Brieven

Mondriaan-memorial
In het artikel over het nieuwe museum in het huis waarin Mondriaan opgroeide in Winterswijk zegt directeur Wim van Krimpen 'dat we een Mondriaan-memorial nog niet hebben in Nederland'. Daarmee gaat hij voorbij aan het bestaan (sinds 1994) van het Mondriaanhuis in Amersfoort. In dit museum, gevestigd in het geboortehuis van Mondriaan, is het Parijse atelier van de kunstenaar herbouwd, worden het leven en de loopbaan van Mondriaan getoond en wordt aandacht besteed aan zijn vroege werk en dat van tijdgenoten. Er worden kunsthistorische tentoonstellingen gehouden zoals recent 'Rins & Does bij Mondriaan', naast presentaties van hedendaagse kunstenaars die in context worden geplaatst met Mondriaan.

Lex van de Haterd, Michael Berkhemer Amersfoort

Blijf van Angela af!
Hoe is het mogelijk dat de politieke leiders van Nederland, Europa, ECB, IMF en niet te vergeten de Duitsers zelf, Angela Merkel zo laten beledigen door de Grieken? Waarom laten zij dit toe? Geen enkele van die laffe kerels neemt het voor haar, als collega regeringsleider op, maar dringen wel aan dat Duitsland vooral nog meer moet storten in de bodemloze put van Europa. Grote schande!

Linda Knoester Wolphaartsdijk

Prachtig anti-crisisgeluid
Wat een prachtig positief geluid die column van Jean Jacques Suurmond in Trouw van 9 oktober 2012, over hoe ons land uit deze hardnekkige crisis kan komen. Een echt lichtpunt te midden van die onophoudelijke stroom deprimerende crisisberichten etcetera. Voedsel voor de ziel als bron van inspiratie.

Evert Salverda Bolsward

Word niet onverschillig
Hierbij wil ik reageren op het zoveelste misbruikschandaal van kinderen in ons land (Trouw, 8 oktober). Hoe halen sommige volwassenen het toch in hun hoofd om zoiets kwetsbaar en moois zoveel geweld aan te doen en hen kapot te maken? Het raakt mijn hart. Ik ben boos en protesteer ertegen. Ik roep Nederland op om nog meer een offensief aan te gaan tegen mensen die kinderen misbruiken en zo kapot maken. We mogen niet onverschillig worden.

Corrie Steneker Roden

Blekers 'vuile handen'
Wat een prestatie van Greenpeace en de Vara om staatssecretaris Bleker de 'Vieze50'-prijs toe te kennen (Personalia, 8 oktober), terwijl hij slechts regeringsbeleid uitvoert. Met het toekennen van deze prijs dragen deze instanties helaas bij aan het versimpelen en verzuren van onze democratie, door vooral op de man te spelen. Mijn waardering gaat meer uit naar bewindspersonen die 'vuile' handen durven te maken en daarmee bijvoorbeeld de overheidsfinanciën op orde willen brengen, ook als dat stemmen kost.

Jan Bregman Rasquert

Hemelse vissen
Televisie-recensent Willem Pekelder verbaast zich over de wonderbaarlijke visregen in de nieuwe dramaserie 'De geheimen van Barslet'. Hemelse vissen komen echt voor. Ze luidden in januari 1849 'de wonderbare redding in van drie Durgerdammer vissers, Klaas Klaassen Bording en zijn beide zonen, na een veertien daags omzwerven op het drijvend ijs in de Zuiderzee'.

In het gelijknamige boek, een door ds. H. Uden Masman Jr. bewerkt authentiek verhaal van de tocht en redding te Vollenhove, wordt gemeld dat in het stadje Vollenhove twee levende haringen, gevonden werden. Waarschijnlijk ontvallen aan een zeemeeuw die boven die plaats vloog. Voor de plaatselijke vissers een teken van open water in een dichtgevroren Zuiderzee, aanleiding om ter visvangst uit te varen. Het was tijdens deze visserij dat de drie Durgerdammer vissers op hun smeltende ijsschots ontdekt werden.

Hennie J.A. Koopman Durgerdam

Woede-inflatie
Nu is er weer een lezer woedend omdat Koos Dijksterhuis voorstelt te betalen voor natuur (Brieven, 9 oktober). Vorige week nog waren we massaal woedend op de forenzentaks, de langstudeerboete en de aanhoudende regen. Kunnen we ook ophouden met deze woede-inflatie en weer gewoon naar elkaar gaan luisteren? Ik weet wel, samen praten is een stuk saaier, maar het brengt ons uiteindelijk wel verder.

Sybrand van Dijk Sauwerd

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden