Brieven

Woningen in landelijk gebied
Gedeputeerde Liesbeth Spies vindt het 'interessant' om minder nieuwe woningen te bouwen in het landelijk gebied, omdat dan schaarste wordt gecreëerd (Trouw, 12 augustus). De praktijk is echter weerbarstiger dan de theorie. De bouwplannen in de genoemde krimpregio's zijn met name geconcentreerd in de middelgrote steden en niet in de dorpen. Op Goeree-Overflakkee kunnen starters en jonge gezinnen amper een betaalbare woning vinden in de dorpen waar zij zijn opgegroeid. Zij trekken weg, met als gevolg (verdere) vergrijzing, minder voorzieningen (scholen, sport, winkels, et cetera) en het verdwijnen van bedrijven. Deze negatieve spiraal wordt niet doorbroken door villa's en ouderenwoningen te realiseren bij grote steden. In plaats daarvan zou de provincie Zuid-Holland meer aandacht moeten hebben voor woningbouw in de dorpen in het landelijk gebied.

D. van Duinen Haaren

Samira en de ramadan
De cartoon van Berend Vonk met een koekjes etende Samira (Trouw, 12 augustus) is wel heel slecht getimed. Of doet Samira niet aan de ramadan?

Ate Vegter Monnickendam

Toon matigen
Een hoogleraar weet te melden dat Wilders een gevaarlijke tbs'er is (Trouw, Podium 9 augustus). Een gewone burger die zich zorgen maakt over bijvoorbeeld criminaliteit onder allochtonen of over de islam hoedt zich dus wel om daar in het openbaar over te beginnen. Als ik de berichten uit Noorwegen goed heb begrepen, was daar de deken van politieke correctheid helemaal verstikkend. Is het echt zo verbazingwekkend dat in zo'n sfeer binnenvetters tot extremisme vervallen? Er is in de media een roep om 'de toon te matigen'. Het lijkt me dat Trouw daar zeker mee zou kunnen beginnen. Het smoren van discussies over bijvoorbeeld de islam zal niet leiden tot minder extremisme, maar eerder tot meer.

Jacob Swager Voorschoten

Bijna calvinistisch
Het heeft even geduurd, maar vanmorgen was het weer zo ver: het calvinisme negatief in het nieuws. Dit keer bij monde van de heer Ewout Irrgang (SP) die van mening is dat de staat veel meer moet uitgeven. Het op orde brengen van het staatshuishoudboekje vindt hij 'bijna calvinistisch' (Trouw, 10 augustus. Uit de linkerhoek citeer ik de heer F. Wibaut, lang geleden wethouder te Amsterdam: "Ten eerste, dat de gemeente om een gulden te kunnen uitgeven er eerst een moet hebben; ten tweede, dat de gemeente om een gulden te hebben, die eerst ergens moet nemen en ten derde dat de gemeente dezelfde gulden maar eenmaal kan uitgeven". Meer geld uitgeven dan men in kas heeft, is een Irrgang, een dwaalweg.

A.W.A.P. Bouman Alphen aan den Rijn

Vandaal als vrijheidsstrijder?
In Nederland drinken we thee met de ouders van rellende jongeren. Als in Engeland jongeren rellend en plunderend over straat gaan, moeten we niet vergeten dat deze jongeren vanwege bezuinigingen niet op vakantie kunnen en dat ze zich zo teweer stellen tegen de excessen van het kapitalisme. Een briefschrijver (Trouw, 11 augustus) bestaat het zelfs om deze plunderaars te vergelijken met vrijheidstrijders. Ik schat in dat het niet lang meer zal duren voordat progressief Nederland vertelt dat ook de rellen in Engeland veroorzaakt worden door het ultieme kwaad, de intolerantie van rechts.

Rob Dijkstra Nijmegen

Ongeremde hebzucht
De foto's bij het artikel in de Verdieping over de plunderingen in Britse steden (Trouw, 11 augustus) maken weer zichtbaar dat nu ook aan de basis van de samenleving de ongeremde hebzucht is doorgedrongen. Het is geen wonder dat nu onderaan de ladder gebeurt wat al jaren aan de top gebeurt; bij bedrijven, banken, maar ook bij beleggers die alleen op eigen gewin uit zijn en pakken wat ze pakken kunnen. Net als deze losgeslagen jongens en meisjes. Ik zie hier geen onderscheid: op beide manieren worden bedrijven leeggestolen en vernietigd, vallen doden en gewonden.

M.E. Geljon Amersfoort

Oase
Wat een prachtige luchtfoto op de voorpagina van Trouw vandaag van natuurgebied De Boschplaat op Terschelling. Een oase temidden van de berichten van zoveel ellende.

J.E.Bouterse-van de Weg Zeist

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden