Brieven

Veertiger is vuilnisman
In Trouw (5 november) lees ik in een bijdrage van Marc van Oostendorp dat ik tussen de molenstenen zal worden vermalen. De economische crisis is mijn schuld, ik neem geen initiatief en leid een hedonistisch bestaan. Want ik ben veertiger. Maar is mijn generatie niet vooral de babyboom-bezemwagen? Natuurlijk is het prettiger om de Grote Boze Bank aan te wijzen als schuldige van de crisis. Maar landen gaan vooral failliet door veel te hoge overheidsuitgaven. De scherven van onbetaalbaar gebleken idealen van voorgaande generaties moeten worden opgeveegd. Veertigers nemen hun verantwoordelijkheid. Zij zijn de vuilnismannen van deze tijd. Die ruimen de troep op en hebben geen tijd om te Occupy-en.

Regine Scholten (43) Leiden

Tem de financiële markten
Als gewone burger probeer ik te begrijpen wat die financiële crisis nou eigenlijk betekent. Het lijkt erop dat er maar één echt machtsblok in de wereld is en dat zijn de financiële markten. Een gedrocht dat de mens heeft gecreëerd en waar we slaaf van zijn geworden. Maar achter de financiële markten zitten handelaren, die met hun gedrag dat wordt geregeerd door winst en hebzucht de wereld naar de afgrond helpen. Waarom wordt de macht van die financiële markten door de wereldleiders niet aan banden gelegd?

Ineke Windgassen Rotterdam

Ruimte voor plezierjacht
Twee theologen proberen het CDA weer op koers te krijgen. Ze zullen ons verrassen met heel mooie woorden, nog mooier dan rentmeesterschap. En ondertussen kan natuurhater Bleker zijn gang gaan. Ruimte voor plezierjacht is zijn volgende doel (Trouw, 7 november). Dat zal ik niet vergeten, alle frisse beelden van de (CDA)-dames ten spijt.

Herman Grootveld Benthuizen

Allesbehalve duurzaam
De Rotterdamse wethouder Alexandra van Huffelen is twaalfde geworden in de Duurzame 100 (Trouw, 5 november). Ze zet in op elektrische voertuigen (auto's, scooters). Die zouden schoner zijn dan andere voertuigen. Zij vergeet dat elektriciteit moet worden opgewekt. Bijvoorbeeld, zoals in de Rotterdamse haven, door kolencentrales. Die centrales maken de elektriciteit tot een vuile brandstof. Rotterdam mag hopen ooit een deskundiger 'groene wethouder' te vinden.

Jan Stoof Geervliet

Hypotheekrenteaftrek
De president van De Nederlandsche Bank pleit voor een beperking van hypotheekrenteaftrek (Trouw, 5 november). Misschien kunnen de politici van alle politieke partijen eens over hun schaduw heenstappen en met elkaar een regeling ontwerpen die toekomstbestendig is en niet elke vier jaar (of nog veel vaker) weer in discussie is. Dan weten de huiseigenaren waar ze aan toe zijn. Er is al genoeg onzekerheid over de euro, pensioenen en dalende koopkracht.

Henk Koning Buitenpost

Pleeggezin ook de dupe
Heeft politiek Den Haag er wel eens aan gedacht wat ze het pleeggezin van Mauro aandoen als Mauro uitgezet zou worden? Dat gezin zal nooit meer zijn wat het met Mauro wel is: intens gelukkig. Mauro uitzetten betekent een ongelukkige Mauro en ook een ongelukkig pleeggezin.

Reijer Koelman Duiven

Geen Rembrandt
Een 11-jarige zoon heeft een schilderij gemaakt voor het nieuwe huis van zijn vader met zijn nieuwe vriendin. Helaas zijn jongens van deze leeftijd geen Rembrandts. Het advies van Beatrijs Ritsema luidt: "niet ophangen, zet het maar ergens op zolder of in een niet- gebruikte kamer" (Trouw, 5 november). Wat een slecht advies. Er is toch best ergens een plekje waar zoiets opgehangen kan worden. Denk aan dat joch!

Janny Hartman-Jansen Putten

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden