Brieven

Julio Poch
In Nederland kennen we een scheiding der machten. Maar die regel hanteren we kennelijk niet in het buitenland. Meneer Poch staat terecht in Argentinië. Hij is aangeklaagd. Justitie moet het bewijs tegen hem nog presenteren, de rechters moeten nog oordelen. Toch meent minister Timmermans (buitenlandse zaken) dat het nodig is openlijk zijn steun aan Poch uit te spreken (Trouw, 19 februari). En hij stuurt onze ambassadeur, meneer De Vries, bewust naar de rechtszaal als Poch in een eerste verklaring zijn onschuld claimt. Formeel grijpt de Nederlandse overheid niet in bij de Argentijnse rechtsgang. Maar dit staaltje van solidariteit roept wel vraagtekens op. Zeker in de wetenschap dat er meer dan 2500 Nederlanders in buitenlandse cellen zitten die diezelfde Nederlandse overheid aan hun lot overlaat.

Carel Goseling Leidschendam

Opvoeding
Met de opvoeding in Nederland is weinig mis, stelt Mieke van Stigt (Podium, 18 februari). Ouders willen hun kinderen opvoeden tot mondige en betrokken individuen. Uit onderzoek blijkt dat ouders in Nederland hun kinderen goed opvoeden en dat ze tot de gelukkigste van de wereld behoren. Vreemd dat dan verderop in het artikel de constatering volgt dat het samenvoegen van die tot mondige en betrokken opgevoede individuen niet zonder problemen gaat: "Driekwart ergert zich aan andermans kinderen". Maar we durven niets van onze ergernis te laten blijken, zo stelt mevrouw Van Stigt verderop terecht vast, want dat is gevaarlijk. Wie begrijpt dan nog dat uit onderzoek blijkt dat ouders in Nederland hun kinderen goed opvoeden? Waarom willen ouders niet dat hun kinderen vriendelijke, beleefde, behulpzame mensen worden die rekening met elkaar houden? Of zit dat allemaal in het woord 'betrokken'?

M. Stevers Haarlem

Paus en homo's
Inderdaad 'at' Jezus met 'prostituees en tollenaars' (column Asha ten Broeke, 19 februari). Maar de verwelkoming in 'Gods schoot' kan slechts 'na vergeving van de zonden' plaatsvinden en mét nakoming van een zeer relevante vermaning: '...en zondigt niet meer'. Waarmee bedoeld wordt dat bijvoorbeeld de liefde tussen mensen van gelijk geslacht dus niet verwerpelijk is, maar dat de liefde slechts genoten/geconsumeerd kan worden in 'kuisheid'. Dus een celibataire levenswijze is een niet onbelangrijke voorwaarde. De paus (en de rk kerk) zijn dus niet zozeer tegen homo's als wel tegen het (seksueel) consumeren van de homoseksuele liefde.

H. Duwaer Den Haag

Voordelen vakbondsleden
Er is nogal wat ophef ontstaan over de vakbonden FNV en De Unie die bij twee bedrijven cao's hebben afgesloten waarbij hun leden wat extra geld krijgen voor scholing. Trouw vindt dit niet echt collectief, want wat is collectief? Zelf ben ik al meer dan dertig jaar actief lid van het CNV, ook in medezeggenschap. Elke maand betaal ik trouw contributie om mijn vakbond de gelegenheid te geven de collectieve belangen voor alle werknemers zo goed mogelijk te behartigen. Zelden of nooit hoor je dan een vergelijkbaar commentaar: dat het niet eerlijk zou zijn dat niet-vakbondsleden van dezelfde door cao-overleg bereikte resultaten meeprofiteren. Het blijft ook in deze economisch zware tijden nog steeds een feit dat te weinig mensen vakbondslid zijn. Het lijkt me logisch dat de bonden daar iets aan proberen te doen. In feite ondermijnen de vakbondsmijders de kans op betere arbeidsvoorwaarden door zelf op de achtergrond te blijven. Ze moeten dus niet klagen over een extraatje dat hun georganiseerde collega's wel ontvangen.

Luuk Kiers IJmuiden

Travestie op de Dam
Wat opnieuw trouw zweren aan de Grondwet van doen heeft met travestie ontgaat mij (Podium, 19 februari). Kamerlid Michiel van Veen vraagt op de foto bij het artikel ofwel verlof voor toiletbezoek ofwel hij schaart zich alsnog achter het overwinningsteken van Winston Churchill. Voor een eedaflegging maakt hij het verkeerde gebaar. Wijs- en middelvinger moeten tegen elkaar aanliggen - zie de bekende foto van de eedaflegging door Beatrix bij haar aantreden. Wellicht dat zo'n vormfout de hele eed ongeldig maakt - kan hij op 30 april 2013 alsnog meedoen aan die 'rare vertoning'!

Nico Peterse Oostburg

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden