Brieven

De burger spekt de SP-kas
In het artikel over de afdrachtregeling van de SP, werd zaterdag in het kleine kolommetje iets opmerkelijks vermeld. De afdracht aan de partijkas van de SP beschouwt de fiscus als een gift die de betreffende SP-functionaris fiscaal kan verrekenen. Dat betekent dat eigenlijk elke burger indirect meebetaalt aan het spekken van de SP-kas. Ongehoord. Ik vind dat hier zo snel mogelijk een eind aan moet worden gemaakt.

Frank Hendriks Nijmegen

Verwende koeien
Met stijgende verontwaardiging las ik vrijdag hoe er met EU-geld gesjoemeld wordt in Polen. De correspondent trok de conclusie dat er nutteloze geluidsschermen mee zijn gebouwd waar alleen de koeien van profiteren. Wat een contrast met bijvoorbeeld de Zuidas in Amsterdam, waar rond de treinstations totaal geen afscherming is van de snelweg er pal naast. De wachtende metro- en treinreizigers mogen het fijnstof inademen en van de herrie van het verkeer genieten. Daar wél de koeien beschermd, hier niét de mensen.

Bert Schulp Amsterdam

Goede doelen
Wat betreft het onderzoek dat Trouw doet naar goede doelen: het zou interessant zijn wanneer u ook de salarissen van de directeuren in het overzicht vermeldt. Zo gaat bijvoorbeeld de directeur van het winnende goede doel, stichting Kinderpostzegels, met een jaarsalaris van 117.336 euro naar huis. Zij bevindt zich in het goede gezelschap van veel ander directeuren van goededoelenorganisaties. Tevens ben ik geschrokken van de beleggingsactiviteit van kinderpostzegels. Zij beheren een (verliesgevende) effectenportefeuille van meer dan 12 miljoen, waarvan het beheer nog eens meer dan 34.000 euro kost. Ik vraag mij af of men wel bezig is met het sponsoren van goede doelen of met het beheer van de eigen gelden.

Rob van der Ouderaa, Stichting Watoto wa Tanzania Amsterdam

Onvolledige boekenlijst
Als lezer vraag je je af hoe de lijst van '132 beste boeken' in het supplement Letter&Geest tot stand is gekomen. Veel boeken ontbreken die er wel bij zouden kunnen staan. Ik noem graag de laatste roman van Paulien Slot, 'Soerabaja'. Zij beschrijft op een geweldige wijze de wederwaardigheden van een jonge entomoloog die met zijn vrouw naar Indië ging in 1935, waarna de oorlog uitbreekt. De omstandigheden in de kampen zijn levensecht opgeschreven, mede aan de hand van behouden dagboeken en brieven. Volgens mij hoort dit boek bij de beste van 2012.

F.A. Jongebloed Arnhem

Antisemitische ondertoon
Honderdduizend doden in twee maanden in Syrië. Ongetwijfeld veel burgerslachtoffers, kinderen. Columnist Nuweira Youskine zwijgt daar volkomen over. Wel noemt ze Israël een 'terroristisch regime' en Hamas een 'verzetsorganisatie', in een algehele periode van rouw. Niets over de liquidaties bij Hamas zelf. Het achter een motorfiets rondslepen van een geëxecuteerde collaborateur. Ik las in haar column een felle, antisemitische ondertoon. En dat op de pagina Religie & filosofie, waar je toch nuancering mag verwachten.

Kees van Wijngaarden Dordrecht

Een beetje meineed
De oud-rechters Kalbfleisch en Westenberg gaan op alle punten vrijuit, meldt Trouw (24 november). Onbegrijpelijk. Lees de twee vonnissen erop na: vele getuigen, een klokkenluider die zijn baan kwijtraakt, gehakkel over de etentjes en gesprekken die de heren met elkaar hadden. De uitspraak valt voor mij in de categorie 'een beetje meineed mag' als er ten hoogste één getuige is. Dus wie verhoord wordt, moet maar zeggen: "Ik heb daar geen herinnering aan". Scheelt de regering een forse schadevergoeding wegens landjepik.

J.J. Tiemersma Angerlo

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden