brieven

Niet-reanimerenpenning

De groeiende vraag naar een niet-reanimerenpenning (Trouw, 12 augustus) is herkenbaar. Ook de NPV (Nederlandse Patiëntenvereniging) krijgt regelmatig de vraag of er een neutrale penning beschikbaar is. Dat de NVVE de groeiende vraag naar de NR-penning verklaart vanuit argumenten van mondigheid, eigen regie en de verminderde invloed van de kerk, is vanuit hun ideologie begrijpelijk. Maar laat ondertussen helder zijn dat de NR-penning gebaseerd is op de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (Wgbo). Die houdt in dat iedereen van zestien jaar en ouder over het al dan niet toestaan van een medische behandeling mag beslissen.

Juist ook vanuit christelijk oogpunt is een NR-penning wenselijk om ruimte te geven aan natuurlijk sterven en overbehandeling te voorkomen.

Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink, directeur NPV

Vakantie

Ik ben een man van 87 jaar. Door een lichamelijke beperking kan ik niet met vakantie. Aan mijn middagslaapje - van 1 tot 3 - ben ik gewend geraakt. Ik slaap apart, want ik snurk en wil mijn vrouw niet storen. Ik heb nergens pijn en gebruik geen medicijnen. Mijn vrouw werkt nog fulltime. Als huisman zorg ik voor haar en zij zorgt zoveel ze kan voor mij. Zij kan wél met vakantie en doet dat ook zolang ik goed voor mezelf kan zorgen. Ze zegt gelukkig niet: Ik ga niet met vakantie, want jij kunt niet mee. Ik ben dankbaar dat ik - na een ernstige ziekte - er nog ben en van het leven genieten kan.

R. de Jong Den Haag

Overspoeld?

Europa wordt overspoeld door bootvluchtelingen, lees ik (Trouw, 12 augustus). Wat een kwalijke flauwekul om dit zo op te schrijven. Voor de bootvluchtelingen op de Middellandse zee zijn het drama's, hooguit in wat Italiaanse kustplaatsen is het druk, maar verder in Europa? Kent u een bootvluchteling? Als we in Europa overspoeld worden, dan zou er toch minstens een aantal bij u in de straat moeten wonen. In werkelijkheid zijn de aantallen bootvluchtelingen op de totale bevolking van Europa verwaarloosbaar laag.

Als niemand valt over dit kleine zinnetje, dan zijn we nog maar een kleine stap verwijderd van het Australische, inderdaad onmenselijke beleid. Ik ben bang dat dat ook zo is.

Antoinette Bolt Oosterwolde

Omdraaien

"Economie kraakt onder geo-politieke spanningen" (Trouw, 11 augustus). Wordt het niet tijd de boel eindelijk eens om te draaien: geopolitieke spanningen worden - grotendeels - veroorzaakt door economische verhoudingen. Zolang onze westerse (dominante) economie is gebaseerd op rijkdom voor enkelen en armoede voor velen, op aandeelhouderswinst (liefst op korte termijn) en op economische groei als leitmotiv, zullen de spanningen blijven oplopen. Bovendien verdienen 'we' zelfs nog aan de wapenhandel waarmee die spanningen worden gestimuleerd.

Martin Ettema Loppersum

Zonder helm

Oei, ik heb het helemaal verbruid bij Marijn de Vries (Trouw, 11 augustus). Ik ben zo'n oudere man die zonder helm fietst. Ik heb wel een excuus, zeg maar een verklaring, voor dit onverantwoordelijke gedrag. Sinds ik me als dienstplichtig soldaat nooit zonder een hoofddeksel mocht vertonen, heb ik een felle aversie tegen iets op mijn hoofd. In dienst moest je altijd een baret, een vechtpet of een helm op. Je moest zo maar voor straf een weekend in de kazerne blijven als je buiten de poort blootshoofds werd gesignaleerd. Na mijn afzwaaien beloofde ik mezelf nooit meer met iets op mijn hoofd te lopen: geen pet, geen hoed en dus zeker geen helm.

Jan van Capel Amsterdam

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden