brieven

Asielzoekers

De VVD wil de grenzen sluiten en geen asielzoekers meer toelaten. En waarom? Er komen te veel, we hebben het niet meer in de hand, het geeft problemen in de samenleving, en zo nog een paar. Welke partij roept dat ook al jaren? Ik vind het beschamend. Beschamend dat onze politieke leiders zich laten leiden door angst in plaats van door principes.

Hebben wij niet de taak vluchtelingen tegemoet te treden en de helpende hand te bieden? Laat dát alsjeblieft voorop staan en ons handelen bepalen.

Beste VVD'ers, schaam je. Kappen met die partij, die bij mij steeds grotere ergernis oproept. Het wordt nu echt wel tijd voor een nieuw kabinet, maar dan zonder ... en ...

E. van der Weij Schermerhorn

undefined

Niet opnieuw

René van Praag bepleit dat we Israël zichtbaar eren in de Nationale Herdenking op 4 mei (Opinie, 21 maart) . Dit is een buitengewoon slecht idee.

De doden van de Holocaust die hij hiermee wil herdenken, waren slachtoffers van de langdurige dehumanisering van een gehele bevolkingsgroep. Joden werden tot tweederangs burgers gemaakt. Dit proces creëerde de mogelijkheid hen te onderwerpen aan een gruwelijke vernietigingsoperatie. Dit had nooit mogen gebeuren, en daartoe moeten ook Nederlanders hun collectieve geweten grondig onderzoeken.

En we moeten waken voor herhaling van een dergelijk proces.

Momenteel wordt Israël geleid door een premier die een gehele bevolkingsgroep wil bestempelen als minderwaardig - en die dit nota bene wettelijk wil vastleggen. Als Netanyahu een nieuw kabinet kan vormen - en waarschijnlijk lukt dat - dan zal hij opnieuw proberen zijn omstreden wetsvoorstel, dat Israël definieert als 'Staat van het Joodse volk', aangenomen te krijgen.

Hiermee worden Arabieren, die 20 procent van de bevolking van Israël uitmaken, niet alleen de facto maar ook de jure tot tweederangsburgers. De staat Israël begeeft zich hiermee precies op het pad, dat in Europa halverwege de vorige eeuw uitmondde in de grootste tragedie van de menselijke geschiedenis.

Jetze Touber Utrecht

undefined

Woedend

Machteloze woede overviel mij vorige week na het nieuws van opnieuw forse verhoging van de topsalarissen bij ING en ABN Amro. Ben het dan ook zeer eens met lezer Koopman (Opinie, 23 maart). Roep uw vrienden via Facebook en dergelijke op om hun rekeningen bij deze banken op te heffen Laat merken dat ook u woedend bent.

Gerrit Koopman Driebergen

undefined

Overstappen

Het lijkt de enige mogelijkheid om banken als ING te laten voelen wat de Nederlandse bevolking van het graaigedrag aan de top vindt: weggaan naar een bank die dat niet doet.

Ik baal daarvan. Ik heb, via de belasting, al bijgedragen aan die banken toen ze in de problemen zaten, en nu moet ik weer de lasten dragen van het banken-wanbeleid.

Liebje Hoekendijk Bussum

undefined

Machtsdenken

Lezer Van Dijk bagatelliseert de dreiging van Rusland (Opinie, 23 maart). Hij stelt: "Wat aan de grenzen gebeurt is wellicht onplezierig, maar irrelevant, zolang het aan de grenzen blijft." Het probleem met dictators is - zoals Poetin en anderen vóór hem bij herhaling hebben laten zien - dat zij zich van grenzen niets aantrekken. Staan ze eenmaal aan je (eigen) grenzen, dan komt je reactie altijd te laat. Beslist niet negeren!

Bert Prang Leiderdorp

undefined

Eetcultuur

Karin Luiten vertelt dat Nederlanders geen eetcultuur hebben (Tijd, 21 maart). En vervolgens omschrijft zij uitgebreid de Nederlandse eetcultuur: sober, doelmatig, gezond, kort, calvinistisch. Dus wél een eetcultuur!

Reinder E. de Boer Den Haag

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden