Brieven

Provinciaal gesjoemel
De affaire-Verdaas bewijst hoe kleinzielig of angstig sommige politici zijn geworden. Als gedeputeerde van Gelderland moest hij in de provincie gaan wonen. Was hij vanuit zijn toenmalige - officiële en feitelijke - woonplaats Zwolle de IJssel overgestoken, bijvoorbeeld naar Hattem, dan was er niets aan de hand geweest. Verdaas liet zich echter inschrijven in Nijmegen, en kon dus minder kilometers declareren. Per saldo is de provincie er beter van geworden en heeft niemand nadeel ondervonden. Een 'leugentje om ieders bestwil' is daarom gepaster dan de term 'gesjoemel', die zelfs Trouw gebruikt.

Hein Vrolijk Groningen

Overheid en religie
Het voorstel om het 'godslasteringsartikel' te schrappen verdient natuurlijk instemming. Het is een dode regel. Het ontgaat mij echter wat de urgentie is; alsof er geen dringender problemen bestaan. En alsof dit dode wetsartikel een permanente bedreiging is voor de neutraliteit van de overheid, zoals D66-kamerlid Schouw kennelijk vreest (Podium, 7 december). Hij licht nauwelijks toe hoe. Soms heb ik de indruk dat juist van het tegengestelde sprake is. Met een beroep op de neutraliteit van de overheid is het nauwelijks meer geoorloofd een religieuze overtuiging in de overwegingen te betrekken. Religie (en daarmee ook de opvattingen van minderheden) lijkt voor de meerderheid in de Tweede Kamer steeds minder een factor te zijn om in de wetgeving en de inrichting van de samenleving rekening te houden. Vanwaar die obsessieve drang om de samenleving te ontdoen van diversiteit en kleur? D66'er Gerard Schouw maakt het niet echt duidelijk.

Ad van der Waals Leiden

Ik-maatschappij
Volledig eens ben ik het met Nelleke Noordervliet (Podium, zaterdag) dat het moreel kompas steeds meer op het 'ik' wordt gericht. Het lied van onze volkszanger André Hazes 'Zij houdt van mij' kan worden aangevuld met een lied 'Ik houd van mij'.

Dick Wessels Castricum

Slecht voorbeeld doet...
Dank voor het achtergrondartikel over de leiders in de publieke sector (de Verdieping, 8 december). Er is wel een gevaar. Door al te zeer te benadrukken dat leiders in de publieke sector er een geweten op na moeten houden, zou je bijna gaan denken dat dat in de private sector niet nodig is. Niets is minder waar. Mede omdat het daar al goed fout was, gingen bestuurders in de (semi-)publieke sector hen achterna toen ze de kans kregen, de goeden niet te na gesproken. Het spreekwoord zegt: "Goed voorbeeld doet goed volgen". Helaas geldt dat ook voor het slechte voorbeeld.

Henk Kraaijenbrink Borne

Staatsomroep
Het is diep droevig, zoals dit kabinet de publieke omroep om zeep helpt en de levensbeschouwelijke stem smoort. We krijgen een staatsomroep. De NPS gaat bepalen wat goed is. En dat terwijl ons systeem uniek in de wereld was en alle stromingen uit de samenleving voluit de kans gaf een eigen geluid te laten horen. Blijkbaar had ik tóch CDA moeten stemmen.

J. A. de Boer Broek op Langedijk

Durf in te grijpen
Lekker makkelijk: twitteren en facebooken tegen geweld. Vanuit je comfortabele stoel en binnen je veilige omgeving even snel roepen dat het allemaal anders moet en dan hup weer verder met het dagelijks gedoe. Maar waar het werkelijk op aankomt, is handelen op plaats en tijdstip. Durf er wat van te zeggen voordat het escaleert. Maar het maken van een filmpje of foto voor op YouTube, van iemand in doodsnood, zoals in de metro van New York, is helaas belangrijker geworden dan de helpende hand reiken.

Paul van Drunick Voorhout

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden