brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

Hoe het niet moet

Geschiedenisles op school staat jongens bij in hun zoektocht naar hun mannelijke identiteit, beweert schrijfster Angela Crott (Opinie, 16 april). Aan welke 'hemelbestormende acties' en 'historische mannelijkheid' jongens zich volgens haar moeten spiegelen wordt niet duidelijk. Het lijkt mij dat onze gewelddadige koloniale geschiedenis vooral nut heeft als voorbeeld voor hoe het niet moet. Die hoort inderdaad thuis in de geschiedenisboeken. Datzelfde geldt voor de eendimensionale, archaïsche visie op gender die Crott tentoonspreidt. In een tijd waarin gelukkig steeds duidelijker en geaccepteerder wordt dat gender een rijke, vloeiende schakering van identiteiten in kan houden, zou echt geen plaats meer moeten zijn voor achterhaald seksistisch denken. Gun jongeren een individuele ontwikkeling tot compleet mens in plaats van ze vast te zetten in stereotiepe hokjes.

Mark Akkerman Soest

Feiten

Hartelijk dank voor het plaatsen van het essay van Henri Beunders (Letter&Geest, 16 april). Eindelijk iemand die goed verwoordt wat er aan kromme redeneringen wordt gebruikt in alle discussies over open grenzen enzovoorts. De discussie over vluchtelingen en Europa, of we dat nu leuk vinden of niet, moet op basis van feiten en eerlijkheid worden gevoerd, maar wordt steeds weer vergiftigd door elkaar de maat te nemen op basis van emoties.

Anneke Keijzer Heiloo

Homogeniteit

Zo bont heeft Hans Goslinga het in zijn afkeer van het CDA nog niet eerder gemaakt (Trouw, 16 april). Via Wilders en de Hongaarse premier Orbán belanden we bij de communistenvreter senator McCarthy om het hellend vlak te beschrijven waarop Buma en de zijnen zich thans zouden bevinden. Alsof het pleidooi voor een basis van homogeniteit, voor een humane en democratische grondslag van onze samenleving automatisch tot een kille uitsluiting leidt van degene die in Nederland om gastvrijheid vraagt. Deze valse suggesties zijn Trouw onwaardig.

Hans Ester Nijmegen

Minder grijs

James Kennedy vraagt zich af of grijs wel 'opwindend' is (Opinie, 16 april). Ik vind dat geen vraag: iedereen weet tegenwoordig dat vijftig tinten grijs opwindend kunnen zijn. Maar grijs is niet de enige kleur tussen zwart en wit. Alle kleuren zitten daar tussen! Gelukkig hebben we een parlement met veel partijen, ieder met hun eigen kleur. Laten we dat vooral zo houden. Sinds 'de straat' meer is doorgedrongen tot ons parlement lijkt het zwart-witdenken in de politiek toegenomen. Emotietaal van de straat uit zich nu eenmaal niet in nuances. Kennedy constateert dat tijdens 'paars' het politieke bedrijf 'grijs' werd en 'straattaal' in de politiek uitlokte. Nu hebben we weer zo'n grauwpaars kabinet. Ook dit visie- en emotieloze kabinet lokt zwart-wittaal van de straat uit. Het antwoord is dus een kabinet met meer kleur en juist niet met meer grijs!

Henk Vrijhof Ruinen

Bewondering

Zou Ephimenco eens kunnen stoppen met zijn rabiate Merkel-bashing? (Trouw, 16 april). Mevrouw Merkel dwingt bewondering af door haar principieel hoog morele standpunt in het vluchtelingenvraagstuk. Zij steekt daarmee met kop en schouders boven andere regeringsleiders uit, inclusief onze eigen Mark Rutte. En wat is er mis met haar beslissing om het probleem van die schunnige Duitse komiek aan de rechter voor te leggen? Waarom zou zij diens vulgaire grappen niet mogen afkeuren? Moraliteit is toch van een hogere orde dan vrijheid van meningsuiting en politieke correctheid?

Ben Bronsema Voorschoten

Titel

Ha, fijn, een nieuwe taalquiz op de buis 'De Tafel van Taal' (Tijd, 16 april). Margriet van der Linden c.s. bereiden een nieuw taalquiz voor. Ik neem, mogelijk ten onrechte, aan voor het Nederlandse taalgebied. Echter, termen als 'tone of voice', 'snappy' en 'are you ready to rebus' doen het ergste vrezen. Misschien kan dit programma een 'catchy' titel krijgen als: 'the loungebar of language'. Ik zal kijken, promise.

Arie-Jaak Verkade Harmelen

Roepen

Het artikel 'Op de loop voor de rode loper' van Peter van der Lint, verdient welgemeende hulde (Trouw, 16 april). Maar ik ben bang dat hij een roepende in onze alsmaar commerciëler wordende kunstwoestijn zal blijken te zijn. Toch blijven roepen!

Eddy van Dijken Amsterdam

Wachtlijsten

In het overigens heldere stuk over starters in de GGZ (Trouw, 16 april) staat: 'Het probleem is dat er al jaren meer studenten afstuderen dan er arbeidsplaatsen zijn'. Dan verbaast het me dat de interviewer niet vraagt naar wachtlijsten bij de GGZ. Hulpvragenden moeten regelmatig maanden wachten. Werk lijkt er wel degelijk te zijn. Toch een geldkwestie dus, me dunkt.

Klaske van der Weide Burum

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden