brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Irak en de VS

Er is echt iets mis met het langetermijngeheugen van Rob de Wijk

(Trouw, 13 juni). De problemen in Irak worden niet veroorzaakt

door het terugtrekken van de Amerikaanse troepen. Ze zijn veroorzaakt door de komst ervan in 2003. Toen is bewust de hele economische en sociale structuur van Irak kapotgemaakt. De chaos die daar het gevolg van was geeft Al-Kaida-achtige groepen nu alle ruimte. Het is onthutsend en onthullend dat de dreigende overlast van vluchtelingen en een hogere olieprijs als argumenten genoemd worden voor militair ingrijpen door de VS en Europa. Geduldig werken aan sociale cohesie is de enige weg.

Harry Pals Utrecht

1-0 achter

Trouw, 13 juni: voorpagina WK voetbal, pagina 3 WK, pagina 4 en 5 WK, Verdieping 13 WK-hits en dan bij de sportpagina's: WK voetbal. Zelfs voor een voetbalfan vind ik de aandacht voor het WK in mijn kwaliteitskrant ver over de top. Een onbekende meneer in een Oranje outfit op de voorpagina, die mag zeggen dat hij in Schotland gaat kijken en een 2-0 overwinning verwacht, waar gaat dit over? Op pagina 3 gaat Trouw verder met de prognose van vier andere supporters. En dan op pagina 4 en 5 een grote foto van zangeressen ter ere van de opening. Van De Telegraaf verwacht ik niet anders, maar Trouw zou deze pagina's met echt nieuws moeten (willen) vullen. Een 1-0 achterstand zullen we maar zeggen, maar ik reken op een wederopstanding van mijn krant.

Jan Brouwer de Koning Leiderdorp

Labmuis

Het doen van dierproeven is immoreel, daar is vrijwel iedereen het over eens. Bij het lijden en sterven, jaar in jaar uit, van omstreeks 600.000 dieren, kan men toch moeilijk beweren dat proefdieren leven 'als God in Frankrijk' (Trouw, 12 juni)? Dit cijfer betreft alleen Nederland. In Engeland gaat het om ruim vier miljoen dieren; in de EU zelfs 12 miljoen per jaar. Internationaal neemt het inzicht toe dat we met dierproeven op de verkeerde weg zijn. Fiona Godlee, hoofdredacteur van British Medical Journal, schrijft er deze maand een goed commentaar over onder de titel 'How predictive and productive is animal research?' Daarin zegt ze onder meer dat fondsen rendabeler besteed kunnen worden aan klinisch onderzoek. Smit verwijst naar het fietsen over de Alpe d'Huez en andere 'goede doelen' om geld in te zamelen voor onderzoek. Deelnemers worden er vooraf niet over geïnformeerd dat de opgehaalde fondsen bestemd zijn voor vivisectie.

Ed Destrée Hoofddorp

Plastic flessen

Heeft er wel eens iemand over nagedacht hoeveel ruimte die flessen in de containers innemen (Trouw, 12 juni)? Als het statiegeld definitief vervalt wordt dat naast de grijze en groene containers een extra ophaal ronde voor de plastic flessen nodig. De meeste grijze containers zijn hier week aan week boordevol.

J. Post Leeuwarden

Zondvloed

Ephimenco (Zondvloed, 12/6) heeft gelijk. Ik weet ook geen oplossing, maar onze onverschilligheid voor het lot van vluchtelingen betekent het einde van de Europese beschaving.

G. den Dulk Wassenaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden