brieven

Je 'ik' verliezen

In de Verdieping van 9 juni beschrijft columnist Jacques Suurmond dementie als een kans om je 'ik' te verliezen, te 'kruisigen', zoals hij het ook verwoordt. Welnu, als hij zo doorgaat, vermoed ik dat hij die toestand eerder bereikt dan collegacolumnist Bert Keizer, die dementie als 'een rotziekte' graag ontloopt.

Henk Herstel Zevenaar

undefined

De crisis is niet voorbij

De economie groeit, de crisis is voorbij, zo wil De Nederlandsche Bank ons doen geloven (Trouw, 9 juni). Nee, de crisis is niet voorbij, hij is doorgeschoven naar de ouderen- en gehandicaptenzorg.

Terwijl directeuren van semi-publieke sectoren zichzelf al weer toe vinden aan salarisverhoging, is de afbraak van ouderen- en thuiszorg in Nederland in volle gang. Gemeentebesturen hebben het nu voor het zeggen en weten niet hoe snel ze de geldkraan dicht moeten draaien. Er wordt alweer over lastenverlichting gesproken, terwijl de btw-verlaging wordt teruggedraaid en we weer een vijfde van ons zuurverdiende geld aan de staat moeten afdragen. De crisis voorbij? Ik dacht het niet!

Gerco Schaap Baarn

undefined

De wijsheid van Nederland

Ontegenzeggelijk is de Eerste Kamer een chambre de réflexion, maar om nu te beweren dat de 'hele wijsheid van Nederland' daar bij elkaar zit, is een wel erg boude bewering van de kersverse senator van D66, Petra Stienen (Trouw, 9 juni).

Tot voor kort leidde Stienen naar eigen zeggen met enige regelmaat kennissen uit de Arabische wereld rond op het Binnenhof. Nu ze zelf deel uitmaakt van de wetgevende macht stemt dat haar allicht euforisch. Maar voor het vaderland valt te hopen dat Stienen de zaken in perspectief blijft zien en dat zij zich door haar enthousiasme niet laat verleiden tot onverstandige uitspraken.

A. Lammers Otterlo

undefined

Ritsema's manieren

Net als meer briefschrijvers heb ik mij erg gestoord aan het antwoord van Beatrijs Ritsema over de erfeniskwestie in Trouw van zaterdag 6 juni. En helaas was dat niet de eerste keer.

Ik vraag me af hoe lang de Trouw-lezer nog wordt getrakteerd op de - om het netjes te formuleren - vaak weinig fijngevoelige adviezen van Ritsema. De titel van haar rubriek 'Moderne manieren' stemt om die reden niet bepaald vrolijk.

Waarom kiest de redactie niet voor een formule zoals in het zaterdagse Volkskrant Magazine? Daarin wordt het probleem van een anonieme lezer voorgelegd aan de medelezers, die vervolgens, met vermelding van naam, leeftijd en woonplaats, kunnen reageren. Dat levert een veel genuanceerder en kleurrijker rubriek op.

Carine Philipse Den Haag

undefined

Borstvoeding in de trein

Volgens Trouw-columniste Marjolijn Heemstra is er nog een lange weg te gaan voordat algemeen wordt geaccepteerd dat vrouwen in het openbaar de borst geven. 'Ik denk dat er geen moeder is die haar kind de borst geeft in een trein of op een bankje op het station', zo werd Heemstra geciteerd in De Verdieping van 10 juni.

Ruim veertig jaar geleden voedde ik mijn pasgeboren kind zelf. Zéér ongebruikelijk, vond men dat op het consultatiebureau in onze wijk. Ik kreeg dan ook direct melkpoeder mee "want ik zou er toch wel binnen een paar dagen mee stoppen." Maar daar piekerde ik niet over; het poeder gaf ik weg.

Nu waren er wel wat hobbels; ik moest vooral mentaal schakelen. Onze ouders woonden destijds ruim drie uur reizen per trein en bus van Nijmegen; voor een bezoek aan hen móest ik wel voeden in de trein. Op onze eerste reis kwam er algauw een conducteur langs. Hij bezag het tafereeltje en zei: "Gaat u maar in de eerst klas zitten, want daar is het lekker rustig." En dat was het!

Anèt Saal Nijmegen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden