brieven

Ontroerend
Wat een openhartig en daardoor ontroerend verhaal over het zelfgekozen einde van Siep Pietersma (Verdieping, 30 november). Nodig in deze tijd waarin op autonomie voor wat betreft het eigen levenseinde een zwaar taboe lijkt te rusten. Emotie-verslaggeving (brieven, 2 december)? Geen sprake van!

Lisa van der Weide Vlissingen

Mensonterend
Mensonterend. Ik kan het artikel over de zelfgekozen dood niet anders zien. Om zó, in woord en beeld, te laten zien hoe een kwetsbare oudere zichzelf de dood injaagt. De glimlach van de begeleidster ten spijt. Onthutsend. Met welke bedoeling plaatst een krant als Trouw zó'n artikel?

Frank Midavaine Hendrik-Ido-Ambacht

Minder bisschoppen
Mooie foto van al die Nederlandse bisschoppen richting de kerk der Friezen (Trouw, 2 december). Je vraagt je wel af, nu het aantal katholieke gelovigen zo snel afneemt, of ook deze managementlaag niet gehalveerd zou moeten worden. Misschien iets voor de paus om dat te realiseren. Net zoals parochies door kardinaal Eijk bij elkaar geveegd worden, zou je dat met de bisdommen moeten doen. Ik vermoed dat het protest van het Nederlandse katholieke topmanagement niet van de lucht zou zijn.

Henk Kraaijenbrink Borne

Uitkering aanbieden
Mensen met een uitkering vragen om vrijwilligerswerk te doen (Opinie, 30 november)? Je kunt het ook omdraaien: alle vrijwilligers zonder eigen inkomen een uitkering aanbieden. De overheid mag ook wel iets voor hen terugdoen!

Gerry Kramer-Hasselaar Wageningen

Schandalige misser
Wat een ongelooflijke en schandalige misser maakte presentator Ruben Nicolai (tv-rubriek, 2 december) bij de introductie van de jonge violiste Noa Wildschut: 'Zo getalenteerd en dan ook nog wat zinnigs kunnen zeggen'. Een belediging in de lijn van Gordon en Jack Spijkerman.

Wichert van Dijk Utrecht

Achterhaalde mening
'Ik heb geen polis, ik luister naar de Heere', zegt predikant Willem Jan op 't Hof (Trouw, 30 november). Ik respecteer ieders mening, maar deze vind ik achterhaald. Heeft Op 't Hof dan ook de zekeringen uit zijn huis gesloopt en alle veiligheidsvoorzieningen uit zijn auto gehaald? Of moet je op dit gebied niet naar de Heere luisteren?

Joop Kruys Rotterdam

Babyboomers als stoplap
Daar gaan we weer. Na een lezenswaardig interview van Elma Drayer met Christa Anbeek (Letter&Geest, 30 november) worden we weer getrakteerd op een babyboom-uitsmijter: 'Ik weet niet of ik het mag zeggen...' Om vervolgens te zeggen dat de groep 'Uit vrije wil' voortkomt uit de verwende babyboomgeneratie. Als je 'niet meer in je mooie villa kunt wonen is het bestaan niet menswaardig meer'. Nee, dat mag mevrouw Anbeek dus niet zo zeggen. Een wetenschapper die iets beweert op basis van 'een indruk' is geen wetenschapper. Nee, wij babyboomers zijn níet verwend. Nee, we wonen niet allemaal in een mooie villa. Ja, we zijn zelfstandige denkers, die al dan niet onconventioneel nadenken over een verandering van het leven. Wanneer wordt er nu eindelijk eens normaal over 'babyboomers' gedacht en wanneer worden ze eindelijk eens niet overal als stoplap gebruikt?

Anneke Keijzer-Kingma Oudesluis

Syrische Nachtwacht
Wat een prachtige foto van Syrische rebellen (Trouw, 30 november). In veel opzichten een Syrische variant van 'onze' Nachtwacht, 'Rebellen in Aleppo'.

Willem van den Berg Heerenveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden