brieven

En de armoede dan?

Trouw noemt negen netelige kwesties die in het laatste kabinetsjaar problemen voor de regering kunnen opleveren (9 januari). Maar waarom ontbreekt de armoede in de samenleving. Naar mijn indruk is de armoede onder de bevolking fors toegenomen en het aantal huishoudens dat daaronder lijdt dus ook. Waarom zou dat niet tot problemen kunnen leiden? Trouw schrijft alleen: 'Het kabinet hoopt op verder economisch herstel en probeert wat achterover te leunen'.

Freek Boon Delft

undefined

Student woont niet thuis

In Moderne Manieren (Trouw, 9 januari) reageert Beatrijs op een ouder wiens thuiswonende zoon een studentenfeest wil geven in het ouderlijk huis. Beatrijs ontraadt dit, omdat je dan volgens haar het gevoel krijgt geen baas meer in eigen huis te zijn. Ik denk dat het probleem dieper ligt. De zoon wordt opgevoerd als een 'thuiswonende student'. Dit is een contradictio in terminis. Studenten wonen niet thuis. Doen ze dat toch, dan studeren ze niet, maar volgen ze een opleiding. Kinderen die op hun 20ste nog thuis wonen; het komt steeds vaker voor, maar het is voor niemand goed. Het kind in kwestie wordt de mogelijkheid ontnomen volwassen te worden. En de ouders zijn geen baas meer in eigen huis. In een vroeg stadium duidelijk maken tot wanneer de ouderlijke opvoeding duurt (18 jaar) is van belang voor zowel kind als ouder.

Pieter Barnhoorn Leiden

undefined

Juist wel zakenkabinet

De conclusie uit het onderzoek naar gevallen bewindspersonen (Verdieping, 8 januari) is wat ongenuanceerd. Bij een zakenkabinet kunnen politieke partijen in de Tweede Kamer plannen beoordelen op basis van hun oorspronkelijke verkiezingsprogramma. Voor kiezers is dat belangrijk omdat die programma's juist de reden zijn om op een partij te stemmen. Compromissen om een politiek kabinet te vormen, leiden vaak tot teleurstelling en desinteresse van de kiezer. Om problemen in de maatschappij op te lossen is meer behoefte aan vakministers met kennis van zaken dan aan politieke ministers zonder.

Wout van der Garde Bennekom

undefined

Snelle toerist uithangen

In de bijdrage 'Skiën in Afrika - Jodelend naar beneden op de piste van Lesotho' (Tijd, 9 januari)) stelt correspondent Niels Posthumus de retorische vraag: 'Dus waarom zou je het laten?' Voor deze keer toch een antwoord. De belangrijkste redenen zijn: 1. het vergroot je ecologische voetafdruk buitenproportioneel en onnodig, omdat er volop minder belastende alternatieven voor handen zijn; 2. het is gênant om in één van de armste en minst ontwikkelde landen ter wereld de snelle toerist uit te hangen.

Marieke van der Meulen Groningen

undefined

Dominee en koopman

'Boekhandel brengt nu ook het Woord.' Een iets kritischer toon had in het verslag van de kerkdienst in het kader van de opening van boekhandel Van der Meer in Noordwijk niet misstaan (Trouw, 11 januari). Gaan we straks ook de opening van het nieuwe fitnesscentrum opluisteren met een kerkdienst omdat geloven een beweging is? Of die van een autobedrijf omdat christenen van oudsher 'mensen van de weg' heten? De kassa van Van der Meer zal tijdens de eredienst nauwkeurig aan het oog onttrokken zijn geweest, maar ik heb mijn twijfels: het Boek en de boekhandel zou ik graag uit elkaar houden. De oud-Hollandse liaison dominee en koopman siert ons niet.

Guus Koelman Rotterdam

undefined

Embargo

Wat heerlijk om de krant open te slaan bij een pittig artikel van Sjoerd Sjoerdsma en Harry van Bommel (Trouw, 11 januari). Daar word je meteen wakker van. Ze pleiten voor een wapenembargo tegen Saudi-Arabië. Ik ben het daar helemaal mee eens.

Henk Sieben Rekken

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden