brieven

lezers@trouw.nl Postbus 859, 1000 AW Amsterdam

undefined

Kuifhaar

Altijd weer fijn om de dag te beginnen met 'klein verslag', deze keer van Meindert van der Kaaij (Trouw, 27 februari. Waar is Wim Boevink trouwens?) De werkelijkheid ziet er na lezen anders uit. Mooie beschrijving van een zeldzame mossoort, de kuifhaarmuts. Maar wat een treffende foto van bioloog met muts. Zeer benieuwd naar het soort haar onder de muts: kuifhaar?

Aad van Velzen Raalte

undefined

Verzoening

Kees van der Kooi leest de zieleroerselen van de bijbelse Jozeffiguur tegen de achtergrond van het thema verzoening met Griekenland (Opinie, 27 februari). Jozef zou zijn broers hebben getest 'om te bezien of er ruimte was voor een gezamenlijke toekomst'.

Jozef geeft zelf als interpretatie in het verhaal dat hij wil testen of zijn broers eerlijke mensen zijn. Hij weet dat natuurlijk al, dus moet er meer achter zijn gedrag zitten. Wraak? Vergelding? Een nadere duiding geeft het verhaal niet. De broers die aan de test worden blootgesteld geven twee interpretaties. De eerste is: boontje komt om zijn loontje; wat wij Jozef hebben aangedaan overkomt ons nu zelf. De tweede is een religieuze duiding: God doet ons dit aan.

Het verhaal is dus ook te lezen als een groeiend zelfinzicht: je oogst wat je zaait. Een inzicht dat diepere wijsheid blootlegt en verwijst naar transcendentie.

Hoe zouden deze twee inzichten door Van der Kooi op de Grieken worden toegepast?

De les: Van der Kooi gebruikt het verhaal om zijn verzoeningsboodschap te kunnen vertellen.

André Mulder Zwolle

undefined

Denkster

De filosofe Marli Huijer is benoemd tot Denker des Vaderlands (Trouw, 27 februari). Is dat niet een Denkfout? Moet dat niet Denkster des Moederlands zijn?

Manuel Kneepkens Rotterdam

undefined

Wensdenken

Het wensdenken is, in mijn overtuiging, minder ongefundeerd dan Rob de Wijk in zijn column beweert (Opinie, 27 februari). Het gaat bij de recente interventies in conflictgebieden alleen niet over het tot stand brengen van een betere wereld. Deze interventies zijn gefundeerd op financieel gewin.

Erik van der Veer Oud Beijerland

undefined

Bizarre realiteit

Uw schrijver/schrijfster van de recensies van de films op t.v. heeft helemaal gelijk. Wat een bizar en ongeloofwaardig einde van de film 'Safe haven' (Trouw, 26 februari).

Strange... very strange indeed...

Dan nog liever de bizarre realiteit van Feyenoord op donderdagavond.

D. Boekema Putten

undefined

Schooladvies

Met grote frequentie wordt ons voorgehouden dat er van alles mis is in het onderwijs. En nu ineens zijn de gegeven adviezen van de basisschool deugdelijk en betrouwbaar. Het voortgezet onderwijs zou erop kunnenbouwen. Maar daar weet men wel beter.

De staatssecretaris spreekt de volgende diskwalificatie uit: Als de uitslag van de toets hoger uitvalt dan het advies, moet er opnieuw naar worden gekeken (Trouw, 26 februari). Het advies is dus toch niet zo betrouwbaar? En als de toets lager uitvalt? Dat kan natuurlijk niet.

Chris Ketelaars Siddeburen

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden