brieven

Geen preek

Met enige verbazing aanschouwde ik de voorpagina van Trouw van 31 augustus, waarin Marli Huijer zegt dat we ons moeten verplaatsen in de vluchtelingen. Bij gebrek aan 'nieuws' krijgen de lezers een preek voorgeschoteld. De blijde boodschap is ver te zoeken, maar dat is dan ook de enige overeenkomst met een normale opening. Ik wil u voorstellen om bij gebrek aan een pakkende nieuwswaardige opening de kop 'vandaag geen nieuws van betekenis' te plaatsen. Dat is nog eens nieuws! Preken hoor ik op zondag wel aan daar heb ik geen krant voor nodig.

Kjell Wagner Den Haag

undefined

Scheefgezakt

Helemaal eens met Schouten, tatoeages zijn een mismaking van het menselijk lichaam (Trouw, 31 augustus). Ik vraag me maar niet af hoe zo'n lichaam eruitziet als het de bejaardenstatus heeft bereikt. Een 'rimpeldolfijn' of een scheefgezakt anker lijkt mij al helemaal niet fraai, maar onontkoombaar. Bezint eer u begint!

Gerda Bruinsma Veenendaal

undefined

Gezag verwerven

Joop Berding betoogt als opinie dat leraren meer ruimte dienen te krijgen om hun werk te doen (Opinie, 27 augustus). Hij reageert op het initiatief van een groep leerkrachten die een manifest gepubliceerd hebben waarin zij pleiten voor meer ruimte om hun werk zelf in te richten. Berding eindigt zijn betoog met een oproep dat de samenleving bereid moet zijn om de leerkracht dat gezag te geven.

Mij lijkt dat Berding hier het woord gezag verkeerd gebruikt. Gezag wordt niet gegeven door de samenleving aan de leerkracht. Gezag verwerf je als leerkracht doordat de samenleving, altijd aanwezig in de vorm van leerlingen en ouders, overtuigd worden door de vakbekwaamheid. De samenleving laat zich dan gezeggen door de leerkracht; zo ontstaat gezag.

Aak van den Akker Ermelo

undefined

God sprak in het Latijn?

Stijn Fens schrijft dat God eeuwen in het Latijn heeft gesproken (Trouw, 29 augustus). Mag ik hem erop wijzen dat wij dat per definitie niet kunnen weten. Mensen hebben over God in het Latijn gesproken. Dat is iets wezenlijk anders!

Dick Manten Amsterdam

undefined

Blinde vlek

De man de baas over de vrouw heet seksisme. Die oude traditie gaan we niet meer naspelen, want dat is écht niet grappig. Waarom dan wel die zwarte knecht?

Hans van Rossum denkt dat de tegenstanders van Zwarte Piet het niet willen begrijpen en stelt daarom voor om op lokaal niveau Zwarte Pieten te blijven verwelkomen (Brieven, 31 augustus). Is dat dan plotseling geen racisme? Janny Hartman-Jansen doet daar nog eens een schepje bovenop: 'Hebben ze bij de VN niks anders om over na te denken?' Het is blijkbaar, anno 2015, nog niet doorgedrongen dat de VN ook een rol spelen in situaties waar sprake is van rassendiscriminatie. Het blijft lastig een blinde vlek bij jezelf te onderkennen, vooral als je zelf denkt dat je die niet hebt. Laten wij, gewone burgers, verstandig doen en deze blinde vlek ruiterlijk toegeven.

R. Schippers Zutphen

undefined

Meer bewegen

Hartelijk dank voor de aandacht die jullie hebben gegeven aan Dafne's prestatie! Is dit in een land met te veel dikke kleine en grote mensen een stimulans meer te bewegen?

Marion Koper Schiedam

undefined

Slecht geheugen

Na de Russische inval in Hongarije, bijna 60 jaar geleden, zijn 1 miljoen Hongaren op de vlucht geslagen. Kan er vandaag geen vluchteling meer door Hongarije? Premier Orban is jong of heeft een slecht geheugen of wil er niet aan herinnerd worden. Op mijn werk kwamen ook Hongaarse vluchtelingen werken.

A. Wagenaar Hensbroek

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden