Brieven

Baas over eigen penis
Decennia geleden alweer bepleiten vrouwen het recht om baas te zijn over eigen buik. Ik was en ben het daar helemaal mee eens. Maar mogen mannen nu dan misschien ook baas zijn over hun eigen penis. Tineke Bennema schreef (Podium, 18 oktober) dat joodse en islamitische ouders het recht moeten houden om hun zonen als kind te laten besnijden. Maar hoe je ook over het besnijden van jongens en mannen denkt, ik vind dat het een zaak van die mannen zelf moet zijn.

Ruud Steenbergen Groningen

Vaste postbesteller ontslagen
'De internet-samenleving redt zich ook wel als de postbode op maandag thuisblijft', aldus het hoofdredactioneel commentaar. Dat behoeft nog wel enige aanvulling. Dat de postbezorging op maandag niet meer gebeurt, maakt mij niet zoveel uit. Wat echter in mijn woonplaats Vianen en wellicht op andere plaatsen een probleem is, is dat PostNL uit kostenoverwegingen de vaste bestellers heeft ontslagen. Daarvoor in de plaats komen er postbestellers langs uit andere delen van het land, die de plaats waar ze bezorgen niet kennen. Post kwam bij ons al meerdere keren niet aan. Soms krijgen we de post van de buren in de bus. Toen we de bestellers aanspraken, zeiden ze dat het bij PostNL een zootje is.

Kees Koedood Vianen

Kerkbestuurlijke dromen
De protestantse kerken beginnen een nieuw financieel avontuur. Na de miljoenen euro's voor ledenregistratie, een te groot hoofdkantoor in Utrecht, moet er nu 11 miljoen euro komen voor een vergaderhotel dat 'warmte, sfeer en gastvrijheid uitstraalt' (Trouw, 18 oktober). PKN-leden mogen daarvan een miljoen euro ophoesten. Vrijblijvende peilingen van ouderen- en zorgorganisaties moeten de bouw aannemelijk maken. Zo moeten weer kerkbestuurlijke dromen werkelijkheid worden, vergetend dat dromen dikwijls bedrog zijn. Er bestaat al een grote variëteit voortreffelijke conferentieoorden. Die ook warmte, sfeer en gastvrijheid uitstralen. Zelfs christelijke. De kerntaak van de PKN is niet het managen van eigen conferentieoorden.

Jan de Vries Hilversum

Sancties tegen Iran
Op de buitenlandpagina stelde Iris Ludeker de vraag hoe nuttig extra sancties tegen Iran zijn (Trouw, 16 oktober). Haar analyse perkte de kwestie bij voorbaat in. Eigenlijk zou de eerste vraag moeten luiden: hoe gerechtvaardigd zijn sancties? De veiligheidsdiensten van de VS houden vol dat Iran niet aan een kernwapen werkt. Het IAEA heeft geen enkel bewijs geleverd van vals spel. Israëlische en Amerikaanse hoogwaardigheidsbekleders hebben herhaaldelijk gesteld dat Iran géén essentiële bedreiging is. De sancties zijn niet door de Veiligheidsraad bekrachtigd maar eenzijdig afgekondigd door het verlichte Westen. De niet-gebonden landen hebben praktisch eenstemmig Irans recht op verrijking van uranium erkend. Zijn sancties dan gerechtvaardigd?

In alle eerlijkheid, nee.

Het Westen kijkt zelfgenoegzaam toe hoe de Iraanse bevolking het mikpunt is geworden. Wat hebben we de mensenrechten toch hoog in het vaandel.

Leonard van Willenswaard Rotterdam

Zelf de eerste stap zetten
Schrijfster Sanne Bloemink waarschuwt voor de 'geluksindustrie' van spirituele cursussen en 'terug naar jezelf'. Ze geeft aan niet te weten wat er in deze samenleving moet veranderen om echt contact te maken met anderen (Religie & filosofie, 16 oktober). Haar verklaringen: zelf te verlegen, geen tijd. Maar wie wat wil veranderen zal zelf de eerste stap moeten zetten. Zoals gedragsdeskundige Ben Tiggelaar dat noemt: dromen-durven-doen. Wie echt iets wil, moet in actie durven komen. Door gewoon maar aan te bellen bij de oude buurman of door een praatje beginnen op straat. En is de buurman tevreden met zijn leven? Op naar de volgende deurbel en blijven volhouden.

Ben Reinerink Katwijk

Economie is ook geloof

Goed dat hoogleraar economie Esther-Mirjam Sent het eens zegt: 'Economie is nu ook psychologie' (de Verdieping, 17 oktober). Ik wil nog een stap verder gaan. Economie is geen psychologie, economie is een geloof. Nergens is het geloof zo belangrijk als in de financiële wereld. Zo blijven dan dus geloof, hoop en egoisme. Weten we gelijk wat er fout gaat in deze wereld.

Willem van den Berg Heerenveen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden