangen, maar er wordt in ieder geval wel veel geld aan benzine verspild. De kankerbestrijding steun ik wel op een andere manier.

Gonda Kaai Zaandam

undefined

Vrije artsenkeuze

Tot mijn verbijstering las ik uw hoofdredactioneel commentaar op de gedeeltelijke beperking van de vrije artsenkeuze (Opinie, 5 juni). In uw voorstelling zouden we in Nederland beter af zijn als de verzekeringsmaatschappijen iedereen in gezondheidsland kunnen dwingen met hen zaken te doen. Ik snap werkelijk niet wie er beter van wordt als hij 20 kilometer moet rijden voor een huisarts waar zijn verzekeringsmaatschappij zaken mee wil doen. Die keuze zal bepaald worden door de eisen van rendement van de aandeelhouders en niet door benodigde zorg. Maar het moet eerst fout gaan en dan houden we over tien jaar weer een parlementaire enquête.

Niek Visser Culemborg

undefined

Rijkste drie

Als ik het verhaal van hoogleraar Bas van Bavel (Trouw, 5 juni) goed begrijp hebben de rijkste drie Nederlanders meer vermogen dan de helft van Nederland bij elkaar. En dat is slecht voor de economische groei, de financiële stabiliteit en het welbevinden van de middenklasse. Ik behoor tot die middenklasse maar ik heb absoluut geen last van deze situatie. Ik wil andermans geld niet. Het enige dat telt is dat er geen absolute armoede is in Nederland. En die is er niet, ook al verdubbelt het vermogen van die drie rijke Nederlanders.

Barend Jansen Den Haag

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden