Brieven

Natuur zonder subsidie
Verschillende bedrijfstakken - onder andere industrie en landbouw - krijgen sinds jaar en dag grote bedragen aan subsidie. Ook gaan er miljarden naar de aanleg van wegen. Van de rijksbegroting gaat echter welgeteld slechts 0,28 procent naar natuur, en na de aangekondigde bezuiniging blijft daar een schamele 0,1 procent van over. En dan geven twee economen (voorpagina, maandag) het advies aan het ministerie van economische zaken, landbouw en innovatie om alle subsidies voor natuur in te trekken? Zou het niet logischer zijn om eerst die andere grote subsidiekranen eens dicht te draaien?

Gerrit Krajenbrink De Heurne

PVV-meldpunt
Op advies van een kennis via facebook heb ik ook het PVV-meldpunt voor overlast van Midden- en Zuidoost-Europeanen bezocht. Overal vulde ik op de website 'nee,' 'nee' in, en een korte uitleg waarom ik de site belachelijk vind. Ik schat in dat met mij zeker enkele honderden, misschien wel duizenden anderen dit soort 'nepmeldingen' deden. Die 14.000 meldingen waar de PVV het over heeft, lijken me schromelijk overdreven.

Hellen Kooijman Utrecht

Natuur
'Natuur kan prima zonder subsidie', beweren twee economen van kenniscentrum Triple E. Mijn bondige reactie: de natuur kan prima zonder de mens. Niets meer aan doen. Deze economische visie leidt tot producten als natuurvlees, entreegelden en excursies, productiebos, exclusieve locaties en jacht- en visrechten.

Jan van den Hoff Harns

Bloggende moeder
'Succesvol refo-blogster terug naar het aanrecht', meldt de krant. Omdat ik als moeder zelf ook een blog heb, snijdt dit bericht door mijn ziel. De krant meldt hoe Teunie Luijk haar website over haar leven als moeder van tien kinderen uit de lucht heeft gehaald, omdat een geloofsgenoot kritiek had op de tijd die ze er aan besteedde. Vreemd. Een van de talenten van deze vrouw is toch het delen van haar waarden en inzichten, via internet? Teunie laat zich in de hoek zetten door de morele superioriteit van iemand die beweert dat een half uur per keer bloggen, notabene in de avond, tijd van haar gezin wegneemt. Teunie moet zich dit niet laten afpakken door iemand die religieuze bekrompenheid plaatst boven goede daden.

Beatrijs Hofland Voorschoten

Ontwikkelingshulp
Twijfel aan nut ontwikkelingshulp? Het lijkt mij wat snel geconcludeerd van NCDO-voorzitter Jos van Gennip (Podium, 12 februari) dat er sterk toenemende twijfel is aan het nut van ontwikkelingssamenwerking. Van Gennip schrijft dat in 2006 58 procent van de bevolking achter het budget stond, terwijl nu 46 procent vóór bezuiniging zou zijn. Dit zijn verschillende vraagstellingen, en daarom niet te vergelijken. Zo zou je ook kunnen zeggen dat nu 54 procent tégen bezuiniging is, en in 2006 42 procent liever een lager of misschien juist wel een hoger budget zou willen. Dat geeft meteen een ander beeld. Maar zelfs dan is een conclusie over het 'nut' voorbarig. Als men liever bezuinigingen ziet op ontwikkelingssamenwerking (ver van m'n bed) dan op ouderenzorg of onderwijs (dichtbij), is dat een keuze van prioriteit. Dat wil nog niet zeggen dat ontwikkelingssamenwerking niet deugt. Zo bezien ligt de geringere steun meer aan de 'globaliseringsvervreemding', waar Van Gennip ook wel aan refereert. En dat is een heel andere conclusie.

Rob Wildschut Noordwijk

Euthanasie
Complimenten voor het essay van theologe Christa Anbeek (Letter & Geest) over het kwetsbare leven. Als 32-jarige ernstig chronisch zieke vrouw ben ik gekomen daar waar geen enkele weerbaarheid meer is. Ik sta oog in oog met de kwetsbaarheid en essentie van het menszijn. Het al dan niet voelbaar aanwezig zijn van medemensen in hun eigen kwetsbaarheid (liefde), kan het verschil maken tussen de keuze voor leven of dood. De scheidslijn tussen deze keuzes is flinterdun - ik voel mee met hen die de andere keuze maakten. Laten we ons inspannen voor een maatschappij die echte veiligheid biedt voor iedereen: een open houding, niet oordelen over elkaar, compassie tonen en communiceren vanuit het hart. Laat niemand zich verschuilen achter de politiek. Het begint bij de moedige keuze om eigen kwetsbaarheid te laten zien in het contact met elke medemens.

D. Putman Winterswijk

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden