brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Zwartepieten

Ze zijn vroeg dit jaar, want de 'r' zit nog niet in de maand en het zwartepieten is al weer begonnen. Nu geven de Verenigde Naties ons land adviezen hoe wij met ons cultureel erfgoed moeten omgaan en hoe onze Zwarte Piet eruit moet gaan zien, om er voor te zorgen dat een deel van onze bevolking zich niet meer gediscrimineerd voelt (Trouw, voorpagina, 29 augustus). Het gedoe rond Zwarte Piet opnieuw uitleggen aan de tegenstanders heeft weinig zin en is slecht voor je humeur, want het lijkt alsof men het niet wil begrijpen. Laten wij, gewone burgers, maar het verstandigst zijn en op lokaal niveau gewoon Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten blijven verwelkomen. Laat de Zwarte Pieten in de Nationale Sinterklaasintocht en het Sinterklaasjournaal zich dan maar als wandelende stroopwafels, Haagse hopjes of Bossche bollen uitdossen, om de zich gediscrimineerd voelende Nederlanders en de VN-vertegenwoordigers rust te bezorgen. Ouders moeten hun kinderen dan wel vertellen waarom die Zwarte Pieten er ineens zo vreemd uitzien en wandelende snoepwinkels zijn geworden.

Hans van Rossum Dordrecht

undefined

Norse neger

Wij racistisch?! Hoe kómt het VN-Comité tegen Rassendiscriminatie erbij? Toch zijn we misschien te gauw en grondig vergeten wat Lucebert al in 1959 in 'Val voor de vliegengod' schreef over de 'grote norse neger' die in hem was neergedaald, die van binnen dingen deed 'die niemand ziet/ook ik niet want donker is het daar en zwart'. Maar van wie de dichter tegelijk wist dat hij er 'aard en struktuur van heel mijn donkere almacht' bestudeerde, en dat hij eerst morrelde 'aan halfvermolmde kasten' en daarna begon aan lezing van 'oude formulieren dit is het lastigst/te veel slaven trok ik af van de belasting.'

Het heeft er alle schijn van dat Luceberts grote norse neger ruim vijfenvijftig jaar later alsnog bij ons allen zijn gram komt halen en met behulp van het VN-comité morrelt in onze halfvermolmde kasten. Collectief hebben we in het verleden te veel slaven van de belasting afgetrokken, met Zwarte Piet als grappig hulpje.

Alfons Lammers Otterlo

undefined

Irritante VN

Bovenmatig irritant dat de VN zich met onze Zwart Piet bemoeit. Dat zoeken we hier zelf wel uit, welke kleur we dat mannetje geven. Hebben ze bij de VN niks anders om over na te denken? De enorme vluchtelingenstroom? Islamitische Staat? De toestand in delen van Afrika? Daar moeten ze toch hun handen vol aan hebben? Ze moeten zich niet bemoeien met deze echte Nederlandse traditie. Afblijven!

Janny Hartman-Jansen Putten

Gokken zonder risico

In zijn boeiende betoog over de spanning tussen het streven naar gelijkheid en het streven naar individualisme neemt Matthias Smalbrugge het op voor de bankiers (Letter & Geest, 29 augustust). Volgens Smalbrugge worden de bankiers ten onrechte als zondebok gezien. Maar op één cruciaal punt kan ik hem niet volgen: we zouden volgens hem niet verontwaardigd moeten zijn als getalenteerde mensen 'een bepaalde beloning' bedingen, zonder dat daarmee collectieve voorzieningen geschaad worden. De realiteit is echter dat mensen die bij banken werken wél een forse bonus krijgen bij koerswinsten, maar geen 'malus' hoeven incasseren bij koersverliezen. Dat komt neer op gokken zonder risico; een loterij zonder nieten. Maar als het echt fout gaat, moeten banken aan het infuus van de overheid om te kunnen overleven. Door de goklust van bankmedewerkers worden dan wel degelijk collectieve voorzieningen geschaad: de belastingbetaler is het kind van de rekening.

Herman van Bemmel Voorschoten

undefined

Scheiding kerk en staat

Columniste Nelleke Noordervliet vindt de 'historische worsteling' van de Volkskrant en Trouw met hun respectievelijk katholieke en protestantse achtergrond 'wel komisch' (Opinie, 29 augustus). Dit verschijnsel brengt haar bij de in haar ogen 'irrationele bijdrage' die godsdienst nog altijd levert aan de seculiere maatschappij. Haar vraag: hoe ontdoen we ons van die ballast? Hoe scheiden we kerk en staat? Aangenomen dat het Noordervliet inmiddels ernst is, moet ik kiezen tussen lachen of huilen. Hoe is het mogelijk om de fantastische bijdragen van zowel kerk als moskee aan de samenleving zo af te serveren? De staat zou zonder die 'irrationele' bijdragen hard onderuitgaan.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Te veel Dafne Schippers

Toen ik in 1986 abonnee werd van Trouw bestond de sportbijlage op maandag uit welgeteld twee pagina's. Goed, het formaat was groter. Maar tegenwoordig moet ik tweederde van het eerste katern van de maandagkrant overslaan om nog aan normaal nieuws toe te komen.

En deze week sloeg Trouw alle records. Zeker twee keer Dafne Schippers op de voorpagina en in het hoofdkatern. In dertig jaar heb ik me niet zo vervreemd gevoeld van mijn krant. Beste Trouw, laat dit soort journalistiek toch alstublieft over aan andere kranten.

Luc Klein Leugemors IJsselstein

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden