brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Blauwe envelop moet blijven

Ook ik ben onaangenaam verrast over het besluit van de Belastingdienst de blauwe enveloppen af te schaffen (Opinie, 3 november) en alleen nog digitaal te communiceren. Ik ben 65 jaar en heb statistisch nog zo'n twintig jaar te gaan. Die tijd wil ik graag naar eigen keuze invullen. Ik wens niet tot de generatie te behoren die dagelijks rondloopt met de neus op een iPad. En het is zeker niet aan de overheid mij deze manier van leven op te dringen. Niet alleen de Belastingdienst, maar ook het pensioenfonds, de gemeente, de banken, de verzekeringen: alles en iedereen dwingt tot internetgebruik. Voor mij geldt dat ik het wel zou kunnen, maar er niet voor kies. Overigens heb ik een groot deel van mijn leven gewerkt in de verstandelijk-gehandicaptenzorg en de ouderenzorg. Schandelijk hoe deze mensen worden afgeschreven.

Gerard Ursem Arnhem

undefined

Nu nog meer band op je bord

Net afgelopen week gelezen hoe we onze autobanden op ons bordje krijgen. Met meer snelheid lukt dat nog beter! Daarom wil de VVD met steun van de PvdA (!) nog meer 130 km-trajecten. Hoe zat het ook al weer met Nederland en de CO2-uitstoot en de marges voor fijnstof? Of gaat de regering hiermee 'sjoemelen'? Kortom: VVD staat voor Verhoog Vervuiling Drastisch.

Cees Hofstra Franeker

undefined

Empathische paus en koning

Het grote verslag over het interview met de paus en het 'klein verslag' van het bezoek van de koning aan jonge mantelzorgers in Hengelo vertonen mooie overeenkomsten (Trouw, 6 november). Beide hoogwaardigheidsbekleders zijn zich bewust van hun positie, maar zijn toegankelijk voor de gewone mens. De paus is begaan met armen en vluchtelingen en praat met een straatkrantverkoper. De koning toont, vanuit eigen ervaring, oprechte belangstelling voor de zorg om een zieke vader. Beiden hebben ook gevoel voor humor, getuige het 'schaterlachen' van Franciscus en de 'grote grijns' van Willem-Alexander. De problemen zijn niet meteen de wereld uit, maar het helpt als de groten der aarde zich kunnen inleven in de situatie van de kleine luiden. Mooi om te lezen!

Henk Warmer Lelystad

undefined

Kardinaal Eijk is onbeschoft

Kardinaal Eijk laat weten, nu de paus openstaat voor een bezoek aan Nederland: 'Van onze kant is en blijft paus Franciscus welkom, mocht het wel een keer in alle agenda's passen.' (Trouw, 7 november). Deze extreem arrogante uitspraak van de kardinaal beschouw ik als een schande. Voor de paus veeg je alle agenda's schoon. Het is bekend dat de kardinaal die alles beter weet (zelfs beter dan Jezus, zie Matteüs 18 vers 20) in zijn bisschop Gijzen-achtig conservatisme, niet veel op heeft met de paus. Dat mag hij, ook hij mag een mening hebben. Maar dat geeft hem niet het recht om onbeschoft te zijn.

J.J. Thielen Leeuwarden

undefined

Sterkte, bisschop Punt

Wat een hartverwarmende kop van Trouw: Paus staat open voor bezoek aan Nederland. Wat een contrast met aartsbisschop Eijk, die alles probeert om een spaak in het wiel van die prachtpaus Franciscus te steken onder het mom van 'volle agenda's'. Erg dom en niet eerlijk in een tijd waarin de rk kerk (evenals de meeste andere kerken) leeglopen. Gelukkig hebben we ook bisschop Punt, die ik sterkte toewens in zijn pogingen dat te voorkomen.

Fred London Beusichem

undefined

Ruimdenkende krant

Ik deed mijn vrome katholieke vriendin twee weken Trouw cadeau en juist op de dag dat zij de eerste krant kreeg, stond de paus uitgebreid op de voorpagina. Waar had ik haar een groter plezier mee kunnen doen? Fantastisch dat een katholiek journalist, Stijn Fens, zoveel ruimte krijgt in deze krant. Ruimdenkender kan bijna niet.

A. de Kleine Breda

undefined

Verhulst: van haat vervuld

Hoe vijandig kan een mens zijn ten opzichte van God en de Bijbel en hoe ver kan je minachting gaan door het heilige Boek te vergelijken met 'Mein Kampf', zoals schrijver Dimitri Verhulst (de Verdieping, 7 november). Ik kreeg er koude rillingen van. Verhulst is zo van diepe haat vervuld dat hij het zelfs aandurft om de Bijbel, die hij helemaal uit zijn zinvolle verband rukt, een handleiding voor genocide te noemen. En hij weet heel goed hoe kwetsend deze typering voor onze Joodse geloofsgenoten moet zijn. Daarenboven toont deze schrijver aan dat hij helemaal niets van de Thora heeft begrepen door er ook nog nazistische connotaties aan te verbinden. Dat is te gruwelijk voor woorden! Ik kan maar tot één conclusie komen: Verhulst is een sarcastische en onbeschaafde atheïst.

Cor van der Leer Dordrecht

undefined

Oppasopa doet gevaarlijk

Op de voorpagina van Tijd staat een oppasopa die fietst door Amsterdam met, staande op de bagagedrager, zijn kleindochter. Wel een heel slecht voorbeeld, zoals deze oppasopa zich met kleindochter in een gevaarlijke situatie begeeft. Had ik kleinkinderen gehad, dan mocht deze opa daar zeker niet op passen.

Theo Roelofs Rotterdam

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden