Brieven

Syrisch verzet
Ik ben het van harte eens met de zienswijze van André de Hoogh, docent Internationaal recht aan de Universiteit van Groningen, op Podium (dinsdag 28 februari): 'Zet ook druk op oppositie Syrië'. In plaats van inzetten op een wisseling van regimezou bevriezing van het conflict en een geleidelijke overgang naar democratie en een rechtsstaat het doel dienen te zijn. Niet alleen de Syrische regering, maar ook de lappendeken van verzet zal tot concessies bewogen moeten worden. Het gros van de Nederlandse media kiest weinig kritisch en te ge- makkelijk voor het gewapende verzet.

Geert Veltman Hellum

Spelregels hypotheekrente
De economen lijken eruit te zijn: bouw de hypotheekrenteaftrek in twintig jaar af naar 30 procent, een 'houdbaar niveau', aldus Lans Bovenberg c.s. Dat betekent dat huizenkopers die te goeder trouw binnen de bestaande wettelijke condities een dertigjarig financieringstraject zijn gestart, nu geconfronteerd zullen worden met verandering van de spelregels. Hun bruto schuld gaat bovendien fors omhoog. Dit afdoen als 'eigen risico' gaat niet op. De overheid hoort zakelijk betrouwbaar te zijn: arrangementen die onder wettelijke condities zijn opgelegd of afgesproken - of dat nu gaat om gevangenisstraffen, alimentatieverplichtingen of hypotheekrenteaftrek - horen conform die condities te kunnen worden afgewikkeld. Nieuwe wetten en regels alleen voor nieuwe gevallen dus, niet voor de lopende. Dat is wel de basisvoorwaarde voor fatsoenlijk bestuur.

Klaas Maas Voorschoten

Lof voor de koningin
Lezer Jan Kees Helms heeft dinsdag in zijn brief over koningin Beatrix ('koningin niet de enige') gelijk dat veel meer mensen overeind blijven in moeilijke tijden. Maar zijn redenering irriteert me. Er komt zo'n grauwsluier over het leven als niemand een hart onder de riem mag worden gestoken als hij of zij goed omgaat met zorgen en verdriet. Ik vind dat de koningin lof verdient en dat mag in de krant. Ik hoop dat het haar goed doet. Bij een vriend van mij is acute leukemie ontdekt. Ook hem en zijn vrouw heb ik laten weten dat ik bewondering heb voor de manier waarop ze hiermee omgaan.

Marina van der Zwaag Ter Aar

Bijensterfte
Het artikel over bijensterfte (27 februari) vergeet dat er nog een reden is voor het tekort aan biodiversiteit. Er is een tekort aan stuifmeel van vele soorten bloemen. Een bijenlarve moet in zes dagen groeien van honing en stuifmeel. Honing geeft de koolhydraten en stuifmeel de vetten, eiwitten en vitaminen. Om vele soorten eiwitten en vitaminen te krijgen, zijn vele soorten stuifmeel nodig. Net als mensen moeten bijenlarven ook gevarieerd eten. Hieraan mankeert het nodige, maar nog het minste in de steden, waar nu bijen op sneeuwklokjes en krokussen vliegen. Daarom gaan daar de minste bijenvolken dood.

Teunis Langerak Woerden

Onthaasten op de roltrap
Columnist Asha ten Broeke signaleert dat haast de norm lijkt te zijn geworden (Podium, 28 februari). Mensen hebben daardoor vaak geen oog voor elkaar. Ik ben het met haar eens dat dit geen onverdeeld positieve ontwikkeling is, maar of de roltrap in een station nu de plek is om te onthaasten... Het getuigt juist van aandacht voor de medemens om niet nodeloos nauwe doorgangen te blokkeren. Dat praatje met een medereiziger kan ook wel op het perron of in de stationshal.

Stieneke Kamp Den Haag

Ivan Peroti
Prima stukje over het Eurovisie Songfestival (27 februari). Mooie fotokeuze, goede tekst. Maar wat een misser om slechts vijf van de zes deelnemers bij naam te noemen. De enige die niet genoemd werd was nota bene de gedoodverfde winnaar van de vakjury: Ivan Peroti.

Ankie Hommes Rekken

Pijnlijke verengelsing
Een pijnlijke samenloop in de Weekendgids (25 februari). In de taalrubriek van Jaap de Berg wordt stelling genomen tegen de niet noodzakelijke verengelsing van onze taal: het gebruik van engelstalige termen waar het Nederlands een prima equivalent voor heeft. En dat stukje staat dan in de 'Weekendgids' (niet de 'Weekeindegids'). En als klap op de vuurpijl staat onder het stukje van Jaap een puzzel met de naam 'brainteaser'!

Roel Rutten Doorn

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden