brieven

Geestig die Geenen

Dank aan tekenaar Pieter Geenen (Trouw, 24 juni) voor het op Geestige (met hoofdletter!) wijze trefzeker doorprikken van de zalvende zeepbellen die Jean Jacques Suurmond, zonder stoppen, over dementie blaast.

Rien Lutmers Den Haag

undefined

Ik geef niks

Goede doelen wordt door een bank geadviseerd donateurs te bellen (Trouw, 22 juni). Dat is voor mij een reden om niks meer te geven. Ik word niet graag gebeld. Daarom heb ik me laten inschrijven in het bel-me-niet register, maar als je eenmaal een cent aan een instelling hebt gegeven ben je een zakenrelatie en dan hoeven ze zich van dat register niets meer aan te trekken. Maar nu ben ik gewaarschuwd. Ik zal het doorgeven aan vrienden en kennissen. Zij worden evenmin graag gebeld.

Aleida Leeuwenberg Amsterdam

undefined

Monarchie wél bedreigd

Journalist Han van Bree beweert dat 'de kring van het Oude Loo' rond koningin Juliana absoluut geen gevaar vormde voor de constitutionele monarchie (de Verdieping, 24 juni). Maar wat hij daar verder over vertelt staat daarmee op gespannen voet.

Ten eerste hadden de leden van die kring een afkeer van alles wat politiek was en dat terwijl van een staatshoofd juist respect voor de politiek wordt verwacht.

Ten tweede werden zij gedreven door het streven naar 'het herstellen van Gods heerschappij op aarde'. Theocratie betekent in feite dat de heersende klasse misbruik maakt van het geloof van mensen, dat die klasse inderdaad optreedt als vertegenwoordiger van God op aarde. Ten derde: de kring wees diverse politieke stromingen categorisch af. Alsof er geen menslievende vormen van communisme denkbaar zijn, alsof elke vorm van politiek pacifisme verwerpelijk zou zijn.

Tot slot: haar vrienden hebben koningin Juliana 'hoogst kwalijk' genomen dat zij koos voor haar huwelijk en voor haar roeping als staatshoofd. Wat heb je aan vrienden die je in de steek laten als je het heel moeilijk hebt?

Herman van Bemmel Voorschoten

undefined

Laat kleuter kleuter zijn

De opvoedvraag gaat over een kleuter die thuis anders is dan op school (de Verdieping, 24 juni). Heel herkenbaar, onze oudste dochter zit sinds februari op school en in de klas is ze een schatje. Thuis heeft ze echt weleens dwarse buien. Is dit niet ontzettend logisch als je bedenkt wat er allemaal op een kleuter afkomt? Eerlijk gezegd vind ik het een beetje overdreven om bij zo'n vraag een orthopedagoog van stal te halen en er een plannetje op te zetten. Wees blij dat die kleuter thuis zichzelf is en af en toe kan ontladen. Misschien wordt er wel teveel verwacht van kleuters. Veel scholen nemen kleuters twee keer per jaar Cito-toetsen af. Ik kan me goed voorstellen dat een kleuter daar enorm dwars van wordt. Laat die kleuters toch kleuters zijn, laat ze leren van het spelen met elkaar. En genieten van een school waar nog niet zoveel moet.

Carina Lodder Vleuten

undefined

Signaal aan Israël

Ephimenco maakt zich boos over 'beroepsactivisten' die bezwaar maken tegen een stedenband Amsterdam-Tel Aviv (Trouw, 23 juni). Waarom hebben die minder recht van spreken dan de huidige effectieve Israëllobby? Economie en bestuur van Tel Aviv zijn geheel verweven met de bezette gebieden, waar een zwaar onderdrukkend regime bestaat. Decennialang dacht Europa een Israëlische vredeswil te kunnen 'kopen' door altijd maar toe te geven. Dat ging ten koste van Palestijnen. Thans is een heel ander signaal nodig na het mislukte Kerry-overleg en de Gaza-oorlog: zo kan het niet verder. Bij het krachtig optreden tegen Israël dat nu nodig is, past geen stedenband. Het is bovendien een krachtig signaal aan Israël.

Jan Elshout Wervershoof

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden